• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.04.2022

10:00

POTREBNA NAM JE ČISTA ENERGIJA! Svi u društvu moraju da učestvuju u ZAŠTITI PRIRODE!

Z.G.

EKOLOGIČNO

POTREBNA NAM JE ČISTA ENERGIJA! Svi u društvu moraju da učestvuju u ZAŠTITI PRIRODE!

Podeli vest

Šta Srbija treba da preduzme da bi smanjila zagađenje životne sredine i uticaj klimatskih promena je bilo reči na Prvim Nacionalnim konsultacijama

O tome šta Srbija treba da preduzme da bi smanjila zagađenje životne sredine i uticaj klimatskih promena je bilo reči na Prvim Nacionalnim konsultacijama o životnoj sredini radi pripreme izveštaja, koji će Srbija predstaviti na globalnoj konferenciji u Stokholmu.

Cilj tog međunarodnog skupa je da ubrza sprovođenje globalnih ciljeva održivog razvoja i "zeleni" oporavak od posledica pandemije, piše RTS.

Zabrinjavajuće je videti da svet ni posle 50 godina nije napravio dovoljan pomak ka zaštiti životne sredine i sprečavanju promene klime. Planeti je potrebna dekarbonizacija industrije i saobraćaja, čista energija uz korišćenje inovativnih tehnologija, ocenila je Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

- Glavni ekološki izazovi u Srbiji su energetska neefikasnost i mala ulaganja u obnovljive izvore energije. Prioritet je rešavanje problema zagađenja vazduha i reka, zatim reciklaže otpada i očuvanja prirodnih resursa - rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP u Srbiji.

U pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom Srbija je otvorila Klaster 4 u okviru kojeg je i Poglavlje o životnoj sredini i klimatskim promenama.

- Mi smo posvećeni održivom razvoju i zelenoj agendi, i sve ono što ćemo raditi u narednom periodu da ispunimo ciljeve jeste i zakonodavno dalje usaglašavenje sa zakonima EU - kaže Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Irena Vujović

- Životna sredina mora postati deo svih drugih politika u državi i tek onda se može na njoj raditi na pravi način. Ulaganje u životnu sredinu nikako ne treba da shvatimo kao trošak nego kao investiciju - naglasila je Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica za Agendu 2030, predsednice Vlade.

Švedska je u poslednje dve decenije Srbiji donirala 300 miliona evra za zaštitu životne sredine.

- Svi delovi društva moraju da učestvuju u zaštiti životne sredine - vlada, opštine, civilno društvo, akademija, poslovni sektor, a posebno omladina, da bi proces bio uspešan. To je naše švedsko iskustvo - izjavila je Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji.

Nacionalne konsultacije će biti nastavljene i baviće se vezom životne sredine i javnog zdravlja i ulogom mladih u zaštiti životne sredine.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set