• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.02.2021

09:06

TUŽAN DAN ZA PLEMENITU VEŠTINU! Preminuo legendarni bokser koji je poslao Muhameda Alija u penziju

Ostali sportovi

TUŽAN DAN ZA PLEMENITU VEŠTINU! Preminuo legendarni bokser koji je poslao Muhameda Alija u penziju

Podeli vest

Bokserska legenda Lion Spinks preminuo je u 67. godini u gradu Henderson u Nevadi, nakon višegodišnje borbe sa rakom prostate, rekao je porodični prijatelj Džo Bernal

Spinks je postao planetarno poznat kada je 1978. godine pobedio do tada nesavladivog Muhameda Alija (1942-2016) odlukom sudija i osvojio titulu u superteškoj kategoriji, u meču koji se smatra jednim od najvećih u istoriji boksa, preneo je "USA tudej".

Još jedan veliki šampion, Džordž Forman (72), rekao je za američki list da je stavljanje Spinksa u ring sa Alijem u to vreme smatrano šalom.

- Ljudi su mislili - zašto bi, od svih, stavili Spinksa u ring sa Alijem, čoveka koji ima tako kratku boksersku karijeru? Ali je ubio boga u Aliju, od glave do pete, čak je i Ali bio iznenađen. Spinks je bio pravi i zaslužio je mesto u istoriji bokserskih šampiona - ocenio je Forman.

Foto: Tanjug/AP

Spinks direktom pogađa Alija

Spinks je osvojio brojna priznanja tokom karijere, a jedno je bilo i zlatna medalja na Olimpijskim igrama 1976. godine.

U karijeri je imao 46 borbi, pobedio je 26 puta, od toga 14 puta tehničkim nokautom, 17 puta je izgubio, a tri puta je bilo nerešeno.

 

Poznat je i po tome što je Alija poslao u penziju (iako je Ali boksovao posle još dva meča), a Spinks se penzionisao u 42. godini, posle borbe sa Fredom Houpom 1995. godine.

Spinks je drugi čovek koji je bio svetski šampion u boksu i u rvanju, pošto je 1992. godine osvojio titulu i u ovom sportu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija