• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.07.2022

09:46

I BAJDEN OPCIJA! Evo kako Novak MOŽE da uđe u Ameriku i igra na US Openu! Postoje dve cake!

reuters

Tenis

I BAJDEN OPCIJA! Evo kako Novak MOŽE da uđe u Ameriku i igra na US Openu! Postoje dve cake!

Podeli vest

Da li će Novak Đoković igrati na US openu još uvek je pitanje koje zanima ceo teniski svet. Još mesec i po dana je do početka njujorškog Gren Slema, a odgovora još nema.

U ovom trenutku, Novak ne može da uđe bez vakcine protiv virusa korona u SAD i takmiči se na US openu.

Ipak, postoje dva načina na koji bi srpski as mogao da nastupi na ovom turniru.

Prvi je svakako odluka Amerike da promeni pravila vezana za ulazak nevakcinisanih stranaca u zemlju. Drugi je takozvana "proklamacija 10294".

Foto: reuters

 

Radi se o izuzecima za ulazak u Ameriku bez vakcine.

Idemo redom... Osim ukoliko Đoković nema neki zdravstveni rizik zbog kog nije mogao da bude vakcinisan, postoji jedan izuzetak, "nacionalnog interesa", prema poglavlju 3(b).

- Lice čiji bi ulazak bio od nacionalnog interesa, kako to odredi državni sekratar ili sekretar za saobraćaj ili sekretar za unutrašnju bezbednost.

 

 

Novaku izuzeće u ovom slučaju mogu da daju predsednik Džo Bajden, državni sekretar Entoni Blinken, sekretar za saobraćaj Pit Butigeg i direktor državne bezbednosti Alehandro Majorkas – ili bilo ko koga oni odrede.

To praktično znači da je stvar diplomatske prirode i da bi Novak od srpskih vlasti, mogao da zatraži tu vrstu pomoći.

Novak Đoković bi novu diplomatsku borbu mogao da započne pozivom predstavnicima vlasti Srbije, koji bi potom mogli da se obrate američkim vlastima, piše Kurir.

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Što se Njujorka tiče, tu ne postoje pravila koja ograničavaju Đokovića, dok Teniska asocijacija SAD (USTA) u ovom momentu nema određena pravila koja se tiču mera protiv virusa korona i učešća na turniru.

Ipak, ono što bode oči, ali je, ipak po tamošnjem zakonu je da je nevakcinisanim igračima iz SAD, kao što je Tenis Sandgren, na primer, dozvoljeno je da dođu na turnir i nastupe u kvalifikacijama. Zvaničnici USTA mogli bi da na diplomatskom planu pomognu svom trostrukom šampionu, da ipak dobije dozvolu za ulazak u zemlju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija