• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Gajić

15.01.2020

14:01

KAŽU NAM "NOSITE OVO, SAMO KRŠ NAM PRAVI", A ONO SVE BISER DO BISERA! Ksenija i Mile imaju neobičan hobi koji je VAŽAN ZA SVE NAS!

Vesti

KAŽU NAM "NOSITE OVO, SAMO KRŠ NAM PRAVI", A ONO SVE BISER DO BISERA! Ksenija i Mile imaju neobičan hobi koji je VAŽAN ZA SVE NAS!

Podeli vest

Naćve, valov, kolevka, plug i raonik, taljige, amovi, kace za rakiju i vino, preslica i vreteno, ćilimi i volovski jaram, samo su deo kolekcije koju su vredno sakupili Mile i Ksenija Danojlić, bračni par iz Pocerskog Metkovića kod Šapca

Pronalazeći etno predmete koji su nekad bili u stalnoj upotrebi u ovom delu Zapadne Srbije, ne samo da ih čuvaju od zaborava, već privlače veliku pažnju znatiželjnih prolaznika gde god da se pojave. Dok leti obrađuju zasad jagode, zimi pokreću svoj "etnografski štand". 

Foto: S. G.

- Sve je autentično, bez popravke, ulepšavanja, farbanja. Negde je nagrizao moljac, po koja letvica se odvojila, na mestima istrulilo drvo ili korodiralo gvožđe. Mislim da je upravo zbog toga i posebno zanimljivo, kao da svaki predmet priča gde je stajao, ko ga je upotrebljavao i njime se služio. Kolevka je na primer stara preko vek i po, u njoj su se odgajale generacije samo iz jedne kuće iz susednog sela Bojić. Kad je vidite, tačno možete da zamislite majku, oca, babu, dedu, stariju decu kako stoje oko kolevke i raduju se prinovi. Verovatno je u uglu sobe koju su zvali "kuća" sedela prababa sa vretenom i preslicom dok je iz furune dolazio miris svežih somuna, umešenih baš u ovakvim naćvama - objašnjava Mile.

Foto: S. G.

"Starinske" stvari kupuju od domaćina u svom i selima širom Pocerine. Većina kuća u vajatima, podrumima i čardacima ima neki predmet sačuvan od davnina, često i ne znajući čemu služi i koliko vredi.

- Dešava nam se da nam kad pitamo za cenu kažu "nosite ionako ne znam šta ću sa tim, samo mi krš pravi" pokazujući na stari raonik, jaram ili kacu u dnu dvorišta. A sve su to sami dragulji. Evo recimo ovi ćilimi su ručno tkani na velikom razboju, od prave vune, bojene i upredene. Nekada su bili obavezan deo devojačke spreme. Sećaju se još toga naše bake, ali da li će znati i naši unuci? - pita se Ksenija.

Foto: S. G.

Danojlići uspevaju ponešto i da zarade od prodaje, ali kažu, najvažnije im je da će stvari "od davnina" u novom ambijentu biti sačuvane od zuba vremena i otrgnuta od zaborava.

Foto: S. G.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set