• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.05.2021

23:20

EVO ZA ČIM NOVAK ŽALI! Srpski AS upisuje FAKULTET, meditira i MOLI se svakodnevno!

Tenis

EVO ZA ČIM NOVAK ŽALI! Srpski AS upisuje FAKULTET, meditira i MOLI se svakodnevno!

Podeli vest

Srpski teniser Novak Đoković je tokom boravka u Rimu dao opširan intervju za tamošnje medije

"La stampa" je na najbolji mogući način iskoristila činjenicu da je Novak Đoković u Rimu, te su odradili intervju sa najboljim teniserom sveta, ali iz drugog ugla. 

Novak je ponosni roditelj dvoje dece, a Italijanima je bilo interesantno kako se srpski as snalazi kao tata. 

- Priznajem, najteža stvar na svetu. Ujedno, veliki užitak. Ogromna odgovornost, zbog koje rastete kao osoba. Porodica mi je oduvek bila sve, dok sam bio dete roditelji su me podržavali, žrtvovali svoje živote da mi obezbede sve što mi je potrebno i omoguće mi da postignem sve ciljeve, što sam i ostvario 2011, kad sam prvi put trijumfovao na Vilmbldonu i postao prvi na ATP listi. Kad sam postao tata, sve se promenilo. Danas nisam ja prioritet, već moja deca. Kad nisam na terenu, njima sam posvećen sto odsto. Sve osim njih je sekundarno - počeo je Novak o roditeljstvu i nastavio u tom pravcu. 

- Ne gledaju me samo kao oca, već i kao uzora, što mi dosta znači. I izazov je, jer želim da im budem najbolji mogući primer, ne samo teniser. Voleo bih kad mi sa mnom delili sve dobro i loše što im se dešava na dnevnoj bazi. To me ispunjava. Supruga Jelena i ja smo uvek tu za naše naslednike, ali želimo da sami rade neke stvari, ne samo domaće zadatke. Moraju da nauče da budu odgovorni za svoje živote, od trenutka kad ustanu iz kreveta ujutru sve dok se u njega uveče ne vrate.

Foto: tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Zanimljivo, Novak je u razgovoru za italijanske medije otkrio da je posebno tužan što nije završio fakultet do sada, ali kako kaže nikad nije kasno za to. 

- I dalje želim da upišem fakultet. Ne znam da li sledeće ili za pet godina, ali svakako bih voleo da posedujem univerzitetsku diplomu. Tužan sam što to nisam uspeo kao mlad čovek, iako sam izuzetno zahvalan na svemu što imam i što sam postigao. Na kraju krajeva, fakultet nije namenjen samo deci, možete da ga upišete i kad vam je 40 godina. To je kuća znanja, a ja sam veoma znatiželjan. Najviše me interesuju teme zdravlja, gde je polje široko. Voleo bih da izučavam i antičke civilizacije i arheologiju. U ovom periodu životu pokušavam da shvatim šta me najviše interesuje. U modernom dobu dosta toga možete da odradite onlajn, što je u mom slučaju možda najbolji metod, jer sam i teniser i roditelj - kazao je srpski as. 

Poslednjih godina najbolji teniser sveta počeo je da menja poglede na svet, sve manje je posvećen materijalnim, a sve više bazičnim stvarima. 

- Ne možemo da razdvojimo osobu sa terena od one van njega. Uvideo sam da ono što radim, o čemu razmišljam i te kako utiče na moju igru i sreću. Zato se trudim da mi um bude otvoren. Na sebe, ali i sve koji ljude na planeti gledam kao u duševnom smislu. Tek onda sledi ono telesno. Ako 100 ljudi pitate šta im je njavažnije u životu, 99 će vam reći da su to zdravlje, sreća i radost, spospobnost da ih prenesete na druge. Verujem da smo večni kroz postojanje naše duše, a ne tela - kazao je Đoković i dodao. 

- Meditiram i molim se svakodnevno, jer mi to pomaže da bude u kontaktu sa dušom i kosmičkom energijom. Verujem u pozitivne emocije, trudim se da kod svih vodim dobre stvari. Nisam savršen, još kako. Postoji strana mog karaktera i ponašanja koma mi se ne sviđa, koja se sramotim. Služe da me podsete da je preda mnom dosta posla. Povezanost sa prirodom i spiritualnost mi pomaže da bolje razumem ko sam. Taj proces se nikad ne završava.

Foto: tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Italijanske novinare je posebno interesovalo da li se Novak vidi u političkim vodama kada završi tenisku karijeru. 

- Već sam u političkim vodama, kad je tenis u pitanju. Već deset godina se borim se čuje glas mojih kolega, za to vreme sam uvideo da je politika čudan svet. Ne sviđa mi se. Prljav sistem. Nisam dorastao onome što danas vidimo u skoro svim modenim državama ili takozvanoj demokratskoj civilizaciji. Više od politike, čini se da je reč o korporativnim interesima. Nisam spreman da pričam o politici, ali kao neutralni posmatrač mogu da kažem da smo mnogo godina unazad izgubili istinsku demotraktiju. Danas je važniji biznis, u tome ne vidim sebe. Ako mi srce ne sugeriše da ne mogu pozitivno da utičem na ljude, neću to ni raditi. Mada, u budućnosti sam otvoren za sve. Svakako ću svojoj državi pomoći i van terena. Osećam bliskost sa Srbijom, a imam interesovanja i van sporta - rekao je najbolji igrač današnjice. 

Poznato je da su Novaku pored boja Crvene zvezde srcu najbliže crvena i crna, odnosno da je veliki navijač Milana, te je Italijane interesovalo kako je doživeo titulu najljućeg rivala Intera. 

- Posle pobede nad Juventusom u Torinu, nije mi više stalo do skudeta. To je Milan kakav svi želimo - uz osmeh je završio Novak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija