• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sport klub

16.01.2019

14:17

RAT U JUGOSLAVIJI JE STVORIO ĐOKOVIĆA! Vilander povezao tragične događaje na Balkanu sa Novakovim uspesima

Tenis

RAT U JUGOSLAVIJI JE STVORIO ĐOKOVIĆA! Vilander povezao tragične događaje na Balkanu sa Novakovim uspesima

Podeli vest

Sedmostruki osvajač gren slem titula Mats Vilander dao je "objašnjenje" zbog čega su sportisti na Balkanu naročito uspešni ističući da su ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije stvorila i jednog Novak Đokovića

Dugogodišnji komentator Jurosporta je istakao dve karakteristike za balkanske sportiste, pa je uz Đokovića naveo i primer Zlatana Ibrahimovića, prvi se odnosi na izuzetnu fizičku obdarenost, što je delo majke prirode, a druga je ratnički duh nastao kao posledica tragičnih dešavanja tokom devedesetih godina u bivšoj zajedničkoj državi.

Postoje dva razloga. Prvi jeste taj što su fizički izvanredni - uporedite ih sa britanskim i švedskim igračima, pogledajte npr. Gorana Ivaniševića. Znam da u bivšoj Jugoslaviji ima mnogo visokih ljudi, evo i Zlatan Ibrahimović. Jaki ste, veliki i brzi, dakle prirodno su neverovatni i stvoreni za sport. Taj deo dobili su besplatno. U drugi razlog zaista verujem i čudno je to što ću reći, ali vi ste odrasli u kulturi rata i nema šanse da ostatak sveta razume kroz šta su ljudi u Jugoslaviji prošli. Npr, Novak je rođen malo pre rata... Njihovi roditelji su odrasli u tome, a kada je tako, deca postaju ratnici: 'Grrrr, neću je..no da izgubim teniski meč" - naveo je Vilander u opšironom intervjuu za Sport klub.

NOVAK NEĆE FRKU SA NADALOM: Pričaću sa Rafom i Rodžerom, radim ovo jer mi je stalo do igrača!

Vilander koji ovih dana boravi u Melburnu uporedio je balkanske sportiste sa afričkim, koji takođe odrastaju u nezavidnoj situaciji i u sportu vide izlaz iz životnih teškoća.

(VIDEO/FOTO) ĐOKOVIĆ POSLE MALO JAČEG TRENINGA u drugom kolu Australijan opena!

Ima nešto u vama što je čvrsto, jako i što vas čini gladnim uspeha. Jedino sa čime bih to mogao da uporedim jesu afroamerički sportisti, koji su sjajni i zbog okruženja u kojem odrastaju jer znaju: "Bolje da je..no uspem u sportu jer ne mogu da priuštim sebi koledž, a kako drugačije da se izvučem iz ove situacije, da pomognem porodici i prijateljima?" Psujem, izvinite, ali samo da naglasim ovo o čemu govorimo. Za vas je isto tako, a pogledajte moju Švedsku - mi smo neutralni, posao je tu, deca imaju sve, škola je plaćena, bla-bla-bla... Život nam je lakši, želimo siguran posao i porodicu, komfor, i nismo toliko gladni uspeha u sportu, a mislim da je određena doza besa i te vrste gladi važna za sportistu - rekao je Vilander.

KAKO DA POBEDIM CONGU? Đoković tražio savet od navijača!

Ipak, Vilander navodi da je razlika uspešnih i neuspešnih sportista u tome što ovi prvi umeju da kanališu bes, a u te svrstava i Đokovića, dok ovi ostali ne koriste taj dar da naprave dobre rezultate.

- Bes je važan ako znate da se izborite s njime i da ga kanališete. Uveren sam da su neki previše besni i da ne mogu da se nose sa time, ali ako možete da ga prizovete kada ste na terenu, to je prava stvar jer imate još jedan razlog da pobeđujete, za to su potrebni veliki snaga i fokus. To je razlog koji je u vama, koji je neobjašnjiv i on ume da napravi razliku u odnosu na druge jer svi mogu da udaraju loptu, da trče i da idu u teretanu. Ono što kod vas pravi razliku jeste stav: "Je..no mrzim da gubim". Evo recimo Novak - ostao je skroman van terena, a na njemu je sposoban da uđe u taj vid funkcionisanja, da se oseti kao da je u ringu. Ratnički mentalitet, rečju, u svakom sportu je važan - rekao je Vilander.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
stanko

pre 5 godina

Šta ovaj lupeta, pa bilo je uspešnih sportista i medalja i mnogo pre ratova iz 90-tih godina.

kiza

pre 5 godina

Opet ovaj glupi svedjanin prosipa neku pamet. Kada govori o uspehu Noleta na teniskim terenima i poredi sa bombardovanjem i ratom omalovazave zrtve rata i bombardovanje Srbije. Ali sta ce glupi svedjanin sa mnogo para nego kada malo vise popusi trave dobija vizije i lupa gluposti.

miroslav moric

pre 5 godina

istina.svi koji su uspeli u svim granama sporta nikad nebi bile zvezde da nije bilo krvolocnog raspada zemlje u nasoj reziji.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija