• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.11.2020

18:20

BRAVO! Dve bronzane medalje na Evropskom juniorskom prvenstvu!

Ostali sportovi

BRAVO! Dve bronzane medalje na Evropskom juniorskom prvenstvu!

Podeli vest

Srpski badminton zabeležio je na međunarodnoj sceni još jedan rezultat za anale celokupnog srpskog sporta

Na Evropskom juniorskom prvenstvu u badmintonu, jednom od najznačajnijih svetskih badminton događaja ove godine, budući da je pandemija virusa Covid 19 desetkovala broj takmičenja, Srbija je osvojila dva bronzana odličja ’’zlatnog sjaja’’ u pojedinačnim konkurencijama – ženskom singlu i muškom dublu. Uspeh nad uspesima, istorijski rezultat, vanserijsko ostvarenje u ovom fantastičnom olimpijskom sportu... Malo je reči koje bi opisale dimenziju onoga što su postigli naši reprezentativci u finskom Lahtiju, koji je od 29. oktobra do 7. novembra 2020. bio poprište borbi za medalje najboljih juniora i juniorki iz 25 zemalja Starog kontinenta.

Osamnaestogodišnja Marija Sudimac se u Finskoj na maestralan način oprostila od juniorske kategorije i nagovestila da je čeka i blistava seniorska karijera. Spisak ogromnih uspeha na međunarodnoj juniorskoj sceni zaključila je evropskom bronzom u ženskom singlu do koje je stigla kao četvrti nosilac u ovoj konkurenciji. U drugom kolu je savladala Švajcarkinju Lusi Amige iz (2:0), u osmini finala Dankinju Simonu Pilgard (2:0), dok je u epskoj borbi za polufinale i mesto na postolju bila bolja od Špankinje Lucije Rodrigez (2:1). U okršaju za veliko finale poražena je od Ruskinje Anastasije Šapovalove (2:0), prvog nosioca i potonje evropske šampionke.

Foto: Bandminton savez Srbije

 

“Presrećna sam i nemam reči koje bi opisale ushićenje i zadovoljstvo koje trenutno osećam. Ova medalja predstavlja najveći uspeh u mojoj dosadašnjoj karijeri i nagradu za veoma težak rad i nadljudski napor koji sam uložila svih ovih godina. U ekipnom delu šampionata, moram priznati, nisam odigrala onako kako sam zamišljala. Mentalno nisam bila “zategnuta“ što me je sprečilo da pokažem sve što znam i mogu. Poraz u četvrtfinalu tog dela šampionata mnogo me je pogodio, ali sam uz pomoć našeg tima, kao i pozitivne energije koja je stizala iz Srbije, uspela da vratim samopouzdanje i veru u sebe pred početak prvenstva u pojedinačnim konkurencijama. Od početka takmičenja radila sam sve što je bilo potrebno kako bih ostvarila ono što želim i uspela sam na kraju. U borbi za medalju sam imala izuzetno težak meč, ali sam uspela da pobedim Špankinju od koje sam izgubila u ekipnom delu. U polufinalu sam izgubila od Ruskinje, koja je kao prvi nosilac osvojila Evropsko prvenstvo. Međutim, iskustvo iz tog meča će mi pomoći u daljem radu, a iskreno se radujem evropskoj bronzi. Ponosna sam na ceo svoj tim, na svoju porodicu i na sve ljude koji su mi pružali ogromnu podršku.

Ovim putem bih im se neizmerno zahvalila. Takođe, čestitam Mihajlu i Sergeju na osvojenim bronzama, kao i Anđeli, Sari i Ivanu na velikoj borbi, posvećenosti i kvalitetu koji su pokazali na terenu. Ovo je još jedan pokazatelj da smo na dobrom putu, spremni za još veće uspehe.“, bila je presrećna Marija Sudimac koja je nastupila i u mešovitom dublu sa Ivanom Kovačevićem – “U miksu nismo imali sreće u žrebu, tako da smo poraženi na samom početku od sjajnih Šveđana koju su na kraju postali evropski vicešampioni. Dali smo sve od sebe u tom meču, ali je činjenica da su oni bili bolji“.

Drugo, takođe, bronzano odličje u Finskoj delo je Mihajla Tomića i Sergeja Lukića, 17-godišnjaka koji će i naredne godine nastupati kao juniori i koji su lane u Poljskoj osvojili ekipnu evropsku vicešampionsku titulu u konkurenciji igrača do 17 godina. Tandem snova se u Lahtiju popeo na postolje u konkurenciji muških dublova. Drugo kolo naš najbolji par je prošao bez borbe protiv bugarskog dubla Halachev, Nikolaev. U osmini finala srpski dubl je u rovovskoj borbi prepunoj neizvesnosti savladao rusku kombinaciju Vladislav Dobičkin, Artur Pečenkin (2:1) i tako stigao do četvrtfinala. Za razliku od tog okršaja, meč vredan odličja i plasmana u polufinale Tomić i Lukić, koji su bili sedmi nosioci u ovoj konkurenciji, odigrali su maestralno. Posle svega 25 minuta igre Španci Jakobo Fernandez i Ruben Garsija morali su da polože koplja. U borbi za finale naš par je izgubio od prekaljenih Danaca Vilijama Krigera Boea i Madsa Vestergarda (2:0), koji su na kraju stigli do evropskog trona.

Foto: Bandminton savez Srbije

 

- Ovo je moja prva evropska medalja u pojedinačnim konkurencijama! Veoma sam srećan da svoje poslednje evropsko juniorsko prvenstvo završavam sa ogromnim uspehom. Ipak, ovaj rezultat ne pripisujem samo mom partneru iz dubla i sebi. Ogromnu zaslugu imaju i treneri, Savez, porodica i prijatelji. U četvrtfinalu, borbi za medalju, odigrali smo jedan od naših najboljih dublova i pobedili Špance sa 2:0. U polufinalu protiv Danaca nismo uspeli da pronađemo svoju igru ali je bilo uživanje boriti se za finale. Prezadovoljan sam, a ovaj uspeh će mi dati samo još veći motiv da nastavim vredno da treniram i da se spremam se neke buduće velike internacionalne izazove - istakao je Lukić.

Ogromno zadovoljstvo zbog velikog uspeha nije krio ni Tomić:

- Ponovo sam na evropskom postolju, ovoga puta za 2002. godište u konkurenciji najboljih juniora. Početak prvenstva u pojedinačnim konkurencijama za mene je bio psihološki izuzetno težak. Sergej i ja smo imali veoma težak meč protiv Rusa. Mentalno smo se borili sami protiv sebe tokom čitavog duela. Ipak, kako se približavao kraj postajali smo sve sigurniji u sebe i nismo ni u jednom trenutku posumnjali u pobedu. Usledio je meč u mešovitom dublu gde smo Anđela i ja poraženi u osmini finala od nama poznatih protivnika iz Danske. Prvi set je obilovao neizvesnošću ali nažalost smo ga izgubili s 21:19. U drugom setu taktički su nas nadigrali i priveli su meč kraju. Imao sam samo nekoliko sati da zaboravim taj poraz i da se borim za medalju u muškom dublu, a izuzetno sam ponosan na naš nastup u četvrtfinalu. Ne pamtim da smo Sergej i ja ikada imali imali veću motivaciju i želju za pobedom nego tog popodneva, što ne bi trebalo da čudi s obzirom da je ulog bila evropska medalja. Odigrali smo perfektan meč i zasluženo stigli do postolja. U polufinalu danska kombinacija je bila bolja. S druge strane napravili smo dvocifren broj neiznuđenih grešaka što ne može da se nadomesti u mečevima“, kazao je Tomić i u jednom dahu nastavio – “U ekipnom delu sam zadovoljan svojim nastupom iako nam je medalja izmakla, takoreći, za nekoliko poena. Sve u svemu vraćam se u Srbiju sa osmehom na licu iako je cilj bio evropski tron, na koji ću, siguran sam, jednog dana i doći. Zahvalio bih se prvenstveno Badminton savezu Srbije, koji nas je doveo do ovde, i trenerima, sa kojima sam poslednjih godinu dana provodio više vremena nego sa porodicom. Hvala svima, kako saigračima koji su boravili u Finskoj tako i svim članovima velike badminton porodice koji su navijali za nas iz Srbije. Takođe, hvala mom psihologu koji mi je pomogao da se izborim sa svakom teškom situacijom na koju sam naišao. Na kraju, hvala mojoj porodici koja je svaki dan uz mene i koja me snažno podržava na mom životnom i sportskom putu.

U mešovitom dublu Tomić i Anđela Vitman su stigli do osmine finala u kojoj su ih eliminisali Mads Vestergard i Klara Lober iz Danske (2:0), dok su Ivan Kovačević i Sudimčeva poraženi u drugom kolu od Šveđana Gustava Bjorklera i Edit Urel, novih evropskih viceprvaka. Kovačević je muškom singlu, nakon pobede nad Švajcarcem Matijasom Šantakesoneom (2:0), poražen u drugom kolu od Škotlanđanina Kaluma Smita (2:0), dok je u istoj konkurenciji Lukić na startu turnira izgubio od Šveđanina Filipa Karlborga (2:0). U ženskom singlu Sara Lončar je, nakon pobede nad Ruskinjom Vasilisom Kuznjecovom (2:0), u borbi za osam najboljih igračica poražena od Finkinje Nele Nukvist (2:0), osvajačice evropske bronze, dok je u paru sa Vitmanovom izgubila u prvom kolu ženskog dubla od Dankinja Simone Pilgard i Ane Sies Riberg (2:0)

- Individualno takmičenje smo počeli sa željom da nadoknadimo propuštene šanse iz ekipnog dela i ispišemo nove zlatne stranice istorije srpskog badmintona. Bilo je mnogo iskušenja i teških trenutaka, gde su se naši reprezentativci uverili da nema lakih protivnika na ovakvim takmičenjima. Da bi se došlo do medalje, potrebno je uz neosporni kvalitet, koji naši takmičari imaju, zadržati fokus i veru u sopstvene vrednosti. To smo u ključnim mečevima u borbama za ulazak u polufinale uspeli da ostvarimo. Činjenica da smo obezbedili dve medalje i napravili uspeh o kojem smo sanjali, uticala je da naši reprezentativci nisu pronašli potrebnu energiju i snagu za još jedan korak koji bi nas doveo do sjajnijih odličja. Velike pohvale i zahvalnost ovoj sjajnoj generaciji, koja nam je pružila mnogo radosti i pokazala Evropi i svetu da se u Srbiji nešto dobro radi. Pohvalio bih i organizaciju takmičenja u ovim uslovima pandemije. Sve je prošlo u najboljim mogućem redu -  rekao je trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić.

Evropskom prvenstvu u pojedinačnim konkurencijama prethodio je ekipni šampionat koji je Srbija završila na deobi od petog do osmog mesta. Ekipno zlato osvojila je Danska, srebro Francuska, dok su bronze pripale Rusiji i Estoniji. Srbija je na ekipnom šampionatu osvojila drugo mesto u Grupi 3 koje joj je donelo plasman među osam najboljih evropskih selekcija. U meču za polufinale i medalju izgubila je sa 3:0 od Francuske iako je u okršajima i muških i ženskih singlova i mešovitih dublova prikazana mnogo ujednačenija borba.

- Na Evropsko prvenstvo smo došli sa ciljem osvojimo medalju, što bi bio istorijski uspeh za našu reprezentaciju, Savez i državu. Želja je bila da već u ekipnom delu takmičenja opravdamo ulogu trećeg nosioca. Međutim, u duelu protiv odlične Španije za prvo mesto u grupi, koje bi donelo lakšeg protivnika u četvrtfinalu, važnost meča napravila je veliki pritisak sa kojim naši reprezentativci nisu uspeli da se izbore. Izgubili smo u ’’penal završnici’’ sa 3:2. U borbi za polufinale protiv Francuske, ipak nismo mogli da napravimo iznenađenje, mada smo pružili veoma jak otpor reprezentaciji koja je u Finskoj branila ekipnu titulu. Na pojedinačnom Evropskom prvenstvu smo zasluženo došli do ostvarenja sna – osvajanja dve medalje, upravo pobedama u mečevima protiv španskih reprezentativaca - osvrnuo se na učinak na ekipnom i istorijski uspeh na pojedinačnom šampionatu trener badminton reprezentacija Srbije, Nikola Mijačić.

Na Evropskom juniorskom prvenstvu u badmintonu veoma zapaženu ulogu imao je i najbolji srpski sudija, Goran Jelesijević, nosilac sertifikata kontinentalne konfederacije. Kao najviše rangiranom sudiji na prvenstvu, Jelesijeviću je pripala čast da, u ulozi glavnog ili servis sudije, bude aktivan na ukupno 44 meča.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri su doprineli učešću naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu za juniore.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija