• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.09.2024

07:37

Počela da radi nova Glavna autobuska stanica! Krenuli prvi polasci: Ovo je detaljno objašnjenje kako stići do BAS! (FOTO, VIDEO)

Tanjug/J. Ilić

Beograd

Počela da radi nova Glavna autobuska stanica! Krenuli prvi polasci: Ovo je detaljno objašnjenje kako stići do BAS! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Nova autobuska stanica u Beogradu, locirana u Bloku 42, svečano je otvorena 27. septembra 2024. godine, u prisustvu gradonačelnika Aleksandra Šapića i generalnog direktora Beogradske autobuske stanice (BAS) Bobana Kovačevića.

Prvi polasci autobusa sa ove moderne saobraćajne tačke počeli su noćas, u noći između 28. i 29. septembra, kada je u 00:50 poslednji autobus krenuo sa Savskog trga za Ljubljanu. Nakon toga, u 03:50, prvi autobus sa novootvorene stanice u Bloku 42 uputio se za Novi Sad.

Stanica je izgrađena kao deo plana unapređenja saobraćajne infrastrukture Beograda, a sa svojih 65 perona postaje glavni centar autobuske komunikacije za domaći i međunarodni prevoz. Ovaj savremeni kompleks prostire se na 31.000 kvadratnih metara, a osim perona, poseduje parking za 186 vozila, taksi stanicu, kao i veliki stanični trg od 15.000 kvadratnih metara, bogat zelenim površinama.

Jedan od glavnih ciljeva preseljenja saobraćajnih linija sa stare lokacije kod Savskog trga na novu je rasterećenje saobraćajnih gužvi u centru grada, naročito u Nemanjinoj ulici. Time će se olakšati protok vozila i poboljšati svakodnevni saobraćajni tokovi u prestonici.

Nova stanica u Bloku 42 nudi brojne prateće sadržaje koji će biti dostupni putnicima, uključujući poštu, apoteku, ambulantu, kutak za majke sa decom, i prostor za relaksaciju namenjen onima koji su u tranzitu. Tu je i digitalizovana usluga kupovine karata – putnici će moći da kupuju karte online, a potom ih preuzimaju na kartomatima koji su postavljeni u sklopu stanice​.

 

 

Pored autobuske stanice, u narednim mesecima planira se završetak stajališta „Jug” na Autokomandi, koje će dodatno olakšati pristup prevoznim linijama. Prema najavama gradonačelnika Šapića, ovaj projekat bi trebalo da bude gotov u naredna dva do tri meseca, što će dodatno poboljšati infrastrukturu javnog prevoza u Beogradu.

Ovaj projekat označava veliki iskorak u modernizaciji saobraćajne mreže Beograda, a cilj je da se nova stanica pozicionira kao „saobraćajna kapija” ne samo Beograda, već i cele Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Ludilo mozga! Krvavi Boris hteo da izvši invaziju na Holandiju! Ne, ovo nije šala: Bivši premijer sve priznao medijima!
BOŽE SAČUVAJ

Ludilo mozga! Krvavi Boris hteo da izvši invaziju na Holandiju! Ne, ovo nije šala: Bivši premijer sve priznao medijima!

Bivši britanski premijer Boris Džonson, koji je zbog uloge u obustavljanju pregovora Rusije i Ukrajine nazvan "krvavi Boris" izjavio je da je u martu 2021. godine naredio vojnim komandantima da osmisle plan napada na holandsku fabriku kako bi obezbedili isporuku pet miliona doza vakcine protiv COVID-19, čiji je izvoz Evropska unija pretila da zabrani Velikoj Britaniji.

29.09.2024

10:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set