• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

15.05.2021

10:52

DA NEMA VELIKOG GRADIŠTA, NE BI BILO SRPSKE ODBOJKE! Srpske zvezde posetile čuvenu varoš!

Ostali sportovi

DA NEMA VELIKOG GRADIŠTA, NE BI BILO SRPSKE ODBOJKE! Srpske zvezde posetile čuvenu varoš!

Podeli vest

Promocijom Monografije !Šampioni iz male varoši" autora Dragana Živanovića u novoj sportskoj Hali na ,,Srebrnom jezeru obeležen je jubilej četiri decenije od kada su odbojkaši VGSK iz grada na Dunavu osvojili titulu šampiona nekadašnje Jugoslavije, isto toliko vremena prošlo je od nastupa u Kupu evropskuh šampiona i osvajanja petog mesta ali i 40 godina od otvaranja prve savremeno opremljene sportske dvorane u Velikom Gradištu

Tim povodom je odigrana i prijateljska utakmica između seniorskih odbojkaških  reprezentacija Srbije i  Severne Makedonije. Ovaj izuzetan kulturni i sportski događaj, okupio je ljubitelje odbojke, vrhunske sportiste i sportske radnike kaoi i predstavnike odbojkaškog Saveza Srbije na čelu sa predsednikom Zoranom Gajićem, čelne ljude lokalne zajednice koju je predvodio predsedniik Opštine Veliko Gradište , Dragan Milić, šampuinsku generaciju odbojkaša i njihove trenere, gradištanske Olimpijce, Mihajla Mitića i Slobodana Bobu Kovača, sadašnjeg selektora Odbojkaške Reprezentacije Srbije.

Foto: Vesna Jović

Zoran Gajić

Ovo veoma  značajno sporsko dešavanje za Veliko Gradište upriličio je i selektor reprezentacije Serverne Makedonije , Nikola Matijašević ali i predstavnici sportskih asocijacija i klubova.

Monografijom "Šampioni iz male varoši" autora Dragana Živanovića obuhvaćeni su događaji od osnivanja OK VGSK , formiranjem odbojkaške sekcije u okviru sportskog društva ,,Mladi borac,, davne 1945 godne, njegovo reafirmisanje dve decenije kasnije , ali i 70-e kao decenije najlepšeg perioda kluba, sve do današnjeg dana kao potvrda o specifičnoj školi odbojke u ovom gradu.

Foto: Vesna Jović

Šampionska genercija Velekog Gradišta i njihovi tadašnji treneri legendarni Petar Stanišić i Radomir Veličković proslavili su u proleće 1980 godine ovaj grad odbojke. Bez dovoljni novca za finansiranje ali sa dovoljnio znanja, entuzijazma, talenta, upornosti, želje i fanatizama.

Bila je ovo prilika za ponovni susret i evociranje najlepših uspomena osvajača tadašnje titule.

Foto: Vesna Jović

- Lepo je videti sve ove ljude ponovo, nakon toliko godina i prisetiti se svega što smo zajedno prošli i postigli. Ništa nam tada nije bilo teško ,živeli smo za odbojku za svaki osvojen poen, za pobedu. Bilo je drugo vreme , sećam se dupke pune male fiskulturne sale u osnovnoj školi u kojoj smo pobeđivali, a evo danas smo u ovom prelepom sportskom zdanju na Srebrnom jezeru. Gradište voli odbojku, neguje  ovaj sport i Gradištanci se onoga u čemu su uvek bili najbolji nikada ne odriču, - kaže za Informer Vladimir Trifunović Selja kako ga njegovi sugrađani od milošte zovu , jedan od najboljih odbokaša i smečera tog vreman ne samo u tadašnjoj Jugoslaviji već i van njenih granica.

Aktivno učešće i svoja nagažman u radu i očuvanju odbojke u gradu na Dunavu i dan danas ima još neki od tadašnjih šampiona. Jedan od najboljih  je  lekar po struci ,reprezentativac tada , Miodrag Miško Mitić čiji je sin Mihajlo nastavio očevim stopama.

Foto: Vesna Jović

- Ovo je prelep osećaj sastati se sa svim ovim ljudima nakon 40 godina. Ovo je trebalo organizovati tokom prošle godine, ali nas je pandemija sa koronavirusmo sprečila. Međutim , i predstavljanje nove sportske Hale i prijateljske utakmice dve reprezentacije i početak priprema Srpske reprezentacije pred predstojeću Ligu nacije baš ovde u u Gradištu , ali i predstavljanje ove monoigrafije, zaista sve je lepo osmišljeno i predivan osećaj. Ostao je jedan pisani trag mlađim generacijama koje stasavaju, jer Gradište neguje i dalje kult odbojke koja ga je uostalom i proslavila.Oslanjamo se i dalje na našu decu iz Gradišta i mi stariji "matorci",  pomažemo koliko možemo - kaže u svom maniru  Miško Mitić.

Foto: Vesna Jović

Jedan od najuspešnijih svetskih trenera i selektor Odbojkaške reprezentacije Srbije je kako Gradištanci s ponosom to kažu ,naše dete,, Slobodan Boba Kovač , nije odoleo utisku događaju u Hali sportova i pun emocija , s ponosom rekao ,, Srce mi je puno, ovo su zaista sve moji prijatelji,,

- Ovo ne može rečima da se opiše . Videti sve ove ljude koji su nekada meni bili uzori u odbojci kada sam počinjao i borio se da se dokažem , samo su mi još veći podrstrek u radu i verujem da ću i ja postići što i oni, da mlađim budućim genracijama budem ono što su oni meni, s ponosom i zadovoljstvom - za naš portal kaže selektor Slobodan Kovač istakavši da je nešto najlepše što je Opština omogućila da gradištanska deca i ovaj kraj imju mogućnost da postanu neki novi odbojkaški šampioni.

- Danas  sam najponosniji što se nalazim na čelu jedne male Opštine, male po broju stanovnika ali velike po ljudima koji žive u  njoj i po mestu gde se nalazi. Seme odbojeke je izraslo u jedno veliko drvo, koje daje plodove u obliku ljudi, dece koja sada stižu - rekao je Dragan Milić , predsednik Opštine Veliko Gradište, naglasivši izuzetne rezultate postignute u Gradištanskoj odbojci ali i ulaganja u moderu sportsku Infrastrukutru,  čije zasluge  najviše odlaze  Vladi Republike Srbije.

I nekadašnji trofejni selektor državne reprezentacije a sadašnji predsednik Odbojkaškog Saveza Srbije, Zoran Gajić potvrdio je ulogu Gradištanskih šampiona u ovom sportu.

- Sigurno je da današnji rezultati reprezentacije Srbije i i tadašnje Jugoslavije ne bi bili ostvarivi da nije bilo Vas, da nije bilo Gradišta - potvrdio je Zoran Gajić i istakao da se o odbojsci u ovoj maloj varoši koja je iznedrila velika sportska imena može  puno reći ali uz to i teško nabrojati sve koji su dali svoj doprinos u ovom gradu na razvoju i afirmaciji sporta.

Kao vrhunac promocije Monografije ,, Šampioni iz male varoši ,, i odbojke , u novoj Hali sportova odigrana je prijateljska utakmica najboljih državnih selekcija Srbije i Severne Mkedonije koje se pripremaju za predstojeća Međunarodna takmičenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija