• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

19.06.2020

13:58

NAJLEPŠI SVADBENI PLES NA SVETU! Tisa ove godine procvetala ranije, sve iznenadila! (FOTO)

Vesti

NAJLEPŠI SVADBENI PLES NA SVETU! Tisa ove godine procvetala ranije, sve iznenadila! (FOTO)

Podeli vest

Jedinstveni prirodni fenomen, cvetanje reke Tise, počelo je ove godine u utorak, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima. Najmasovniji velelepni svadbeni ples na svetu može najbolje da se vidi na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu

Milioni insekata nazvani Tiski cvet nastali pre više od 300 miliona godina, ukoliko dozvole vremenski uslovi i teperatura vode premaši 20 stepeni, u junu izleću iz vode i kratkim svadbenim plesom ostavljaju bez daha sve posetioce.

Naime, u ovih par dana, insekti koji 3 godine žive u mulju na dnu Tise, izlaze na površinu, stvarajući predivan prizor iznad reke dok izvode svoj let parenja. Na kraju dana oni uginu, pa im je Tisa i život i smrt, a stariji ljudi to nazivaju "groblje na Tisi". Ipak, za one mlađe Tisa je reka ljubavi.

Foto: V. N.

- Ukoliko želite da vidite ovaj prirodni fenomen, morate tokom juna da budno motrite na reku Tisu. Priroda je nepredvidiva, pa je tako u četvrtak, na primer, Tisa počela da cveta ranje kao nikad do sada, nešto pre 15 časova - kažu posetioci Tise kod Kanjiže.

Najmasovniji svadbeni let koji uglavnom može da se vidi u predvečerje, između 17 i 19 časova, nigde nije tako velelepan kao što je to u Tiskog cveta. Sa lepršavim svilenkastim krilima, velikih crnih očiju i zlatnožutom bojom tela, na kraju dana umiru prvo mužjaci, a nakon polaganja jaja i ženke. Tiski cvet predstavlja najkrupnije jednodnevnice dugačke oko 10 centimetara.

Foto: V. N.

Jedinstveni prirodni fenomen, cvetanje reke Tise, u svetu može da se doživi samo na Tisi kod Novog Bečeja, Sente, Kanjiže, Novog Kneževca i na reci Jangcekjang u Kini. U Novom Bečeju se obeležava pod sloganom "Tisa cveta i ovog leta" kada posetioci mogu da provedu ugodan vikend na cvetnom Tiskom keju, prisustvuju koncertima i vatrenim performansima na vodi, probaju razne đakonije u ponudi, kupe ljubavne suvenire, prošetaju romantičnom Etno ulicom i naravno, sa utisnutim liciderskim srcem puste sveću niz reku pomislivši neku lepu ljubavnu želju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

HOP, HOP, BUĆ! PRVO KUPANJE U TISI! Pogledajte kako je to izgledalo! (VIDEO)
Srbija

HOP, HOP, BUĆ! PRVO KUPANJE U TISI! Pogledajte kako je to izgledalo! (VIDEO)

Reka Tisa, danas 9.maja, na Dan pobede nad fašizmom, bila je meka brojnim izletnicima iz Zrenjanina, Žablja, Novog Sada i okolnih mesta, koji su, poštujući socijalnu distancu, uživali u čarima sunca i pravoj letnjoj temperaturi, koja je prelazila 30 stepeni, a zanimljivo je da je jedan hrabri mladić skočio u vodu i okupao se

09.05.2020

21:33

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set