• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TopPres

06.01.2020

11:56

KAO NEKAD KRALJ PETAR! Jedinstven običaj u Srbiji - evo kako izgleda seča badnjaka na Oplencu u kraljevoj šumi

Vesti

KAO NEKAD KRALJ PETAR! Jedinstven običaj u Srbiji - evo kako izgleda seča badnjaka na Oplencu u kraljevoj šumi

Podeli vest

Topola – Oplenac – brdo na čijim padinama leži varoš Topola, ime je dobilo po krivim stablima koja su na njemu rasla a koristila su se za oplen, deo seoskih zaprežnih kola

Upravo sa ovog mesta gde se nekada pisala istorija u svet se svake godine na Badnji dan pošalje jedinstvena slika.

- Zadužbina je jedina u Srbiji koja na ovaj način obeležava Badnje jutro, od 1991. godine organizovano se okupljamo na Oplencu i sečemo badnjak i po tome smo jedinstveni. Posle okupljanja u Petrovoj kući i zagrevanja uz šumadijski čaj, predstavnici Opštine, Zadužbine, dinastije Karađorđević i brojni građani naše Topole, odlaze u oplenačku šumu, u seču badnjaka. Pojedinačna, tvz. divlja seča nije dozvoljena jer bi se šuma uništila - kaže upravnik Zadužbine Kralja Petra I na Oplencu Dragan Reljić.

Foto: TopPres

Princ Mihajlo u seči badnjaka, nastavio običaj svog oca Tomislava

Po badnjake i u selima uz tradicionalne običaje

Foto: TopPres

Nikola Mijailović

U cik zore pre svanuća domaćini su sa sekirom na ramenu krenuli put šume. Debeli minus i sneg nisu mogli da spreče braću Mijailović iz sela Vojkovci da kroz smetove donesu badnjak do porodičnog doma.
​- Badnjak se seče sa istočne strane i prvo drvce koje padne sačuva se  i nosi u kuću radi mira i sreće. Potom se predaje domaćici kako bi godina bila rodna i berićetna. U seču badnjaka se ponese i malo rakije, valja se da se nazdravi i Bogu pomoli - kažu Nikola i Bojan Mijailović.

Običaj da Topolci baš na ovom mestu seku badnjak vezan je za kralja Petra koji je uvek prisustvovao ovom svečanom činu. Tradiciju seče badnjaka na Oplencu dužu od jednog veka koju su započeli Karađorđevići, sada nastavlja princ Mihajlo, sin princa Tomislava.

- Princ Mihajlo, sin princa Tomislava koji je nekada na ovim prostorima sekao badnjak, već nekoliko godina sprovodi običaj koji je nasledio od svog oca. Princ Mihajlo je ostao sa svojom suprugom princezom Ljubicom da živi u Topoli ali ne samo da žive već i da nastave tradiciju i običaje koje su začetnici dinastije sprovodili - rekao je Reljić.

Organizovana seča badnjaka na Oplencu i okupljanje uz šumadijski čaj uvod su u nastavak običaja koji se sprovode na Oplencu.

Posle seče badnjaka čelnici lokalne samouprave unose badnjak u zgradu opštine, a Badnje veče na Oplencu rezervisano je za paljenje badnjaka ispred crkve Svetog Đorđa, uz vatromet i dodelu paketića najmlađima.

U 18 časova obaviće se Bdenije sa unošenjem badnjaka u crkvu svetog Đorđa a potom u 18:45 paljenje badnjaka. Svečana dodela božićnih paketića počeće u 19 časova pored crkve na Oplencu.

Foto: TopPres

Predsednik SO Topola Dragan Jovanović u seči badnjaka

Inače, opština Topola već niz godina nema organizovan doček Nove godine već se proslavlja Badnje veče kada se sa Oplenca čuje samo dečja graja i pucketanje vatre.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set