• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.01.2022

14:36

ŽESTOKE REČI ASANŽOVOG ADVOKATA! Odluka o Novaku je politička! Opasan presedan!

reuters/ap photo

Tenis

ŽESTOKE REČI ASANŽOVOG ADVOKATA! Odluka o Novaku je politička! Opasan presedan!

Podeli vest

Federalni sud Australije objavio je detalje zašto je deportovao Novaka Đokovića

Naveli su Australijanci da ministar za imigracije Aleks Hok nije prekršio zakon, a da Đoković jeste u javnosti stekao imidž čoveka koji je protiv vakcinacije i tako nešto ne treba ni dokazivati, jer su sve njegove izjave  ukazivale na takav stav.

Greg Barns, advokat Džulijana Asanža i pravni savetnik organizacije Vikiliks, kaže da je obrazloženje ministra o ukidanju vize Novaku Đokoviću "izuzetno opasan presedan".

- Iako se čini da je možda i bilo adminstrativnih grešaka nekoliko grupa i pojedinaca, to nisu bili razlozi da se Đokoviću ukine viza ni prvi put. Naposletku, ministar je naveo da je viza ukinuta zbog Đokovićevih stavova o vakcinama i zbog toga što ti stavovi mogu potencijalno da izazovu, pošto je je poznat, antivaksersko raspoloženje. Što je izuzetno opasan presedan - rekao je za Barns za "Nedeljnik".

Foto: reuters

Novak Đoković proteran iz Australije

On kaže da je "odluka ministra je opasna jer u suštini kaže - ako neko ima stavove o temama koje su kontroverzne i važne Australiji, a vladi se ti stavovi ne sviđaju, može toj osobi da ukine vizu. Pored toga, Barns je rekao da "zabrinjava stav Federalne vlade da ne mora da dokazuje da će Đoković gajiti stavove o vakcinaciji koji su suprotni politici vlade, već da jednostavno on može da podstakne ta osećanja".

O uticaju politike, Barns kaže:

- Neizbežno je da su politički razlozi bili deo odluke jer je koncept javnog interesa toliko širok da omogućava ministru da efektivno uzme u obzir politička razmatranja, iako to teoretski ne bi trebalo da se radi. Široko diskreciono pravo koje se daje ministru za imigraciju u Australiji znači da politička razmatranja mogu dovesti do odluka koje ozbiljno utiču na živote ljudi. Mnoge pravne organizacije u Australiji izrazile su zabrinutost zbog uticaja politike na imigracionu politiku u Australiji i korozivnog efekta koji to ima na vladavinu prava.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija