• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.05.2022

14:40

Pre 28 godina stradao je Ajrton Sena! DAN KADA JE OTIŠAO NAJVEĆI!

reuters

Ostali sportovi

Pre 28 godina stradao je Ajrton Sena! DAN KADA JE OTIŠAO NAJVEĆI!

Podeli vest

Legenda Brazilac, vozač Formule 1, Ajrton Sena poginuo je 1. maja 1994. godine kada je tokom trke udario u zaštitni zid na stazi Imola

U krivini Tamburelo Sena je izgubio kontrolu pri brzini od 307 kilometara na čas i udario je u zid, posle čega mu nije bilo spasa.

To nije bio prvi udes na toj stazi tog vikenda jer je samo dan ranije istu sudbinu kao i Sena doživeo Austrijanac Roland Recenerger.

 

https://www.youtube.com/watch?v=qaffn2Yn3HE

 

Ajrton Sena je u trenutku pogibije imao 34 godine. Posle trke je otkriveno i da je kod sebe u bolidu imao zastavu Austrije koju je hteo da iznese posle trke, ali to nije dočekao, nosio ju je u čast svog poginulog kolege.

Foto: reuters

 

Na njegovoj sahrani bilo je skoro milion ljudi. Još nekoliko miliona izašlo je na ulice širom Brazila, a vlada ove države proglasila je trodnevnu žalost. Bio je ikona Brazila! Njegov grob u Sao Paulu godišnje poseti veći broj obožavatelja nego grobove JFK-a, Elvisa Prislija i Melin Monro zajedno...

- Bog je držao ruku nad Formulom 1 već duže vreme. Ovog vikenda on ju je sklonio -komentarisao je tada Seninu smrt Niki Lauda.

Foto: AP Photo/Luca Bruno

Niki Lauda žali za Senom, najvećim rivalom

Sena je upravo 1994. prešao iz Meklarena u Viliajams, koji je te godine zaostajao za konkurencijom. Najviše je voleo da vozi po kiši, te je tako dobio nadimak "kišni čovek". 

Sena je kobnu trku počeo na pol poziciji, nedaleko od Mihaela Šumahera u Benetonu. Trka je počela bezbednosnim automobilom nakon što se Pedro Lemi zakucao u bolid Džej Džeja Lehta.

Foto: AP/Photo

 

 - Izgledalo je najpre kao da spava. Podigao sam mu kapke i istog časa mi je bilo potpuno jasno da ima teške povrede mozga. Mi smo ga istog trenutka izneli sa sedišta, položili na zemlju... Dok smo to radili tačno sam osetio kako mu duša izlazi iz tela! A ja nisam religiozan... Umro mi je na rukama. Ne, ne mogu da verujem i dalje. Umro mi je na rukama, čoveče -  poručio je Sid Votkins, neurohirurg koji je pokušavao da spasi Senu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=JEjw4XcZzIA

 

 

Nakon Senine smrti  čelni ljudi Viijamsa bili su na sudu, ali niko nije optužen. Ni danas se ne zna zašto je Brazilac izgubio kontrolu. Prvo su mislili da je Sena izgubio kontrolu jer je pukao deo volana, ali je istraga uvrdila da se to nije desilo. 

Sena je najbolji krug u karijeri odvezao je u Doningtonu 1993. godine. Naravno, po kiši. Nije bez razloga dobio nadimak "Kišni čovek". 

Senina smrt spasila je živote. Nakon tragedije  Formula 1 je napravila značajne promene kada je u pitanju sigurnost vozača u bolidu. Smrt najpopularnijeg vozača sveta pokrenula je lavinu promena i to ne samo u Formuli 1. Poboljšanja sigurnosti uključivala su veće strane kokpita i uvođenje sistema za sigurnost glave i vrata.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija