• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

14.01.2022

11:36

PA ŠTA SMO TO URADILI NOVAKU, LJUDI! OVO JE KOLOSALNA GREŠKA! Australijski novinar poludeo zbog najnovije odluke!

Tanjug/AP

Tenis

PA ŠTA SMO TO URADILI NOVAKU, LJUDI! OVO JE KOLOSALNA GREŠKA! Australijski novinar poludeo zbog najnovije odluke!

Podeli vest

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković rano jutros dobio je nove šokantne vesti iz Ministarstva za imigracije Australije

Oni su doneli odluku da mu još jednom ponište vizu za boravak, pa mu preti deportacija iz Australije.

Nije to naišlo na oduševljenje svih, pa tako Metju Not, dopisnik "Sidnej Morning Heralda" iz Severne Amerike, misli da je odluka o ukidanju vize Novaku Đokoviću velika greška australijskih vlasti.

Prenosimo njegov tekst u celosti sa prevodom na naš jezik.

- Odluka ministra za imigraciju Aleksa Hoka da po drugi put ukine vizu Novaku Đokoviću samo nekoliko dana pre Australijan opena će biti popularna u australijskoj javnosti. Nikad naročito voljen, svetski broj jedan je ugrozio svoju reputaciju odbijanjem vakcinacije i kršenjem pravila o izolaciji posle pozitivnog testa na kovid-19 u decembru.

Foto: Ilustracija

Ali šteta međunarodnom imidžu Australije koju će imati zbog apsurdnog procesa biće velika i neće se brzo zaboraviti. Bilo da je reč o "zaustavljanju brodova", ili sprečavanju širenja kovida sve do dolaska omikron varijante, australijski pristup sigurnosti granica je često bio veoma strog, ali je bez sumnje postigao svoj cilj. A Tenis Australija je uspela da pretvori Australijan open, nekad "ružno pače" grend slemova, u veoma uspešan događaj koji se i te kako nosi sa Vimbldonom, Rolan Garosom i US openom.

Ali saga o Đokoviću je učinila da i Morisonova vlada i Tenis Australija izgledaju nekompetentno i neodlučno, i stekao se utisak da više brinu o percepciji javnosti nego o poštovanju pravila. Toliko o zemlji "razumnog ponašanja".

I dok su kontroverzna pitanja obično komplikovanija nego što se čine na prvi pogled, slučaj Đokovića se svodi na jedno prilično jednostavno pitanje. Da li je nevakcinisanim strancima dozvoljen ulaz u zemlju ako su nedavno imali kovid? Budući da smo usred smrtonosne pandemije, teško da je nerazumno ili ekstremno da Australija insistira da samo vakcinisani stranci mogu da uđu u zemlju.

Foto: Tanjug/AP

Na primer, od novembra, svi stranci koji u SAD dolaze avionom moraju imati dokaz o vakcinaciji. Izuzeci za ljude koji su nedavno imali kovid su takođe razumljivi, pošto oni imaju neki stepen prirodnog imuniteta. Ključna stvar je da bi pravila trebalo da su lako shvatljiva i primenjivana pravično prema svima. Ovo se nije desilo.

Đokoviću, i drugim igračima Australijan opena, trebalo je da bude jasno da li će im biti dopušten ulazak u zemlju pre nego što su se ukrcali u avion za Australiju. Sigurno, ovo pitanje je trebalo da bude rešeno pre nego što je održan žreb, sa Đokovićem na prvom mestu. Premijer Skot Morison je insistirao da niko, uključujući Đokovića, nije "iznad pravila", ali pravila su, ispostavilo se, su ludački netransparentna.

Foto: printscreen

Činjenica da je Hoku trebalo četiri dana za novu odluku, pošto je federalni sudija srušio prvu njegovu odluku o ukidanju vize, samo pojačava utisak da je odluka, koja je trebalo da bude čista, postala nepotrebno kompleksna i ispolitizovana.

Većina Australijanaca ne želi da Đoković igra u Melburnu. Ali način na koji se priča razvijala je globalna bruka za Australiju, i neiznuđena greška kolosalnih razmera - stoji u tekstu objavljenom u "Sidnej Morning Heraldu".

Suđenje najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću možete pratiti OVDE. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija