• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.03.2022

10:15

HAOS ZBOG AMERIKANKE KOJA JE PROMENILA POL! Oduzeli ste mi finale zbog nekoga ko nije žena!

AP/Photo

Ostali sportovi

HAOS ZBOG AMERIKANKE KOJA JE PROMENILA POL! Oduzeli ste mi finale zbog nekoga ko nije žena!

Podeli vest

Ne smiruju se strasti, slučaj plivačice Lije Tomas i dalje potresa Ameriku

Lija Tomas je prva transrodna žena koja se takmiči u ženskoj konkurenciji i redom obara rekorde i pobeđuje na trkama.

Nekada je bila muškarac, takođe se kao muškarac bavila plivanjem i bila je prilično neuspešna. Sada je jasno da ima brojne prednosti.

- Mislim da je integritet ženskog sporta veoma krhk ako ovo ne uradimo na pravi način - rekao je predsednik svetske atletske organizacije i nekadašnjii uspešni atletičar Lord Kou. 

Lija Tomas je tri godine plivana za muški tim, a poto je otišla na hormonsku terapiju 2019. godine.U Americi može da se takmiči ukoliko ne prekoračuje određene nivoe testosterona.

Foto: printscreen

Nekad i sad Lia Tomas

- Jasno je da je testosteron ključan. Pogledajte kakve su 12-godišnjakinje ili 13-godišnjacime. Sećam se da su moje ćerke bile brže od dečaka, ali čim su ušli u pubertet prestigli su ih. Ne možete da zatvorite oči pred javnim osećajem, ali je i nauka bitna - naveo je on.

Povodom Lije Tomas oglasila se i Reka Đorđi, Mađarica koja zbog transrodne Amerikanke nije mogla u finale

- Boli me, ovo je moj poslednji koledž turnir i frustrirana sam. Osećam se kao da mi je mesto u finalu oduzeto zbog nekoga ko nije biološki žena. Ovo ne promoviše naš sport na dobar načim i ne poštuje biološki ženske plivačice koje se takmiče - navela je Reka i istakla da će ovo samo doneti loše stvari sportu. 

Ostale takmičarke nemaju šanse pored Lie Tomas, što pokazuje i takmičenje koje je održano u Atlanti. Tamo je Lija postala nacionalna šampionka.

Mnogo mi znači to što sam ovde. Što se ostalih stvari koje se dešavaju van bazena tiče, trudim se da to ignorišem. Fokusirana sam samo na sebe i plivanje, kao i samu pripremu za trku. Sve ostalo se trudim da blokiram- poručila je Lia za "ESPN".

Foto: USA Today

 

Ona je postala prva trans plivačica koja je postala nacionalna šampion!  Jedna od najuspešnijih srpskih sportistkinja Zorana Arunović kaže da ima utisak da se ovim potezom čini sve kako bi se nanela šteta sportistkinjama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija