• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

29.07.2021

21:31

IZ BOBANINOG ĆOŠKA VIŠE NIKO NE PUCA! TREBALO JE DA BUDE U TOKIJU! Godinu dana nakon tragične smrti SRPSKE ŠAMPIONKE, govori njen trener Boban Marković! /FOTO/

Vesna Jović

Ostali sportovi

IZ BOBANINOG ĆOŠKA VIŠE NIKO NE PUCA! TREBALO JE DA BUDE U TOKIJU! Godinu dana nakon tragične smrti SRPSKE ŠAMPIONKE, govori njen trener Boban Marković! /FOTO/

Podeli vest

Bor....Godina tišine prošla je bez njenog prisustva. Svoj vazdušni pištolj koji joj je predstavljao možda i najveću ljubav u životu spletom nesretnih okolnosti, Bobana Momčilović Veličković, naša višestruka Evropska šampionka i Srpska olimpijka u streljaštvu morala je prerano da odloži

I sada, kada sportisti njenih godina i ranga, kako to dobri poznavaoci prilika u ovoj oblasti kažu, doživljavaju svoju najveću produktivnost u radu, tačnije postižu "pik" u postizanju najvećih uspeha i vrhunskih rezultata, surova realnost života učinila je da nas jedna od najuspešnijih strelkinja ikada, uskrati možda za još jedno odličje sa Olimpiskih igara u Tokiju.

Foto: Vesna Jović

 

Za nju su i najveći svetski stručnjaci govorili da je bila jedan od najvećih talenata u streljaštvu. Devojka, koja je po svim svojim odlikama, kako onih koje krase najveće sportske magove tako i po ljudskim kavalitetima, ušla u istoriju kaže, Boban Marković, njen dugogodišnji trener iz Bora kod koga je u Streljačkom klubu Bor 030 započela svoje prve sportske korake.

-  Bobana je streljaštvom počela da se bavi sa devet godina. Sećam se, tada je u klub došla sa dve drugarice. Možda su tada one bile i talentovanije od nje, ali sam ja kod Bobane odmah primerio te njene krupne crne oči koje su mi bile prvi signal, da je to nešto što je potrebno da ima jedan šampion. Govorio sam tada tadašnjim Opštinskim strukturama da se u Boru pojavio jedan veliki talenat u streljaštvu , ogroman potencijal, koji je još tada nagoveštavao da se rađa buduća šampionka. Neki su mi se i smejali sa nevericom, ali ja sam dugo godina u ovom poslu, bezmalo tri decenije, umeo sam to da prepoznam i bio u pravu. Bobana je bila uporna, radna i vrlo odgovorna. Njen borbeni duh je prevazilazio sve . Bila je prava lavica. Ne pamtim za sve ove godine da je ikada propustila i jedan trening. Nju nije remetilo ništa . Ni izlasci koji su i u to vreme mladima bili preokupacija, ona nije marila. Proveli smo zajedno trenirajući, punih 16 godina ali i kasnije kada je stasala u pravu šampionku nismo se odvajali. Moji saveti i posvećenost uz njen rad , upornost , sportski duh i talenat rezultirali su kasnije u sve njene uspehe - kaže Boban Marković, Bobanin trener, kod koga smo dok smo razgovarali o srpskoj šampionki primetili pomešane emocije.

Foto: Vesna Jović

 

Ponos, jer je kraj sebe imao i iznedrio jednog od najuspešnijih strelaca u svetu streljaštva. Ogromnu tugu i bol , jer je prerarano otišla .U očima punih suza i sa stezanjem u grlu o njegovoj Boki je govorio čovek, kojeg je ona ali on nju, smatrao članom porodice.

- Imam dva sina, ona je bila moje treće dete. Više smo vremena proveli zajedno trenirajući, nego što sam možda bio sa sopstvenom decom. Takav sam prema svoj deci u klubu, volim ih, trudim se da im pružim sve od sebe, ali Bobana je bila nešto posebno. To uzajamno poverenje i interakcija koja se uspostavi izmedju trenera i igrača je ključ svih daljih uspeha. Nakon osvajanja zlatne medalje u Mladenovcu davne 2004. godine, odmah se videlo kakav će ovo strelac da bude i o kavom se talentu radi. Dve godine nakon toga 2006. osvojila je Kup Srbije i Crne Gore i tada je već bila uspešnija od Jasne Šekarić, koja je kasnije bila njen trener u Reprezentaciji čiji je član postala jako mlada,sa svega 14 ,15 godina - priseća se Boban Marković kao i svih zajedničkih putovanja sa našom strelkinjom.

Foto: Vesna Jović

 

- Dva puta smo bili na Olimpijskim igrama, u Londonu 2012. i u Rio de Žaneiru 2016. godine. Pripreme su bile jako teške i naporne ali smo sve to nekako uspevali da prevaziđemo deleći i lepe i teške trenutke jer smo se poznavali dugo i doživljavali kao porodica. Pre Rija bili smo u Francuskoj zajedno na pripremama . Na Olimpijadi je ušla u samo finale u osam najboljih. Tada je osetila veliki strah kao i svi takmičari uostalom, jer u takvim trenucima je najbitnije pobediti samog sebe. Retko je to ko uspevao od mladih sportista . Pritisak je bio jako veliki, želja za uspehom ogromna. Nikada neću zaboraviti, Bobani je ostalo još dve, tri dijabole. Asistencija je bila zabranjena i ja sam morao da se udaljim. Ona se okrenula i samo je pitala : "Da li sam ušla,, ? Znao sam da ulazi u finale ali sam samo rekao ... Okreni se i pucaj! ... Bobana je bila jako emotivna devojka. Pred finale i sam nastup ona je samo oborila glavu i krenuile su suze. Rekla mi je tada : Ja nisam spremna..,,

- Poznavajuće je jako dobro, odgovorio sam da to nije moguće. Ti Bobana bolje pucaš, nego što kuvaš! Više vremana provodiš u streljani nego što si kod kuće Miši skuvala ručkova, našalio sam se ne bi li je opustio. Tada smo se nasmejali i nastavila je dalje. Razbili smo tremu, strah je nestao i osvojila je sedmo mesto, što nije mali uspeh, ističe Marković.

Foto: Vesna Jović

 

Bobana Momčilović Veličković je bila jedna od najboljih svetskih takmičarki u pucanju pištoljem u 21. veku. Na Evropskom prvenstvu u svojoj disciplini održavala je kontinuitet visokih plasmana i godinama pokazivala da pripada elitnom krugu strelaca. Postavila je visoke standarde i lestvicu podigla na jako visok nivo kada su rezultati i uspesi u pitanju, da je danas pitanje može li srpsko streljaštvo ali i uopšte jedan mali Bor imati još jednog takvog talentovanog strelca i sportistu.

-  Streljački klub Bor 030 ima dugu tradiciju. Bobana je jedan od najvećih imena koje ova sredina iznedrila uopšte među svim sportistima. Teško da je neko može nadmašiti. Radujem se ako se još neko pojavi poput nje i nastavi njenim stopama. Danas imam još jednu devojčicu koja je 2004. godište iz Lukova i takođe je veliki potencijal u ovom sportu. Međutim, da bi se stvorio tako veliki šampion poput Bobane Momčilović Veličković, mnogo sreće i kockica mora da se sklopi - navodi Boban Marković i ističe da danas pored svog bola i tuge koje oseća, njena porodica, svi njeni sugrađani, njene drugarice iz Reprezentacije, jednom rečju svi koji su je poznavali kroz sport i život uopšte, ono što održava je, sećanje na nju.

Foto: Vesna Jović

 

- Nakon tragedije koja se dogodila tog 21. juna 2020 godine ,kada je srpski sport izgubio jednog velikog strelca i sportistu i doživeo nenadoknadiv gubitak, na moju inicijativu i predlog odlučili smo da se u Streljani u Sportskom centru u Boru u kojoj je Bobana najviše provodila vremena, iz njenog ćoška, kako je ona to tada govorila, više niko ne puca. To će ostati memorijalni kutak zauvek u kome smo uz dogovor sa suprugom Mišom postavili njene lične stvari koje je poslednji put koristila. Njen dres, lični lap top , flašicu za vodu , tu je i jedna od zlatnih medalja... To je nešto što mene lično uvek podseća da je uvek tu, jer kad god uđem u Streljanu to prvo ugledam, kada izadjem pre nego zatvorim vrata pogled mi tamo kreće...

Foto: Vesna Jović

 

- Uz naziv sa njenim imenom, koji je Sportski centar u Boru od skora odlukom lokalne samouprave poneo na kome se nalaze oslikani murali ostaće večno sećanje na Bobanu , počasnog građanina Bora i uopšte na sport i streljaštvo u ovom gradu - sa setom govori za Informer prvi, dugogodišnji trener i prijatelj Bobane Momčilović Veličković , Boban Marković.

Srpska šampionka, za koju se do prošle godine očekivalo da će boje Srske zastave braniti po treći put ove godine na Olimpijskim igrama u Tokiju, zašta su svi koji su je poznavali verovali da se neće vratiti bez medalje, prerano je otišla u 30. godini. Specijalista u kategoriji pucanje vazdušnim pištoljem na 10 metara, Bobana Momčilović u svojoj riznici uspeha ima jedno zlato i jedno srebro na turnirima Svetskog kupa. Ženski tim Srbije sa Bobanom kao stalnim članom sastava do sada je nanizao veliki broj uspeha i medalja.

Foto: Vesna Jović

 

Pored toga što je bila član Olimpijskog tima, kao član ekipe Srbije, osvajala je pet puta Evropski šampionat a 2014. godine u Granadi okitila se čak i zlatnim odličjem šampiona sveta. Pored pet zlatnih medalja, Bobana je kao članica ekipe Reprezentacije Srbije osvojila i po jedno srebro i jednu bronzu na šampionatima Evrope.

Svoju poslednju zlatnu medalju donela je iz Poljske iz Vroclava 2020. godine sa 50. Evropskog prvenstva vazdušnim pištoljem, a tada je srebro za Srpsku Reprezentaciju osvojio i miks Zorana Arunović i Damir Mikec , srebrni olimpijac na ovogodišnjim letnjim Olompiskim igrama u Tokiju u kategoriji vazdušni pištolj na 10 metara.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija