• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rina

22.04.2020

11:13

(FOTO) OVO JE NAJNEOBIČNIJE IMANJE U SRBIJI Pavle je beogradske ulice zamenio za seoske sokake, a za njihovom kuhinjom VLADA PRAVA POMAMA

Vesti

(FOTO) OVO JE NAJNEOBIČNIJE IMANJE U SRBIJI Pavle je beogradske ulice zamenio za seoske sokake, a za njihovom kuhinjom VLADA PRAVA POMAMA

Podeli vest

Nakon što je završio Poljoprivredni fakultet i master studije, Pavle Đorđević (29) odlučio je da udoban posao i ulice Vračara zameni za selo. Oduvek je maštao da ima svoje imanje i ta želja uz pomoć prodice ostvarila mu se pre tri godine. Izbor je pao na četiri plodna hektara u selu Valjevska Kamenica gde ovaj Beograđanin sa još nekoliko istomišljenika, ostvaruje svoje snove.

„Nisam se pronalazio u tim standardnim formama života u gradu, gde radite od od 9 do pet i povremeno sebi priuštite neki izlet ili izlazak. Život na selu iziskuje fizički rad, ali nije robija. A, pritom, mnogo je manje stresa i negativne energije“, rekao je Pavle za RINU.

Ovu mladu ambicioznu ekipu koja je odlučila da zavrne rukave i zaradi zahvaljujući svom sopstvenom radu, sadeći i kopajući voće i povrće,  čini petoro ljudi. Pored Pavla, tu su i Predrag Milovanović (29), Marija Pavićević (27), Teodora Tasić (27) i Miloš Jović (28). Svi rade sve, bez izuzetka  - bitno je samo da  na njihovom imanju koje su nazvali Organela sve dobro funkcioniše.

Foto: Rina

„Prvi plan je bio da zasadimo maline, ali onda smo zasadili jagode. Sve je organsko, ne pršćemo voće apsolutno ni sa čim. Mi smo posejali, a ono šta rodi – rodilo je. Uvek nam je kvalitet bio ispred kvantiteta. Naš rod jeste manji jer ne koristimo nikakvu prihranu, ali zato oni plodovi koji ostanu, fenomenalnog su ukusa. Pronašli smo svoje tržište, i već u startu organizovali  onlajn poručivanje i kućnu dostavu, što se pokazalo kao pun pogodak. Sve što proizvedemo, to i prodamo“, ispričao je ovaj vešti poljoprivrednik.

Pored  jagoda, na njivi ovih vrednih ljudi, svoje mesto su pronašle kupine, jabuke, šljive, paradajz, rotkvice, zelena salata i krastavac. Međutim, mladost i inovativnost je ono što odlikuje ovo seosko imanje, tako da su iz njihove kuhinje izašli prirodni, zdravi proizvodi koji su osvojili tržište.

„Kopriva je jedna od najzdravijih biljaka, a u našem selu ima je u izobilju. Želeli smo kupcima da ponudimo nešto što ne mogu da nađu u gradu – potaž od koprive. To sprema naša Mara, koja je profesionalni kuvar. Čorba koju kuvamo u Organeli je posna i u nju idu vrhovi koprive i povrće. Pravimo je ujutru, stavljamo u tegle i nosimo na kučnu adresu. Ljudi nam često traže i samu koprivu, jer znaju koliko je puna vitamina, a gradu ne mogu da je nađu. Zato se mi žarimo umesto njih, jer ovde ona raste na čistom vazduhu i u nezagađenoj prirodi“, rekao je Pavle.

Foto: Rina

Tekst potpisa

Iz Marine kuhinje izašli su i drugi specijaliteti koji su osvojili kupce u gradovima. Čorba od koprive je na prvom mestu, ali odmah iza njega su divlji potaž od retkih biljaka, dzemovi, a specijalitet kuće je, kako su domaćini nazvali – Zen.

„To je proizvod od zelenog paradajza, senfa i rena koji se pravi po starom receptu iz sela. Često ekspermentišemo sa svim tim prirodnim sastojicima, tako da ćemo uskoro smisliti i nove specijalitete“, kaže Pavle.

Foto: Rina

Ovog proleća na najneobičnijem seoskom imanju u Srbiji, složna petorka ima pune ruke posla. Uskoro stižu i prve jagode, koje će i pored vanrednog stanja brzo biti rasprodate. Imajući u vidu sposobnost i preduzmljivost  Pavla, Peđe, Marije, Teodore i Miloša  - samo je nebo granica.

Foto: Rina

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set