• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.05.2022

14:42

"PONOSNI SMO NA SLIKU KOJU ŠALJEMO U SVET"  Ministar Udovičić:   Sve je to pokazatelj koliko smo dobri domaćini

Tanjug/Jadranka Ilić

Ostali sportovi

"PONOSNI SMO NA SLIKU KOJU ŠALJEMO U SVET" Ministar Udovičić: Sve je to pokazatelj koliko smo dobri domaćini

Podeli vest

Najbolji košarkaški timovi starog kontinenta od sinoć se za titulu Evrolige bore u Begradu

Kupljeno je čak 18.000 karata za ovaj turnir, Fajnal-for, a grad je prepun navijača koji su došlida podrže Efes, Barselonu, Real Madrid i Olimpijakos.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakao je da su ponosni što je juče poslata fenomenalna slika iz naše prestonice.

On je gostujući u jutarnjem programu "Tv Prva" dodao da su uspeli da dobiju poverenje međunarodnih sportskih federacija.

- Mi jesmo ponosni što je Beograd juče poslao fenomenalnu sliku Fajnal-fora, najbolje četiri košarkaške ekipe, prepuna dvorana, kao što ste rekli u najavi, više desetina hiljada stranih državljana koji su došli u Beograd, ne samo oni koji su kupili karte, već i njihove porodice - istakao je Udovičić u televizijskom gostovanju.

Foto: Starsportphoto

Dodao je da nema slobodnog mesta u beogradskim hotelima.

- Vi računajte koji je to ekonomski prihod i porast za sam Beograd ili za državu jer se računa da svaki prosečan strani državljanin koji dođe na ovakav vid takmičenja ostavi između 200 i 300 evra. Kažem, to je neki prosek, neko više, neko manje, ali to je preko 30 miliona evra direktnog investiranja, ili direktnog ulaska u Beograd ili Srbiju - kaže Udovičić.

Dodao je da su ponosni što će sada imati niz velikih takmičenja, na primer na Zlatiboru se sad održava motociklistička trka u klasi Enduro, manje medijski poznata, ali je to na svetskom nivou tur, kao u tenisu ATP turnir, a sledeći vikend je svetski kup u veslanju na Adi Ciganliji.

- Kad sve uzmete, košarka i vaterpolo ove godine, a košarka drugi put za četiri godine, onda je to pokazatelj koliko jesmo dobri domaćini i koliko imamo poverenje velikih međunarodnih organizacija - kaže ministar Udovičić.

Foto: Printscreen Pink

Odgovarajući na pitanje o svakodnevnim dojavama o lažnim bombama u raznim institucijama širom naše zemlje, istakao je da je u direktnoj komunikaciji sa nadležnim organima. 

- Moram da kažem da je ta komunikacija i više nego aktivna da bismo predupredili takve stvari. Mnoge mere koje su neophodne smo već implementirali, ali smo mi već pokazali u prethodnom periodu da smo odlični domaćini i da prvenstveno stavljamo akcenat na bezbednost, tako da sam duboko uveren da će nadležni organi, kao i do sada, uspeti da reše sve izazove sa kojima se suočavaju - ističe Udovičić.

Po pitanju 400 novih stipendija koje su dodaljene našim najuspešnijim sportistima, Udovičić je rekao da u vreme kada se on profesionalni sportista da su postojali određeni mehanizmi, te da je i sam bio stipendista, ali da je iznos bio znatno manji.

- Davanja našim sportistima i sad su rekordna davanja u svim segmentima, i jesam zahvalan celokupnom timu, Vladi, predsedniku Aleksandru Vučiću na razumevanju, podršci i, moram da naglasim, nikad većim finansijskim davanjima. To i rezultira organizacijom velikih međunarodnih takmičenja, ali i direktnim davanjima sportistima, jer su nagrade sportistima nikad veće i nacionalna priznanja su nikad veća. Kad kažem nikad veća, moram da naglasim da je to skoro pa duplo veći iznos za stipendije, za neke sportiste i tri puta veći iznos, ali da objasnim svima, mi stipendiramo i dajemo finansijska sredstva za sportiste, za one koji su vrhunski, koji prave rezultate, ali i za one sportiste koji su najtalentovaniji i koji tek postaju budući šampioni, onda kada je njima podrška i potpora najpotrebnija, i njima i njihovim roditeljima - kaže Udovičić.

Dodao je da ovim sistem razbijaju sve ideje da država misli na sportiste samo kada imaju rezultate.

- Tako razbijamo one ideje da država misli na sportiste samo kad naprave neke rezultate. Ne, mi smo tu od samog starta, da im finansiramo i treninge, i njihov stručni tim, i svu onu neophodnu prateću potporu koja je neophodna - od nutricioniste do fizioterapeuta, doktora, pa i direktnog finansijskog davanja gde je taj iznos na mesečnom nivou skoro 1000 evra - kaže Udovičić.

Što se tiče opremanja šokola sportskom opremom, Udović je istakao da je najponosniji na taj projekat.

- Do sada smo promenili sportsku opremu i sportske rekvizite u četvrtini škola širom Srbije. Školske sale su mesta gde treniraju i sportisti klubova, ali prvenstveno deca koja idu u školu i na taj način jačamo sistem školskog sporta. I jesam ponosan na duplo veći broj učesnika u sistemu školskog sporta koji je danas 180.000 đaka, ali sa ogromnom svešću da postoji još veliki prostor i da treba raditi na tome. Jedan od vidova kako bismo mogli da unapredimo školski sport jeste opremanje fiskulturnih sala gde menjamo golove, mreže za odbojku, table, koševe, gde doniramo 40 lopti školi i gde smo sad posle tri godine tog projekta videli da imamo značajan porast broja dece u sistemu školskog sporta. Sa druge strane, pomažemo lokalnim samoupravama, školama, i profesorima koji rade sa đacima u toj školi - rekao je Udovičić.

Na pitanje kako kao ministar u Vladi Republike Srbije komentariše pritisak na našu zemlju da se uvedu sankcije Rusiji, Udovičić je rekao da je situacija u kojoj se svi zajedno nalazimo izuzetno politički kompleksna.

- Spomenuli ste određenu nesigurnost koja se javlja kod svih nas jer nešto što svako od nas može da oseti jesu svakodnevne dojave o postavljenim bombama u javnim ustanovama, u školama, bolnicama, aerodromima, tržnim centrima, to su mesta koja svako od nas posećuje i to je apsolutno jedan od pritisaka koji nije jedini, ali koji svako od nas može da oseti. Država se nalazi u izuzetno teškoj i kompleksnoj međunarodnoj situaciji gde sam siguran u ispravnost i iskustvo predsednika Aleksandra Vučića koji je i do sada pokazao da zna kako da se vodi sa svim izazovima i siguran sam da ćemo kroz takav put i vođstvo izaći sa što manjim posledicama, jer, moramo da budemo svesni, sa ovakvim stvarima, nemoguće je da ne izađete sa određenim posledicama, ali sam siguran da će zbog iskustva koje on ima te posledice biti što manje - rekao je Udovičić.

Udovičić je na kraju najavio nove projekte.

- Spremni smo da nastavimo da obaramo rekorde, obaranje rekorda je nešto što beleži i omladinska politika, ali i sport, jer je kroz sport to daleko vidljivije, a uvek sam spreman da na najodgovorniji, i moram da kažem, požrtvovan način sporovodim tu funkciju, ili da budem deo tima koji je već pokazao da je tim koji pobeđuje - rekao je Udovičić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija