• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.03.2018

12:26

NEMA VIŠE IGRE SA NAMA! Zvanična procena CIA: PUTIN BI STVARNO RATOVAO ZA SRBE!

Vesti

NEMA VIŠE IGRE SA NAMA! Zvanična procena CIA: PUTIN BI STVARNO RATOVAO ZA SRBE!

Podeli vest

U poverljivoj analizi dostavljenoj diplomatama kaže se da bi Rusija u slučaju rata na Balkanu sasvim sigurno stala na stranu Srbije i RS. Ruske rakete i avioni bi u roku od nekoliko sati sprečili svaki veći napad na Srbe, navode obaveštajci

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin bez oklevanja bi ušao u rat ukoliko bi Srbi u Srbiji i Republici Srpskoj bili frontalno napadnuti. Ruska vojska je po nalogu predsednika Putina već razradila detaljne planove za odbranu srpskog naroda na Balkanu, a nema nikakve sumnje da bi Putin, u slučaju potrebe, intervenisao i na Kosovu.

Spremna vojna sila
Pouzdani izvori iz Kremlja svedoče da Putin neće oklevati da upotrebi vojnu silu ako Srbi budu u opasnosti"Navod iz analize CIA

Ove tvrdnje stoje u poverljivoj analizi koju su po nalogu Stejt departmenta izradili operativci CIA, a ona je protekle nedelje dostavljena i američkim diplomatama u Beogradu.

Kako saznajemo, analitičari CIA procenjuju da ni slučajno ne treba provocirati Putina na Balkanu.

"Putin Srbiju i Republiku Srpsku doživljava kao poslednje iskrene saveznike u ovom delu Evrope, kao svoju zonu interesa i uticaja koju je spreman da brani svim raspoloživim sredstvima. Pouzdani izvori iz Kremlja svedoče da Putin neće oklevati da upotrebi vojnu silu ako Srbi budu u opasnosti", navodi se, između ostalog, u poverljivom izveštaju u koji su urednici Informera imali uvid. 

Zaharova: Ne uslovljavajte Srbiju

Reuters

Rusija se protivi uslovima koje EU postavlja Srbiji, kao i uvođenju antiruskih sankcija, poručila je Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.- Beograd može da razvija odnose sa bilo kojom zemljom ili regionom u skladu sa voljom svog naroda. Ne vidimo tu nikakve protivurečnosti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon nedavnog susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Beogradu o tome izneo jasnu poziciju od koje treba polaziti. Smatramo da je pogrešna i štetna zapadna politika 'ili-ili', koja je imala razarajuće posledice po određene zemlje - navela je Zaharova.

U tom dokumentu se precizira da je Putin u stanju da Srbima pomogne u najkraćem mogućem roku.

"Ruske rakete i avioni bi za samo nekoliko sati sprečili svaki veći, frontalni napad na Srbe u regionu. Nema nikakve sumnje da bi, na zahtev Beograda, Rusija intervenisala i na Kosovu, naravno u korist Srba. Moskva ne priznaje Kosovo kao državu i nju ni na koji način ne obavezuju odnosi sa Prištinom", piše u ovoj obaveštajnoj analizi na osnovu koje će se, između ostalog, određivati budući potezi Amerike i zapadnih saveznika u našem regionu.

Sasvim je zanimljivo da analitičari CIA današnju situaciju u srbiji i na Balkanu upoređuju sa onom od pre rata na Kosovu 1999. godine.

"Beograd tada nije imao nijednog ozbiljnog saveznika u svetu, a to danas nije slučaj. U ovim okolnostima nemoguće je ulaziti u bilo kakav veći oružani sukob sa Srbijom a da to sa sobom ne povuče i sukob sa Rusijom. Ne treba, takođe, zanemariti ni značajne interese Kine u Srbiji, ali i ekonomske interese Nemačke i drugih velikih evropskih zemalja koji su prisutniji više nego ikada ranije", kaže se u dokumentu i preporučuje američkim zvaničnicima da se dodatno angažuju na iznalaženju 'trajnog mirovnog aranžmana sa Srbima i Srbijom'.

I bez ovih informacija možemo biti sigurni da bi nam Rusija u slučaju agresije pružila svaku pomoć. Ruski zvaničnici više puta su rekli da žale što je Rusija bile slaba tokom NATO bombardovanja pa nije pomoglaLjuban Karan, bivši potpukovnik KOS

"Vojno rešenje pitanja Kosova, kao i nasilno nametanje rešenja Srbima u BiH, odnosno Republici Srpskoj su opcije koje bi sa sobom nosile velike rizike po interese i SAD i EU. Zato je potrebno naći kompromisno rešenje kojim bi i Srbi bili delimično zadovoljni, a što bi dovelo do trajne stabilnosti regiona. Samo u tim uslovima Srbija bi možda mogla da se dodatno približi NATO paktu i dugoročno distancira od Rusije", navode autori analize.

I dok zvanično niko od zvaničnika juče nije hteo da komentariše naša saznanja, bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević smatra da je CIA oduvek strahovala od ovoga, a da je sada uverena u takav scenario.

(VIDEO) PUTIN: RUSIJA JE SADA NAJMOĆNIJA NA SVETU: Braniće i svoje saveznike, MEĐU KOJIMA JE I SRBIJA!

- Nakon govora predsednika Putina, u Vašingtonu, Londonu i Berlinu raste zabrinutost i strah zbog jasne pozicije Rusije i njene sposobnosti i odlučnosti da deluje na zaštiti vlastitih nacionalnih interesa, ali i odbrani saveznika. Ovo više nije Jeljcinova Rusija, niti komunistički SSSR na kraju epohe. Posebno su poruke iz Moskve zabrinule VIA i NSA jer znaju da takvo opredeljenje Moskve više nije prazna pretnje ili mahanje praznom puškom nego poslednja opomena bahatim NATO liderima i zbunjenoj polarizovanoj Evropi - podvlači Galijašević.

(FOTO/VIDEO) AMERIMA SE TRESU GAĆE! Putinovo NOVO MOĆNO ORUŽJE udara kao METEOR!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Anarhista

pre 6 godina

Тако је! Као што рекох, Трећи је наш. Русија је Србија. Оно што нисмо урадили '45'-те урадит ћемо кад тад. Наш задатак од Господа је да уништимо Мрак, који силује планету 2000-де година. Пре било какве акције, наши 'источни партнери' морају разбити српску пету колону, иначе рат је изгубљен. Ми Срби, то нисмо у стању да урадимо.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Сви Ти нешто говоре, па ћу и ја... - зато...! Ми ћемо да пуцамо...Ти зајеби... - НАТО...!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set