• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.Paunović

08.04.2022

18:31

OPREZ! PLASTIČNE FLAŠE I POSUDE OPASNE PO ZDRAVLJE! Sadrže štetnu supstancu bisfenol koji izaziva kancer

EKOLOGIČNO

OPREZ! PLASTIČNE FLAŠE I POSUDE OPASNE PO ZDRAVLJE! Sadrže štetnu supstancu bisfenol koji izaziva kancer

Podeli vest

Ukoliko na nekom plastičnom proizvodu primetite utisnut trougao u kome je broj "7", ni slučajno ga nemojte koristiti, već ga odmah bacite u đubre!

Ta oznaka pokazuje da u plastici ima opasne hemikalije Bisfenola A (BPA), koja je povezana sa raznim oblicima kancera, dijabetesom, srčanim bolestima, ali i dovodi do neplodnosti smanjujući brzinu spermatozoida! Zabrinjavajuće je što se ona može naći u velikom broju plastičnih flaša, plastičnim kutijama koje se koriste za pakovanje hrane u trgovinskim lancima, konzervama, ali i u flašicama iz kojih svakodnevno hranimo bebe!

Naučnici su utvrdili da što duže tečnost stoji u sudu koji sadrži BPA, više ove hemikalije dospeva u nju. Dok u toploj vodi peremo flašicu za bebu ili podgrevamo njen sadržaj u mikrotalasnoj pećnici, oslobađa se Bisfenol A. Isto to važi i za hranu, pa nikako nije preporučljivo u plastičnim kutijama držati toplu i masnu hranu, jer pri zagrevanju plastika ispušta BPA, a masti je veoma dobro apsorbuju. Pa, konzumiranjem takve hrane, mi u svoj organizam unosimo opasnu hemikaliju.

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

Nutricionistkinja Jovana Srejić upozorava da Bisfenol A može da izazove brojne zdravstvene problem ukoliko dođe u dodir sa hranom. 
- Ja se apsolutno slažem da je BPA veoma štetan i da moramo obratiti više pažnje na kvalitet plastike. Mora postojati bolja kontrola kako nikakve supstance iz plastike ne bi dolazile u dodir sa hranom, a samim tim i ljudski organizam. Ovde najviše mislim na flaše za vodu, kao i plastične posude koje idu u mikrotalasnu. BPA može da uzrokuje brojne reproduktivne smetnje, ali i srčane probleme, dijabetes, kancer prostate i dojke. Najstrašnije je što može da utiče i na razvoj mozga fetusa - objašnjava Srejićeva.

Šta sve izaziva Bisfenol?


* srčane smetnje
* dijabetes
* rak dojke
* rakm prostate
* smanjen broj spermatozoida
* nepolodnost
* trovanja

Ona preporučuje da koristimo staklene ili drvene ambalaže, umesto plastičnih.

- Nikako ne treba ubacivati plastične činije u mikrotalasnu, kao ni u mašinu za pranje sudova, jer su tamo temperature izrazito visoke što dovodi do razlaganja ove štetne hemikalije i njeno apsorbovanje u hranu - ističe naša sagovornica.

Naučnici su sproveli istraživanje kojim su dokazali da izloženost ovoj hemikaliji smanjuje brzinu „plivača". U ovom eksperimentu učestvovalo je 130 radnika u kineskim fabrikama koji su bili u direktnom kontaktu sa materijalima koji sadrže BPA i 88 radnika koji nisu bili značajno izloženi ovoj hemikaliji. Zabrinjavajući rezultati  pokazali su da radnici koji imaju BPA u urinu, imaju 2 do 4 puta lošiju spermu! Najmanji broj spermatozoida, uočen je kod radnika sa najvišim nivoom ove hemikalije u urinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set