• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. M.

13.10.2021

15:59

Stranci doneli Srbiji ČAK 28 MEDALJA! Odličja za našu zemlju donose sportisti iz svih krajeva sveta!

Starsportphoto/tanjug

Ostali sportovi

Stranci doneli Srbiji ČAK 28 MEDALJA! Odličja za našu zemlju donose sportisti iz svih krajeva sveta!

Podeli vest

Rvač Zurab Datunašvili poslednji je u nizu stranaca nesrpskog porekla koji su doneli medalju našoj zemlji. Odličja osvajali Mihail Kadžaja, košarkašice Danijela Pejdž i Ivon Anderson, tekvondista Mahdi Hodabahši i kajakašica Dalma Benedek

Stranci ginu za Srbiju! Gruzin Zurab Datunašvili (30) oduševio je naciju osvajanjem zlatnog odličja za Srbiju na Svetskom prvenstvu u rvanju. On je samo poslednji u nizu stranaca koji nemaju nikakve rodbinske veze s našom zemljom, ali su odlučili da se bore pod srpskom trobojkom.

Pre njega našoj zemlji medalje sa velikih takmičenja donosili su košarkašice Danijela Pejdž (34) i Ivon Anderson (31), veslačica Dalma Benedek (39), tekvondista Mahdi Hodabahši (30) i još jedan Gruzin Mihail Kadžaja (32). Svi oni prihvaćeni su u Srbiji kao da su oduvek ovde, a medaljama i borbom da što bolje predstave svoju drugu kuću uzvratili su istom merom.
Ivon naučila himnu

Slušala sam "Bože pravde" na Jutjubu i učila reč po reč. Trebalo mi je pola sata
Ivon Anderson

Doček uz Marš na Drinu

Imali su različite motive da predstavljaju Srbiju, a priča Zuraba Datunašvilija je najzanimljivija. Njega je 2019. na državnom prvenstvu Gruzije metalnom šipkom u glavu udario predsednik Rvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze. Tad se Zurab zarekao da pod zastavom Gruzije neće više nastupati, a onda je usledio poziv Srbije.

Na obostrano zadovoljstvo Zurab je pristao da obuče dres Srbije, kojoj je pored svetskog zlata doneo i evropsko zlato u martu, kao i olimpijsku bronzu.

Foto: Tanjug/AP

 



- Posebno sam zahvalan Srbiji i srpskom narodu jer su mi pomogli da prođem kroz najteži period. Verovali su mi kada su mnogi sumnjali, dali su mi sve što mi je potrebno - rekao je Zurab, koji je po povratku iz Osla dočekan pesmom Marš na Drinu.

Njegov sunarodnik i kolega Mihail Kadžaja za Srbiju je osvojio dve bronze na svetskom šampionatu i srebro na Evropskom prvenstvu.

 

1. Zurab Datunašvili, Gruzija, rvanje
EP i SP: zlato, OI: bronza
2. Mihail Kadžaja, Gruzija, rvanje
SP: dve bronze, EP: srebro
3. Mahdi Kobadahši, Iran, tekvondo
EP: srebro i zlato
4. Danijel Pejdž, SAD, košarka
OI: bronza, EP: zlato
5. Ivon Anderson, SAD, košarka
EP: zlato
6. Dalma Benedek Ružičić, Mađarska, kajak
SP: srebro i bronza, EP: tri zlata i dve bronze
7. Kristina Bedeč, Mađarska, kajak
SP: dva srebra i tri bronze, EP: dva zlata i bronza
8. Dmitrij Gerasimenko, Rusija, sambo
EP i SP: bronza

Američke košarkašice Danijela Pejdž i Ivon Anderson nemaju filmsku priču, ali gaje podjednaku zahvalnost Srbiji. Selektorka košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković procenila je u određenim momentima da njenom timu nedostaju baš igračice kakve su njih dve. S tim se složio i ostatak ekipe, a Pejdžova je osvojila olimpijsku bronzu 2016. i evropsko zlato 2015. Karijeru je završila, ali redovno prati naše devojke.

- To što sam Srpkinja čini da se neizmerno ponosim. Moje saigračice i stručni štab dočekali su me sa velikom toplinom. Srpski narod me je uvek podržavao. Srbija je moja druga kuća - rekla je nedavno Danijela za Informer.

Ivon peva "Bože pravde"

Ivon je debitovala pre manje od godinu dana za Srbiju, a već je evropska šampionka. Oduševljena je gostoprimstvom kao i Danijela, odmah je naučila himnu.

- Slušala sam himnu na Jutjubu i učila reč po reč. Trebalo mi je pola sata. Učila sam i brojeve, pomažu mi saigračice i kažu"ovo je bitno, moraš da naučiš". Na primer, reči "pivo" i "živeli". Zaista se osećam kao Srpkinja - ispričala je Ivon prilikom posete Informeru.

Foto: Starsportphoto

Ivon Anderson



U Srbiji zbog ljubavi

Zbog ljubavi prema Srpkinji Tatjani tekvondista Mahdi Hodabahši, Iranac, došao je u našu zemlju, a zahvaljujući treneru Draganu Joviću, dobio je državljanstvo i doneo Srbiji zlato sa Evropskog prvenstva prošle godine i srebro u aprilu 2021. Budući da je ranije predstavljao Iran, nije mogao da nastupa za Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali će putovati u Pariz 2024.

Slična priča prati i penzionisanu veslačicu Dalmu Benedek, Mađaricu rođenu u Budimpešti. Ona se udala za srpskog trenera Dušana Ružičića, dobila državljanstvo i našoj zemlji donela pregršt medalja - tri puta je bila evropska šampionka i jednom vicešampionka sveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Igor

pre 2 godine

Kurac pa kako nema Sputnjika kada pravimo to kod nas? Jebo te kako Đilas krade mamu mu lopovsku. Ej bre Đilas pokro Sputnjik.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija