• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.11.2021

12:41

ŽARKO ZEČEVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU! Piksi se oslobodio MEŠETARA, problem sa huliganima jedino država može da reši....

Partizan

ŽARKO ZEČEVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU! Piksi se oslobodio MEŠETARA, problem sa huliganima jedino država može da reši....

Podeli vest

Žarko Zečević, nekadašnji čelnik Partizana, ispričao je kako je od crno-belih napravio moderan evropski klub, ali i kako je selektor Dragan Stojković Piksi napravio veliki rezultat sa reprezentacijom

Žarko Zečević je 1985. postao generalni sekretar Partizana, a na toj funkciji ostao je ste 23 godine. Bio je u sukobu sa "političarima“ u klubu, ali i sa navijačima, a o svemu je pričao u intrvjuu za nedeljnik Ekspres, kao i o selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju.

Zečević kaže da je Partizan iz njegovog vremena teško porediti sa današnjim.

- Drugačije prilike su bile, drugačije okolnosti i drugačije okruženje. Ne bih mogao da upoređujem ono i ovo vreme. Tada smo uspeli da preciziramo da se tačno zna ko šta radi. Uprava se brine o obezbeđenju materijalnih sredstava o infrastrukturi, tehnologiji rada i o organizaciji. Stručnjaci se brinu oko igrača, tima, igre. Tu ne sme da bude mešanja. Ako imaš rukovostvo koje hoće da vodi ekipu, tu nema rezultata. Trener mora da ima apsolutnu slobodu da o svemu odlučuje - istakao je Zečević i dodao:

Foto: Starsportphoto

Dragan Stojković Piksi

- Daću jedan primer. Piksi! Neki nisu imali snage da se oslobode mešetara koji su se vukli oko reprezentacije. A Piksi je imao snagu da odstrani od sebe. I zahvaljujući tome Piksi je napravio rezultat, jer su igrači slušali samo njega. A u onom drugom slučaju su slušali one druge. Tako da rukovodstvo mora da obezbedi taj mir, da bi mogao da se postigne rezultat.

Ne sumnja da će Piksi voditi našu reprezentaciju u Kataru, bez obzira na pritiske mešetara...

- Zahvaljujući njegovoj ličnosti, njegovom autoritetu, on će sve to da preskoči. Znači kao što je obezbedio mir ovoj reprezentaciji, tako će obezbediti mir reprezentaciji koja će ići na Svetskog prvenstvo. Ali ne samo on, nego kompletno rukovodstvo FSS-a. Ako ti obezbediš mir, ako obezbediš da ti mešetari oko igrača i oko reprezentacije ne mogu da imaju uticaja i obezbediš sve uslove da se ta reprezentacija na miru pripremi, mi smo završili posao. Ja mislim da ova reprezentacija ima uslove za vrhunska dostignuća.

Osvrnuo se na neke sukobe dok je pokušao Partizan da izvede na evropski.

- Voleo bih da se vratimo na ovaj prvi sukob. Mislim da je to bio sukob ideja da li će Partizan da ide novim, savremenijim putem, ili ostati uparložen kao što je bio proteklih 15-20 godina. Protiv te ideje su bili generali, tada predstavnici vlasti u Jugoslaviji. Ne kažem da sam ja najzaslužniji za te nove vidike, ali sam bio jedan u timu koji je možda čak i vodio tu priču koja je pobedila, jer, posle tih događaja iz devedesetih godina, Partizan je apsolutno vladao na ovom prostoru - kazao je Zečević i nastavio:

Foto: Starsportphoto

 

- Drugo, mi smo bili prvi koji smo napravili razvojni sportski centar "Zemunelo" koji je praktično u to vreme bio jedan od pet sportskih centara u Evropi. Tadašnji predsednik UEFA Lenard Johanson je posetio Beograd i rekao da je to centar za 23. vek. A što se tiče navijača, odnosno huligana, sa njima to jedino država može da reši - kaže Zečević.

Foto: Starsportphoto

 

- Ideju o sportskom centru imali smo devedesetih, kada je Osim bio trener. Obišli smo pet, šest lokacija u gradu, na kraju smo se skrasili na Teleoptiku i mislim da je to i danas fabrika mladih igrača. I ono što mogu sa ponosom da istaknem, a to je da je reprezentacija, koja je izborila pobedu protiv Portugalije imala sedam igrača iz Partizanove škole od početka: To su Milinković, Pavlović, Lukić, Živković, Mitrović, Vlahović i Radonjić.

Foto: FK Partizan/Sandić

 

Navijačka divljanja u Srbiji, Zečević bi rešio isto kako je to svojevremeno u Engleskoj rešila Margaret Tačer.

- Ja bih odvojio navijače od huligana. Navijači su ljudi koji dolaze na utakmice da bodre svoj klub, dolaze sa porodicom, sa decom. A problem sa huliganima, to je potpuno novi odnos i to nikako ne može da reši fudbal, to može jedino da reši država. Onako kako je rešila Margaret Tačer u Engleskoj. Druga priča je infrastruktura. Vrlo je prosto. Da je Partizan napravio stadion 2006/07 godine, i sada imam onaj projekat, kao što je stadion Jang Bojsa. Sa takvom infrastrukturom stavljaš u poziciju huligane da ne mogu da se ponašaju onako kako oni hoće. Zato što imaš prostore koji su pregrađeni, redarsku službu, koja apsolutno odgovara tome. Sve je pokriveno kamerama. Imaš poseban deo za pretplatne karte gde na svakoj stolici piše ime. Da je Vučić tada bio predsednik države, Partizan bi imao stadion. Čovek voli sport, poznaje sport i ulaže u sport. To je najvažnije. I Olimpijski komitet bez te pomoći ne bi mogao da funkcioniše.“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jelenko

pre 2 godine

Zbog toga se Terzic i jeste okomio na Piksija.

dekduba

pre 2 godine

Kaze Zecevic "Da je Vucic tada bio na vlasti Partizan bi imao stadion" pa moje pitanje Zecevicu je zasto onda tad niste podrzali Vucica da dodje na vlast. Ili jos bitnije zasto niste podrzali Vucica i 2012. godine kad je bilo biti il ne biti. Setili ste se da podrzavate Vucica danas kad se za sve sam izborio i kad ga podrzava 80 posto naroda? Kakvo licemerstvo

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija