• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.06.2021

11:12

Vesić: Oko 103.000 beogradskih osnovaca dobija tablete i besplatne digitalne udžbenike

beoinfo.rs

Beograd

Vesić: Oko 103.000 beogradskih osnovaca dobija tablete i besplatne digitalne udžbenike

Podeli vest

Oko 103 hiljada beogradski osnovaca od 1. septembra dobiće besplatne tablete i digitalne udžbenike, a prva dva razreda osnovne udžbenike, rekao je Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Pink

Projekat Grada Beograda „Beotablet” podrazumeva da sve učenice i učenici od trećeg do šestog razreda, njih 67.592, dobiju besplatne tablete kao i digitalnu verziju udžbenika.

– Učenici prvog i drugog razreda, kojih je oko 34.000, dobiće besplatno četiri udžbenika iz sledećih predmeta: Maternji jezik, Matematika, Svet oko nas i Strani jezik. Svi nastavnici i učitelji, 6.752 koji su angažovani u nastavi od trećeg do šestog razreda dobiće besplatno laptopove od Grada Beograda – objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, vrednost tableta je oko 5,5 miliona evra, a Grad Beograd je izdvojio 190 miliona dinara za kupovinu udžbenika i četiri predmeta za decu koja idu u prvi i drugi razred.

– Da bi Grad Beograd mogao da odvoji novac za kupovinu tableta i udžbenika morali smo prvo da stabilizujemo finansije grada. Da li treba da vas podsećam da je Grad Beograd 2013. godine bio dužan 1,2 milinardi evra sa budžetom od oko 560 miliona evra. Danas je budžet Beograda 1,219 milijardi evra, a dug će na kraju ove godine biti 281 milion evra. Zato imamo danas para da ulažemo u decu i njihovo obrazovanje – rekao je Vesić i dodao da ovo što će od 1. septembra imati deca Beograda nemaju deca ni u Parizu, ni u Londonu, ni u Beču, ni u Moskvi.

Vesić je rekao da je Grad Beograd kupio 67.592 tableta proizvođača „Lenovo”, koji teži 305 grama i svaki je osiguran tri godine. 

– Roditelji neće ništa platiti ako dete razbije tablet ili ako bude ukraden jer je Grad osigurao tablete na tri godine. Tableti su zaključani od 22 do 6 sati i na njima će moći da se koriste samo sajtovi koji su na beloj listi Ministarstva prosvete. Svaki tablet ima karticu sa besplatnim internetom, tako da će deca bez obzira na to da li imaju kućni internet moći da ih koriste. Obezbeđujemo i digitalne udžbenike za decu od trećeg do šestog razreda i kupujemo štampane udžbenike, odnosno udžbenike za maternji jezik, matematiku, svet oko nas i strani jezik za decu prvog i drugog razreda. To je oko 5.900 dinara po detetu. Na ovaj način obuhvatamo oko 103.000 dece – pojasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd kupuje i 6.752 laptopa za nastavnike i učitelje.

– Svaka škola i svaki učitelj, učiteljica, nastavnik i nastavnica koji predaju deci od trećeg do šestog razreda dobijaju novi laptop od Grada. Oni takođe imaju internet i tako mogu da koriste digitalne udžbenike jer ulažemo u one ljude koji uče decu. Ponosni smo na žene i muškarce koji uče našu decu i na ovaj način želimo da im kažemo hvala – kazao je Vesić.

Ovo nemaju mnogi glavni gradovi u Evropskoj uniji, kao ni mnogo razvijeniji gradovi od Beograda i razvijenije zemlje od Srbije, naveo je Vesić i dodao da novac koji se ulaže na ovaj način uložen je najpametnije, u decu.

– Nastavićemo to da radimo jer je to velika stvar za obrazovanje. To nije bačen novac, već je način da pripremimo decu, jer u 21. veku ne mogu da žive bez digitalizacije –  naglasio je Vesić.

On je zahvalio ministru prosvete Branku Ružiću jer je, kako je rekao, ovo veliki, pionirski posao u koji je teško ući za nekoliko meseci, a da nije bilo podrške Ministarstva prosvete, sve ovo sam Grad Beogad ne bi mogao da sprovede. 

– Kada sam došao kod Ružić sa ovom idejom istog časa je rekao idemo u ovo. A mogao je da traži izgovore, da se žali, da kaže kako mu treba vremena, a nije, hrabro je ušao u ovaj proces i hvala mu na tome – zaključio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić predstavio projekat "Beotablet": Pripremamo decu za digitalizaciju! /FOTO/VIDEO/
Beograd

Vesić predstavio projekat "Beotablet": Pripremamo decu za digitalizaciju! /FOTO/VIDEO/

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je u Sava centru direktorima beogradskih osnovnih škola predstavio projekat „Beotablet”, u okviru koga će svi učenici od trećeg do šestog razreda dobiti tablete. Učenici prvog i drugog razreda dobiće četiri udžbenika iz sledećih predmeta: Maternji jezik, Matematika, Svet oko nas i Strani jezik, dok će nastavnici i učitelji koji su angažovani u nastavi od trećeg do šestog razreda dobiti laptopove

29.06.2021

14:32

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Trese se Amerika! Bajden je ovo postao, Kamala je tako rođena! Tramp raspalio svim mogućim uvredama, kampanja ulazi u najprljaviju fazu!
BRUTALAN

Trese se Amerika! Bajden je ovo postao, Kamala je tako rođena! Tramp raspalio svim mogućim uvredama, kampanja ulazi u najprljaviju fazu!

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp održao je u Viskonsinu jedan od svojih najžešćih govora protiv ilegalnih imigranata, usmeravajući kritike ka onima koji su prešli američku granicu i počinili zločine. Takođe je nazvao svoju protivkandidatkinju, demokratu Kamalu Haris, "mentalnim invalidom", preneli su američki mediji.

29.09.2024

11:10

Ludilo mozga! Krvavi Boris hteo da izvrši invaziju na Holandiju! Ne, ovo nije šala: Bivši premijer sve priznao medijima!
BOŽE SAČUVAJ

Ludilo mozga! Krvavi Boris hteo da izvrši invaziju na Holandiju! Ne, ovo nije šala: Bivši premijer sve priznao medijima!

Bivši britanski premijer Boris Džonson, koji je zbog uloge u obustavljanju pregovora Rusije i Ukrajine nazvan "krvavi Boris" izjavio je da je u martu 2021. godine naredio vojnim komandantima da osmisle plan napada na holandsku fabriku kako bi obezbedili isporuku pet miliona doza vakcine protiv COVID-19, čiji je izvoz Evropska unija pretila da zabrani Velikoj Britaniji.

29.09.2024

10:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set