• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: A. Grbović

17.05.2019

12:07

POTRESNA ISPOVEST SRPKINJE SA KiM: Dve decenije mi ne daju da odem OCU NA GROB!

Vesti

POTRESNA ISPOVEST SRPKINJE SA KiM: Dve decenije mi ne daju da odem OCU NA GROB!

Podeli vest

Srpkinja sa Kosova i Metohije Suzana Lekić već 21 godinu ne može da ode na podujevsko pravoslavno groblje i svom pokojnom ocu Milutinu zapali sveću

Izbegli Srbi iz Podujeva više puta pokušavali su da odu na zadušnice ali su ih Albanci uvek sprečavali.

Poznat je i zločin kada su Albanci 2001. godine kod Podujeva digli u vazduh autobus Niš ekspresa i tada je poginulo dvanaest Srba koji su pošli na groblje.

Oteta zemlja

Suzanina majka je Podujevo napustila 1999. godine jer se plašila za svoju bezbednost. Noću su joj Albanci lupali na vratima, plašili je i zastrašivali. Imanje od dvanaest hektara i stan su ostali nezaštićeni.
- Čula sam da je našu zemlju uzurpirao neki Albanac. Imam papire da sve to pripada mojoj porodici. To je oteta zemlja - kaže Suzana.

Suzana u ispovesti za Informer kaže da je razmišljala o tome da ostatke svog oca prebaci na sever KIM ili u centralnu Srbiju ali da je odustala od te ideje jer zna da duša njenog oca tada ne bi bila mirna.

Suzana je godinama živela u Kruševcu i radila je kao komercijalista. Na KIM se vratila pre tri godne i od tada živi u severnoj Mitrovici.

- Oca smo sahranili pored crkve Svetog Ilije u Podujevu, to je ona bogomolja sa koje je Albanac porušio krst, taj snimak je obišao ceo svet. Više od dve decenije niko od članova moje porodice nije uspeo da dođe do tog groblja, da tati zapalimo sveću. Groblje na kojem počiva moj tata je zapušteno, demolirano, mnogi spomenici su porušeni, to sam videla na nekim snimcima. Drugo srpsko groblje je preorano, Albanci su povadili kosti i pobacali ih ko zna gde - priča Suzana i briše suze sa lica i dodaje da u Podujevu više nema nijednog Srbina.

Foto: A. G.

Ona kaže da je imala priliku da vidi izveštaj vojnika iz Češke, koji su tada kontrolisali teritoriju Podujeva, u kojem se detaljno opisuje šta su sve Albanci činili nad srpskim stanovništvom, pravoslavnim grobljima, crkvom...

Lažna trovanja dece

Suzana kaže da su Albanci pre rata izmišljali lažne afere kako bi optužili Srbe u Podujevu da su monstrumi koji truju decu.
-Videla sam dve albanske devojčice koje su išle ulicom i smejale se. Naišao je čovek sa kamerom, nešto im rekao, a one su počele da se drže za stomak, da kukaju i da se presavijaju, glumeći bolove i grčeve. Navodno su otrovane. Odmah posle toga se pojavio taj snimak na televiziji - kaže Suzana.

- U tom izveštaju se navodi da su Albanci otkopavali srpske grobove i da su vadili kosti i bacali ih na nepoznatim lokacijama. Ko zna u kakvom je stanju grob mog oca, ne smem ni da zamislim. 

- Čula sam da su Albanci skidali mermerne ploče sa srpskih grobova i da su njima popločavali svoja dvorišta - kaže Suzana Lekić i dodaje da su Albanci činili sve samo da satru tragove nekadašnjeg postojanja Srba u Podujevu.

Milutin Lekić, Suzanin otac, bio je veoma cenjen čovek u Podujevu i široj okolini. Decenijama je radio u inspekciji, jedno vreme bio je i direktor Centra za socijalni rad a pre nego se penzionisao bio je načelnik Odeljenja za urbanizam.

- Pomagao je svima, uvek je poštovao zakon. Nikada nije delio ljude po nacionalnosti ili veroispovesti. Zato su ga svi voleli, iz svih krajeva su ljudi došli na njegovu sahranu, a ja evo više od dve decenije na grob ne mogu da mu odem - kaže Suzana.

(FOTO) MONSTRUOZNA MONTAŽA RAZBIJENA U PARAMPARČAD: Šiptarska fotografija na kojoj "Srbi siluju Albanku", NIJE SA KOSOVA VEĆ IZ IRAKA!

Milutin je imao šestoricu braće i četiri sestre i svi su odavno otišli sa Kosova i Metohije, samo je on ostao sa svojom porodicom.

- Mnogo je voleo KIM, zato smo odustali od ideje da njegove ostatke prebacimo na drugo mesto - rekla je Suzana i dodala da bi imala još mnogo toga da ispriča ali da će neke stvari zadržati samo za sebe i svoje srce. 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milorad

pre 4 godine

Srbe sa Kosova je protjerao Slobodan i Mira i da bog da da nikad Niko osim Srbina vodi Srpski narod, ovo govorim jer je Milošević Crnogorac

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set