• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. G.

04.02.2020

08:52

ZA NJEGA NIJE POSTOJAO DRUGI IZBOR! Ovaj Šveđanin spasao je od sigurne smrti na desetine hiljada Jevreja!

Vesti

ZA NJEGA NIJE POSTOJAO DRUGI IZBOR! Ovaj Šveđanin spasao je od sigurne smrti na desetine hiljada Jevreja!

Podeli vest

Izložba pod nazivom "Za mene nije postojao drugi izbor" kao deo projekta Centra za razvoj kulture dečjih prava i Ambasade Švedske u Beogradu u partnerstvu sa Raul Valenberg Akademijom iz Stokholma i uz podršku Švedskog instituta, izazvazvala je veliku pažnju u gradu na obalama Begeja

Otvaranju izložbe u Zrenjaninu je osim učenika osnovnih škola iz Žitišta i Zrenjanina, prisustvovao Joakim Vern, zamenik šefa misije Ambasade Švedske, zadužen za  kulturu i probleme mladiih. 

Zamenik ambasadora Švedske oduševljen

 - Lepo je biti deo ovako značajnog projekta , koji veliča ljudskost i ne priznaje nikakve granice kada čoveku treba pomoći i spasiti ga u nevolji,  tj.  sigurne smrti,  kao što je to svojevremeno činip Raul Valemberg - naglasio je zamenik ambasadora Švedske u Beogradu,  Joakim Vern,  oduševljen prijemom u Zrenjaninu,  u kojem će izložba biti otvorena za javnost do polovine februara. 

 Raul Valenberg, kojem je posvećena izložba, bio je ugledni švedski diplomata, ustvari uspešni biznismen i humanista, koji se kada je Drugi svetski rat počeo, zadesio u Mađarskoj i na predlog Amerike i Engleske, prihvatio poziv vlade Švedske da se bavi diplomatijom i pomaže ljjudima koje su proganjali nacisti.

Prema zvaničnim podacima, samo u periodu  od 15.maja do 8.jula 1944. godine iz Mađarske je put Aušvica otišlo oko 150 vozova sa 437 hiljada Jevreja,  a za osam narednih nedelja više od polovine tih ljudi je masovno pogubljeno. 

Raul je plaćajući silan novac vadio Jevreje već spakovane u specijalne vagone kojima su prevoženi u koncentracione logore,  a pravio je lažne pasoše, na osnovu kojih su išli u Švedsku i na taj način spasao nekoliko desetina hiljada od Holokausta i masovnog istrebljenja u logoru Aušvic-Birkenau. 

Foto: B. G.

Švedska zbog toga slavi svog humanistu,  koji je u vrtlogu oslobodilačkih borbi protiv fašista, jednostavno nestao iz Budimpešte, pod sumnjom da su ga greškom ubili Rusi, a on je Mađarsku napuštao da bi spojio porodice kojima je prethodno pomogao da pobegnu iz Budimpešte. 

Pored izložbe,  projekat obuhvata radionice sa učenicima koje imaju za cilj da osnaže mlade da u sebi prepoznaju i osnaže prave vrednosti, humanost , kritičko mišljenje i hrabrost i da svojim primerom budu nosioci pozitivnih promena. 

Foto: B. G.


PROJEKAT U ŠKOLAMA U BEOGRADU,  ŽITIŠTU,  BEČEJU,  KRAGUJEVCU,  SMEDEREVU,  ŠAPCU I ZRENJANINU

Aleksandra Stamenković,  iz Centra za razvoj kulture dečijih prava,  ističe da međunarodni projekat  "Raul Valenberg - Budi nosilac promene" podrazumeva radionice sa učenicima osnovnih škola i ustanovama kulture u sedam gradova u Srbiji,  Beogradu,  Žitištu,  Zrenjaninu,  Bečeju,  Kragujevcu,  Smederevu i Šapcu. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ismail

pre 4 godine

Tragično je to da se, čak i u Srbiji, ne pominje hrvatski holokaust nad Srbima. Po bestijalnosti hrvati su daleko nadmašili nemce, ali to nekako ne pobuđuje pažnju istoričara, vrlo često ni srpskih istoričara.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set