• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.04.2022

22:11

PLASTIKOM TRUJEMO DECU OD MALIH NOGU! Zastrašujuće otkriće tiče se i trudnica, a OVIM potezom možemo da sačuvamo zdravlje

EKOLOGIČNO

PLASTIKOM TRUJEMO DECU OD MALIH NOGU! Zastrašujuće otkriće tiče se i trudnica, a OVIM potezom možemo da sačuvamo zdravlje

Podeli vest

Nedavno otkriće pokazalo je da čestice plastike mogu da putuju po telu i da se zadrže u organima

Tragovi mikroplastike su prvi put otkriveni u ljudskoj krvi, a naučnici su pronašli sitne čestice kod skoro 80 odsto testiranih uzoraka.

Istraživači su zabrinuti jer mikroplastika uzrokuje oštećenje ljudskih ćelija u laboratoriji, a već je poznato da čestice koje zagađuju vazduh, ulaze u telo i izazivaju milione preranih smrti godišnje.

Ogromne količine plastičnog otpada se bacaju u životnu sredinu, a mikroplastika sada kontaminira čitavu planetu, od vrha Mont Everesta do najdubljih okeana. Poznato je da ljudi već konzumiraju razne sitne čestice otpada hranom i vodom, kao i da ih udišu, a pronađene su u izmetu beba i odraslih.

Nedavno istraživanje je pokazalo da se mikroplastika može zakačiti za spoljne membrane crvenih krvnih zrnaca i ograničiti njihovu sposobnost da transportuju kiseonik. Čestice su pronađene i u placentama trudnica, a kod ženki pacova brzo prolaze kroz pluća u srca, mozak i druge organe fetusa.

Foto: Printscreen You Tube

Plastične flašice zamenite staklenim

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine Ministarstva zaštite životne sredine pokazuju da se u Srbiji godišnje generiše više od 11 miliona tona otpada.

Komunalni otpad, u koji spada sve što se baci u kućnu ili javnu kantu za smeće, čini 2,3 miliona tona.

Reciklaža za zdraviji život svih nas

Međutim, ukoliko bi svi reciklirali ambalažu životna sredina bi bila manje zagađena, a samim tim stanovništvo bi bilo zdravije.

Beograd je nedavno postavio prve reciklomate u gradu koji služe za odlaganje imenki, Tetra Pak ambalažu, staklene flaše i plastične PET kese.

Borba za očuvanje životne sredine bitna je za sve nas, a prerada otpada jedna je od ključnih stavki vezanih za smanjenje zagađenja životne sredine.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set