• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Marjanović

30.01.2019

07:15

NOVAK NAJPLAĆENIJI SRPSKI SPORTISTA SVIH VREMENA! Đoković od 2003. zaradio skoro pola milijarde dolara

Tenis

NOVAK NAJPLAĆENIJI SRPSKI SPORTISTA SVIH VREMENA! Đoković od 2003. zaradio skoro pola milijarde dolara

Podeli vest

Srpski teniser Novak Đoković od početka profesionalne karijere 2003. godine, od nagrada, sponzorskih ugovora i bonusa, zaradio je ukupno 490 miliona dolara, što ga čini ubedljivo najplaćenijim srpskim sportistom svih vremena, ispred Vlada Divca, Predraga Stojakovića, Ane Ivanović...

Novak je sa ovom sumom i među 50 najbogatijih sportista sveta svih vremena, a kad su u pitanju teniseri, ispred njega su samo Rodžer Federer, Andre Agasi i Rafael Nadal!

Juriš na Federera

Prvi reket sveta i aktuelni šampion Vimbldona, Ju-Es opena i Australijan opena uveliko je prestigao Rodžera Federera po zaradi od turnira. Naš as je od nagrada skupio 128.791.695 dolara, osam više od Švajcarca. Ipak, Federer je ukupno zaradio 675 miliona dolara zahvaljujući mnogo jačim sponzorskim ugovorima. Naravno, ovaj odnos mogao bi da se promeni u korist Srbina, jer je Rodžer na zalasku karijere, dok Novak proživljava najbolje dane posle spektakularnog povratka u sam vrh.

NAJBOGATIJI SRPSKI SPORTISTI

1. Novak Đoković 490 miliona
2. Vlade Divac 200 miliona
3. Predrag Stojaković 180 miliona
4. Ana Ivanović 170 miliona
5. Nikola Jokić 150 miliona
* sume su u američkim dolarima
* navedena je ukupna zarada tokom karijere od plata, bonusa, sponzorskih ugovora i ulaganja
* podaci su preuzeti iz uglednih američkih medija

Tome u prilog ide činjenica da Nole iz godine u godinu zarađuje sve više od sponzora. Procenjuje se da će mu ove sezone marketing doneti blizu 40 miliona dolara. Što se nagrada od turnira tiče, počeo je 2019. osvajanjem Australijan opena, što mu je donelo skoro tri miliona dolara. Zasad je finansijski najuspešnija godina u Novakovoj karijeri bila 2015, kada je od nagrada i sponzora zaradio više od 50 miliona dolara.

NAJBOGATIJI SPORTISTI SVIH VREMENA

1. Majkl Džordan (košarka) 1,85 milijardi
2. Tajger Vuds (golf) 1,7 milijardi
3. Mihael Šumaher (formula 1) 1 milijarda
4. Kobi Brajant (košarka) 800 miliona
5. Dejvid Bekam (fudbal) 800 miliona

Uprkos tome što je stekao bogatstvo koje većina ljudi ne može ni da zamisli, Novaka šira javnost smatra za skromnog momka kojeg milioni nisu promenili. Zaradu, osim na nekretnine, automobile i jahte, troši i na svoju fondaciju, koja za cilj ima da omogući kvalitetno obrazovanje najmlađim stanovnicima Srbije. Takođe, ulaže i u restorane, kojih ima nekoliko u Beogradu i jedan u Monte Karlu, a kako tvrdi, novac mu služi kao sredstvo za kvalitetan život.

- Novac mi ne znači ništa. Ne gledam tenis kao profesiju ni svoj život kroz pare. One su za mene sredstvo za obezbeđivanje kvaliteta života i životnog stila, ali ništa više od toga - rekao je Đoković jednom prilikom.

NAJBOGATIJI TENISERI SVIH VREMENA

1. Rodžer Federer 675 miliona
2. Andre Agasi 570 miliona
3. Rafael Nadal 520 miliona

Baš iz navedenih razloga Novak nije najsrećniji kada se u javnosti potencira koliko je zaradio od turnira.

- Ne prija mi kada se previše potencira novac od nagrada. Mediji me stavljaju u neprijatnu situaciju da govorim o iznosu koji sam zaradio tokom karijere, a profesionalni sport ne treba da se igra zbog para. Međutim, današnje društvo upravo to ističe. Uspeh se prikazuje kroz novac i moć, a to ne treba da bude merilo. Potpuno sam protiv toga jer imam drugačije vrednosti - jasan je Novak.

Jokić ga prestigao jednim ugovorom

Kad je u pitanju samo zarada od plata ili nagrada, Novak Đoković nije najplaćeniji srpski sportista. Tu titulu preuzeo je prošle godine košarkaš Denvera Nikola Jokić, koji je potpisao petogodišnji ugovor vredan 148 miliona dolara. To je oko 20 miliona dolara više nego što je Nole zaradio od turnira tokom čitave karijere. Treba napomenuti i to da Jokić ima tek 23 godine i da je sasvim moguće da će potpisati bar još jedan, ako ne i dva takva ugovora.

Pozitivna posledica

Nema sumnje da je srpskom teniseru teže da govori o novcu nego, na primer, o Rodžeru Federeru, koji dolazi iz bogate Švajcarske. Đoković upravo taj razlog ističe kao najveći problem.

- Novac dolazi kao posledica, pozitivna naravno, predanosti, ljubavi, strasti prema sportu i uspeha, na kraju krajeva. Možete li da zamislite sada mene da pričam o 100 miliona evra, a prosečna plata u Srbiji je nekoliko stotina evra? Na šta bi to ličilo - zaključio je Novak.






















Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Coa

pre 5 godina

@ "Novac mi ne znači ništa. Ne gledam tenis kao profesiju ni svoj život kroz pare. One su za mene sredstvo za obezbeđivanje kvaliteta života i životnog stila, ali ništa više od toga - rekao je Đoković jednom prilikom." AKO TI NOVAC NE ZNAČI NIŠTA ZAŠTO GA ONDA NE DAŠ ONIMA KOJIMA ZNAČI I 1/10 000 000 (DESETOMILIONITI) DEO ONOGA ŠTO SI STEKAO ( TJ. 1/4 ZARADIO A 3/4 DOBIO NA POKLON OD SPONZORA). AKO NEĆEŠ DA GA DAŠ ONDA LAŽEŠ DA TI NE ZNAČI. NE PODNOSIM LJUDE KOJI KAZU DA IM NOVAC NE ZNAČI NIŠTA, A POSEBNO BOGATAŠE. TAKVI SU NAJGORI.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija