• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.05.2021

22:00

ČAK I USRED KORONE, ONE NE POSUSTAJU! Ženska vaterpolo reprezentacija se sprema za Šampionat Evrope, a POŠTUJU I SVE MERE PREVENCIJE!

Ostali sportovi

ČAK I USRED KORONE, ONE NE POSUSTAJU! Ženska vaterpolo reprezentacija se sprema za Šampionat Evrope, a POŠTUJU I SVE MERE PREVENCIJE!

Podeli vest

Prošle subote je u prestonici Mađarske održan žreb za Šampionate Evrope u konkurenciji igračica do 15 i do 17 godina. Evropsko prvenstvo za vaterpolistkinje rođene 2006. godine i kasnije igra se u mađarskom Sentešu od 27. juna do 4. jula ove godine, a Srbija će biti u grupi D, sa Španijom i Italijom. Dve godine starije igračice igraće na Šampionatu Evrope u Šibeniku, od 22. do 29. avgusta, a Srbija je u grupi A, sa Španijom, Izraelom, Velikom Britanijom i Češkom

FINA je donela odluku da se Šampionat sveta za igračice do 20 godina održi u Izraelu od 9. do 17. oktobra, a prijavile su se sledeće zemlje: Južna Afrika, SAD, Argentina, Brazil, Peru, Trinidad i Tobago, Japan, Uzbekistan, Kazahstan, Kina, Indij, Španija, Rusija, Italija, Holandija, Grčka, Srbija, Izrael, Australija i Novi Zeland.

Što se tiče mera prevencije i medicinskog protokola dr Milena Genčić kaže:
Mere prevencije š

Foto: Privatna Arhiva

irenja  covid-19 na sportskim takmičenjima,vezane su za pripreme samog takmičenja, organizaciju takmičenja, ali i primenu specifičnih  testova kako molekularnih tako i seroloških. Ističem odgovornost kao osnovnu meru svih mera vezanih za borbu  protiv kovida -19.Ako se takmičari i svi ostali pridržavaju mera  propisanih od strane  Nacionalnog staba za borbu protiv kovida -19 zemlje u kojoj se takmičenje održava,šanse da se zaraza  SARS-COV -2  infekcijom proširi su minimalne.

Podizanje i održanje imuniteta takmičara je jako bitna stavka i vezana je za precizno doziranu fizičku aktivnost kroz trenažni proces, životni stil, način ishrane i san koji je nemerljivo važan. Studije kolega sa klinike pokazale su da se tokom spavanja povećava produkcija ,,zaštitnih’’ citokina .Neke ostale studije su utvrdile da nedostatak spavanja dovodi do smanjene  proizvodnje ćelija vezanih i za ćelijski i  humoralni imunitet. Uz to vitamin D je isto tako važan faktor u moduliranju urođenog ,ali i stećenog (adaptivnog ili specifičnog imuniteta).Niz studija nedvosmisleno je pokazao da su pacijenti sa nižim vrednostima vitamina D podložniji  infekcijama.  

Prednost ovih  takmićenja je što se održavaju tokom leta,na suncu,otvorenim bazenima sa hlorisanom vodom.
Sa velikom paž

Foto: Privatna Arhiva

njom pratimo epidemiološku situaciju zemalja u  kojima će  se održavati  takmičenja, proces imunizacije , kao i same  propozicije takmićenja . 

Moram da se osvrnem na  Izrael  kao jako specifićnu zemlju  kada je reć o borbi protiv Sars-Cov-2 virusa, obzirom da se Šampionat sveta za igraćice do 20 godina održava baš u Izraelu. Izrael je postao  svojevrstan  orjentir  spram kojeg se može govoriti o uticaju vakcinacije na sveru  javnog  zdravlja i ekonomiju.  Imajuci u vidu nezabeležene razmere vakcinacije u zemlji,  kao i upotreba samo Fajzer vakcine. Vakcinisani  Izraelci imaju niz povlastica.Nisu dužni da borave u karantinu po povratku sa putovanja,oslobodjeni su poštovanja pravila sistema za praćenje kontakata zaraženih,mogu se  vratiti društvenom i kulturnom životu.

Bitno je shvatiti da je vakcina  veliko medicinsko dostignuće. Privilegija koju brojne zemlje još nisu dobile. Srbija je zahvaljujući  ogromnim naporima, odgovornim, mudrim i blagovremenim odlukama predsednice Vlade Republike Srbije  Ane Brnabić i predsednika Republike,  obezbedila ne samo dovoljnu količinu vakcina,nego i mogućnost izbora vakcine, kao i mesto i vreme kada želimo da se vakcinišemo,sto je jedinstveno na svetu.Nama  ostaje da se pripremimo za takmičenja, pratimo dalji tok pandemije,medicinske protokole  i budemo ponosni na svoju zemlju zato što maestralno sprovodi  imunizaciju  i služi za primer ne smo zapadnom Balkanu već I svetu  ističe - dr Milena Genčić .


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija