• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.04.2022

12:23

ZDRAVA PLANETA ZA ZDRAV ŽIVOT! Koliko su ulošci štetni po životnu sredinu i kako ih se možemo rešiti?

EKOLOGIČNO

ZDRAVA PLANETA ZA ZDRAV ŽIVOT! Koliko su ulošci štetni po životnu sredinu i kako ih se možemo rešiti?

Podeli vest

Tokom života žena potroši oko 10.000 komada uložaka, to je 800 godina razgrađivanja i jedan od problema za našu životnu sredinu

Najbolji recept za očuvanje životne sredine jeste sprečiti nastajanje otpada, savetuju ekolozi. Međutim, u realnom svetu to nije moguće, pogotovo kada se radi o ženama. Žene nisu baš u situaciji da biraju šta će se sa njihovim telom dešavati jednom mesečno i ne mogu toliko da utiču na "otpad" koji nastane.

Foto: Informer

Žena, zbog menstrualnih ciklusa koje ima svakog meseca, tokom života potroši i do 10.000 komada uložaka. Kako bi se ta količina razgradila, potrebno je i do 800 godina.

Jedno od rešenja za smanjenje otpada jeste korišćenje biorazgradivih materijala koji bi zamenili plastiku.

Drugi korak bi mogao da bude pravilno odlaganje ovog otpada, prenosi BBC, a Igor Jezdimirović iz Inženjera za zaštitu životne sredine kaže da postoje dva najbolja načina.

- Jedan je spaljivanje prilikom kog može da se iskoristi energija koju daje plastika, a drugi je odlaganje na sanitarne deponije. Međutim, u Srbiji najveći deo otpada, kao i ulošci, završi na divljim deponijama koje nemaju nikakve mere zaštite - rekao je on.

Alternativa

Jedna od opcija za odlaganja otpada koji žene stvore tokom jednog mesečnog ciklusa bi mogla da bude mentrualna čašica. Menstrualna čašica je upravo ono kako zvuči, fleksibilna čašica koja se umeće u vaginu kako bi sakupljala menstrualnu tečnost.

Foto: printscreen

Višekratna menstrualna čašica koristi se dugi niz godina i time drastično smanjuje nerazgradivi otpad. Takođe vam dugoročno štedi novac. Iako menstrualne čašice imaju veću cenu (obično jedna košta od 2500 do 3000 dinara), kupite je jednom i ona traje godinama, a za to vreme vas ciklus prosečno košta 21 dinar.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set