• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.02.2021

07:00

NOLE, SAD IM POKAŽI KO JE NAJVEĆI! Juriš na 18. grend slem i devetu krunu u Melburnu! /VIDEO/FOTO/

Tenis

NOLE, SAD IM POKAŽI KO JE NAJVEĆI! Juriš na 18. grend slem i devetu krunu u Melburnu! /VIDEO/FOTO/

Podeli vest

Reprezentacija Srbije nije uspela da odbranio tron na ATP kupu, ali Novaku Đokoviću preostao je još jedan tron u Melburnu, mnogo važniji, na Otvorenom prvenstvu Australije, prvom grend slemu u sezoni, koji traje od 8. do 21. februara

Prvi teniser sveta juri deveti trofej na Australija openu, a 18. u karijeri, pa možda i nije bilo loše što naši teniseri nisu prošli u polufinale ATP Kupa

Istina, prošle godine je Nole napravio sjajnu uveritu na ATP kupu kada je sa saigračima iz reprezentacije podigao trofej, a potom je onda on to ponovo na grend slemu. Ali, prošle godine je ATP kup trajao do 3. do 12. januara, pa je Novak imao idealan način da se spremi za Australijan open.
 
Nepobediv

Nole je u Melburnu trijumfovao osam puta, dva poslodnja trofeja završila su u njegovim rukama, a od 2006. godine njegov skor na prvom grend slemu je 75:6

Finale protiv Španije je igrano 12. januara, a potom je imao dovoljno vremena za odmor i da samo održi formu, jer je Australijan open počeo 20. januara. Sada bi da je stigao do finala bio izuzetno umoran jer grend slem počinje u ponedeljak.

Takođe, definitivno je jasno da će Novak Đoković 8.marta nadmašiti Rodžera Federera i ući u istoriju tenisa. Postaće teniser koji je najviše nedelja proveo na prvoj poziciji, pošto će 8.marta početi 311. nedelju na ATP tronu.

Foto: reuters

Novak Đoković kreće po deveti trofej u Melburnu


Nole je u Melburnu trijumfovao osam puta, dva poslednja trofeja završila su u njegovim rukama, a od 2006. godine njegov skor na prvom grend slemu je 75:6. Nole ne mora da brine za poene, jer ih ne gubi i ako ne odbrani trofej, koji je s druge strane izuzetno bitan. Srpsk as juri Rafaela Nadala i Rodžera Federera koji imaju po 20 grend slem trofeja, pa Nole mora da pobedi na “svom terenu” i vrati se u trku, jer je trenutno na 17.

Prvi meč u Melburnu Đoković igra u ponedeljak, a na teren bi trebalo da izađe oko 11 časova.

- Tokom vremena koje sam proveo s njim, video sam da je poput uličnog borca, koji se nikoga ne boji. Najbolji je u ovom sportu, a bori se i za ostale igrače. To ga čini jačim - reko je o Novaku Đokoviću pred početak takmičenja njegov bivši trener Boris Beker.

Foto: reuters

 



Jasno je da je Novak veliki, najveći favorit, ali žreb mu njie bio naklonjen ove godine. Neće imati laganu vožnju do polufinala takmičenja. 

U prvom kolu čeka ga Žeremi Šardi. Protiv Francuza ima skor 13:0. Šardi nikada nije osvojio ni set protiv Đokovića. Prvi put su se sastali na Australijan openu 2009. godine, kada ga je Novak savladao u prvom kolu. 12 godina kasnije, opet će se sastati u prvom kolu i Đoković je apsolutni favorit.

Đere najgore prošao!
 

Laslo Đere će igrati u prvom kolu protiv Rafaela Nadala, dok će Viktor Troicki protiv njega eventualno igrati u drugom kolu, ako prođe Amerikanca Majkla Moa u prvom.
Filip Krajinović, koji je postavljen za 28. nosioca, počinje od Robina Hasea. U drugom kolu bi išao na pobednika meča Pablo Anduhar – Kventin Halis, dok bi već u trećem kolu mogao da ga sačeka Medvedev.
Na drugoj strani žreba je Dušan Lajović, 23. nosilac. On na startu igra protiv kvalifikanta Sergeja Stahovskog, pa bi igrao protiv pobednika meča Bedene – Bublik. U trećem kolu bi mogao da ga sačeka Gael Monfis, a u četvrtom Aleksandar Zverev. Miomir Kecmanović u prvom kolu igra protiv Kamila Majčraka iz Poljske.

 

Naredni protivnik Đokoviću biće bolji iz meča Amerikanca Frensisa Tijafoa i Italijana Stefana Travalje. Tijafo je veliki favorit protiv Italijana, pa će verovatno on na megdan Srbinu. Trenutno je 62. na ATP listi do sada nije igrao sa Đokovićem, koji se nije sastao ni sa  29-godišnjim Travaljom.

Potom mu prete Amerkanci Rajlija Opelka i Tejlor Fric, jer će verovatno pobednik tog meča na Srbina. Sa Opelkom Đoković nikada nije igrao, a dva puta se sastajao sa Fricom i oba puta 2019. godine na šljaci, kada ga je u oba meča počistio sa terena.

Olga na debiju protiv Hrvatice

Srbija će ima dve teniserke ove godine na Australijan openu – Ninu Stojanović i Olgu Danilović. Olga debituje na grend slemu a prva  protivnica joj je Petra Martić iz Hrvatske.

Nina Stojanović će u prvom kolu igrati protiv Rumunke Irine Kamil Begu.


Od osmine finala kreću pravi testovi. Protivnik u ovoj rundi će mu  biti Sten Vavrinka ili Miloš Raonić, po projekciji žreba. Švajcarac ne “leži” Srbinu na grend slem takmičenjima.

Đoković vodi protiv Švajcarca sa 16:6 u međusobnom skoru, ali od šest pobeda Vavrinke četiri su došle na grend slemovima, dva puta na US Openu, jednom u finalu i jednom u finalu Rolan Garosa, kao i četvrtfinalu Australijan opena 2014. godine. Legendaran meč 2013. godine Novak je dobio  sa 12:10 u odlučujućem setu. Godinu dana kasnije bilo je 9:7 za Vavrinku u odlučujućem setu,  2015. godine se Novak osvetio. Što se tiče Raonića, on je stara Novakova mušterija, gubio 11:0, pa bi Kanađanin I sada teško mogao do iznenađenja.


U četvrtfinalu bi protivnik Novaku trebalo da bude Aleksandar Zverev. Đoković vodi 5:2 protiv Zvereva u međusobnom skoru i vezao je četiri pobede protiv Nemca. Osim polufinala Rolan Garosa pre dve godine, do sada se nisu sastajali ni na jednom drugom grend slemu.

U polufinalu prvom teniseru sveta preti Dominik Tim, bila bi to repriza finala iz 2020. godine.Trenutno je 7:5 u međusobnom skoru za Đokovića. Nema sumnje, ako do meča dođe, biće nezaboravan kao onaj iz 2020. 

A, u finalu, ko drugi nego Rafael Nadal. Odigrali su 56 mečeva u najvećem rivalstvu u istoriji tenisa i Đoković vodi 29-27. Na Australijan openu su se dva puta sastali i oba puta slavio je Đoković. A finale 2012. godine se ne zaboravlja, jedan od najdužih mečeva u istoriji je ujedno i jedan od najboljih ikada. Nadal je samo jednom osvojio Australijan open i ako bi ga osvojio bio bi jedini sa po dva grend slema u istoriji tenisa. Nole je tu da mu pokvari planove. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!

EU se osramotila kao nikada do sada! Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE), usvojila je preporuku za prijem lažne države Kosovo u SE. Za je glasalo 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 protiv, 11 uzdržano. EU je pogazila sve norme koje se tiču ljudskih prava, prvi put u istoriji Saveta Evrope, primajući entitet koji nije država, u kome se decenijama gaze sva ljudska prava 100.000 Srba.

16.04.2024

21:40

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija