• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ljubenović

16.11.2018

07:00

GEJEVI SU HRABRI! Đoković pružio podršku pripadnicima LGBT populacije!

Tenis

GEJEVI SU HRABRI! Đoković pružio podršku pripadnicima LGBT populacije!

Podeli vest

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pružio je podršku gejevima! Srpski teniser je u Londonu, gde učestvuje na Završnom mastersu, istakao da gej osobe smatra izuzetno hrabrima


Priča o LGBT je gotovo svugde tabu tema, pa je novinare u prestonici Engleske zanimalo šta Novak misli o tome, a naš teniser je bez ustezanja govorio o tome.

- Nemam ništa protiv LGBT osoba. Svačije pravo je da izabere svoju seksualnu orijentaciju, želju i pravac života. Poštujem te osobe. Ne gledam ljude drugačije ukoliko se tako predstave. Za mene je to veoma hrabar potez, zato što živimo u društvu koje još nije, tačnije određeni delovi sveta nisu u stanju da prihvate to - ističe Đoković.

LGBT legende

U svetu tenisa nisu česti slučajevi da se teniseri ili teniserke izjasne kao pripadnici LGBT populacije, ali ima velikih imena koja su "izlazila iz ormana". Najpoznatiji su slučajevi legendarnih teniserki Bili Džin King i Martine Navratilove.

Bili Džin je jedna od prvih sportistkinja koja je priznala da je lezbijka. Ona je to učinila 1981, kada je imala 38 godina, i kaže da je to bilo vrlo neprijatno iskustvo.

- Ljudi oko mene su me ubeđivali do to ne učinim, ali morala sam. Rekla sam im da moram to da uradim i da me ne zanima šta će se desiti posle toga. Majka mi je uvek govorila: "Budite iskreni prema sebi" - seća se osvajačica 12 grend slemova.

Rat Margaret Kort i Martine Navratilove

 

Velike šampionke Magaret Kort i Martina Navratilova svojevremeno su zaratile upravo zbog LGBT populacije. Australijanka je istakla da je tenis pun lezbijki, a da su za to krive teniserke koje su to sa ponosom isticale.
- Kada sam ja igrala tenis, bilo je samo nekoliko lezbijki. Ali tih nekoliko je vodilo mlade teniserke na zabave i druge stvari. Ono što imate u samom vrhu to ćete dobiti i u celom tom sportu - smatra Margaret Kort.
To je razbesnelo Navratilovu, koja je žestoko uzvratila.
- Sada je prilično jasno ko je Margaret Kort. Neverovatna teniserka i rasista i homofob. To što ona izgovara nije samo njeno mišljenje. Ona aktivno pokušava da spreči da LGBT osobe dobiju jednaka prava. To je bolesno i opasno. I mi smo ljudska bića - odgovara Navratilova.


Amerikanka dodaje da se dugo nakon što je objavila da je lezbijka nije osećala prijatno.

- Bilo je užasno. Više od deset godina sam se osećala neprijatno, kao da su me svi gledali drugačije. Išla sam kod psihijatra na terapije, bilo me je sramota od ljudi, uključujući i moje roditelje i prijatelje. Verujem da sadašnja omladina misli da sam se čudno ponašala, ali to je bilo drugo vreme - objašnjava Bili Džin King.

 

Gej teniseri

Gotfrid von Kram, Blejk Strode, Bil Tilden, Ted Tinling, Brajan Vahali

Gej teniserke

Eleni Danilidu, Kejsi Delakva, Điđi Fernandez, Rejčel Hogenkamp, Helen Jakobs, Bili Džin King, Ilana Klos, Ivona Kuščinska, Luksika Kumkum, Joana Larson, Tupi Louter, Hana Mandlikova, Končita Martinez, Ameli Morezmo, Grit Minen, Tara Mur, Megan Multon-Levi, Martina Navratilova, Jana Novotna, Cipora Obziler, Koni Perin, Džozelin Rae, Lisa Rejmond, Rene Ričards, Aša Rol, Rene Stabs, Alison van Ujtvank

Svoje mišljenje o LGBT populaciji ima i Rodžer Federer, koji takođe ne vidi ništa loše u tome ako je neko gej.

- Mislim da to nije problem. Mi smo veoma opušteni, otvoreni smo. Šta se desi, desi se. Ne znam ima li nekih tenisera koji su gej, do sada nisam čuo za njih. Kada bi neko rekao da je gej, verujem da ne bi imao problema. Nije mi bitno nečije seksualno opredeljenje ili odakle dolazi ili koje je vere. Mislim da svi treba da podržavamo jedni druge - naglašava Švajcarac.

Sport za gejeve

Slično razmišlja i Britanac Endi Marej, koji smatra da je situacija sada mnogo bolja nego pre 10 ili 20 godina.

- Nadam se da na turu ne bi bilo nikakvih problema. Sada se svi mnogo bolje nose sa time. Sve je više igrača koji javno saopštavaju da su gej, verovatno i u tenisu ima homoseksualaca. Nadam se da će svi u tenisu primereno reagovati kada dođe do takve situacije - ističe britanski teniser.

Amerikanac Sem Kveri veruje da u tenisu ima mesta i za pripadnike LGBT populacije.

- Među teniserima ima gejeva, siguran sam. U svlačionici se svi ponašaju prilično opušteno, tako da tamo ne mogu da primetim takve stvari. Ne pripadam onima koji o homoseksualcima imaju ružno mišljenje - zaključuje Kveri.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nk

pre 5 godina

samo im treba truniti sta zele da cuju Potrebno je biti dvomislen i pri tome vise pokvaren od engleza Treba ih tuci njihovim oruzijem i nikada im ne pokazati STA ZAPRAVO MISLIMO

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija