• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.02.2020

22:15

JUBILEJ! Olimpijski komitet Srbije obeležio 110 godina od osnivanja! (FOTO)

Ostali sportovi

JUBILEJ! Olimpijski komitet Srbije obeležio 110 godina od osnivanja! (FOTO)

Podeli vest

Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je danas 110 godina od osnivanja tradicionalnom svečanošću u hotelu "Moskva", gde je 23. februara 1910. godine osnovan Srpski olimpijski klub

Grupa oficira školovanih u Francuskoj, na čelu sa generalom Svetomirom Đukićem na četvrtom spratu hotela u redakciji lista "Novo vreme" postavila je temelj organizaciji, koja je dve godine kasnije primljena u Međunarodni olimpijski komitet.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i ambasador Japana u Srbiji, zemlje domaćina narednih Igara u Tokiju, Junići Marujama obišli su danas apartman u hotelu "Moskva", a potom je Maljković položio lovorov venac na spomen ploču ispred hotela.

Foto: Starsportphoto

 



- Malo je zemalja u svetu koje mogu da se pohvale ovako dugom olimpijskom tradicijom. Generacije pre nas izgradile su ugled u međunarodnoj olimpijskoj porodici, a naši olimpijci su vrhunskim sportskim ostvarenjima ostavili dubok trag u olimpijskoj istoriji i doprineli populariziji Olimpijskog pokreta i Olimpijskih igara. Bogato nasleđe i više od veka duga olimpijska tradicija, svakako su dodatni motiv pri svakom novom izazovu - rekao je Maljković.

On je poželeo sportistima Srbije uspešnu olimpijsku godinu i puno medalja i trofeja.

- Iskoristio bih priliku da im sa ovog mesta poželim da budu zdravi i da vredno treniraju kako bi u Tokiju ostvarili svoje najbolje rezultate. Siguran sam da ćemo se i ove godine radovati njihovim uspesima i imati razloga da se ponosimo jer su oni najbolje što Srbija ima - istakao je prvi čovek OKS.

Foto: Starsportphoto

 



Ambasador Japana Marujama zahvalio se predstavnicima Olimpijskog komiteta Srbije na pozivu.

- Velika je čast danas biti ovde i biti deo velikog jubileja koji proslavlja Olimpijski komitet Srbije. Činjenica je da će četiri grada u Japanu biti domaćini srpskim sportistima u periodu priprema i aklimatizacije za predstojeće Olimpijske igre, što potvrđuje sjajne odnose između naše dve zemlje. Želim vam mnogo uspeha na Olimpijskim igrama u Tokiju i daljem radu - rekao je Marujama.

Foto: Starsportphoto

 



Na svečanosti su prisustvovali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, državni sekretar za sport Predrag Peruničić, predstavnici nacionalnih sportskih saveza i drugi.

Prvi put na Igrama sportisti iz Srbije pojavili su se na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine. Prvi olimpijci bili su Dušan Milošević, treći u kvalifikacionoj grupi na 100 m (11,6) i maratonac Dragutin Tomašević, koji je zauzeo 37. mesto.

 

Bonus video




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

JAPANSKI AMBASADOR UVELIČAO JUBILEJ! Boža Maljković na 110. rođendan OKS najavljuje uspehe olimpijaca u Tokiju!
Live TV

JAPANSKI AMBASADOR UVELIČAO JUBILEJ! Boža Maljković na 110. rođendan OKS najavljuje uspehe olimpijaca u Tokiju!

U beogradskom Hotelu Moskva, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, kasnije preimenovan u Olimpijski komitet, obeleženo je 110 godina olimpijskog pokreta kod nas. Poštujući višegodišnju tradiciju, na spomen ploču ispred Hotela Moskva u kojem je osnovan Srpski olimpijski klub, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković položio je lovorov venac i intonirana je himna Srbije

21.02.2020

16:59

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija