• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

03.08.2020

08:34

OVDE SU SE KUPALE SRPSKE VILE! Kad stignete do ovog nestvarnog vodopada, mislićete da ste zalutali u bajku! (FOTO)

Vesti

OVDE SU SE KUPALE SRPSKE VILE! Kad stignete do ovog nestvarnog vodopada, mislićete da ste zalutali u bajku! (FOTO)

Podeli vest

Prema predanju, na ovom vodopadu su se nekada kupale vile, a danas ovaj skriveni dragulj sa predivnim pejzažima posećuju brojni turisti uživajući u lepoti i snazi netaknute prirode

U srcu planine Zlatibor, udaljena 25 kilometara od aktuelnog turističkog centra, preliva se brza, neukrotiva i hladna gostiljska voda. Visok 20 metara gostilje važi za jedan od najvećih vodopada u Srbiji koji, utapajuće se u netaknutu prirodu, ostavlja bez daha sve posetioce. 

Ovde se Gostiljska reka, ispred ušća u reku Katušnicu, svom svojom silinom obrušava sa 20 metara visoke krečnjačke litice, stvarajući zaglušujući huk i impresivan oblak raspršenih kapljica vode, koje nošene vetrom predstavljaju pravo osveženje u toplim letnjim danima. 

Foto: V. N.

Legenda kaže da domaćini nigde nisu toliko ljubazni i gostoljubivi, odakle i potiče ime mesta čiji vodopad zadivljujuće lepote decenijama privlači pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i umetnika koji u lepotama Gostilja traže inspiraciju za svoja dela. Na svakom koraku vidljivi su napori da se ovo prirodno bogatstvo sačuva i uredi za posetioce. 

Majka priroda je zaista napravila remek delo oslikavši i urezavši veliki broj manjih vodopada, brzaka i slapova sve do ušća u reku Katušnicu. Sakriven u predivnom zelenom okruženju, ovaj dragulj su prema predanju nekada posećivale vile, ne bi li se tu okupale, a danas je teško reći da li je lepši kada ga pogledate prilazeći mu s gornje strane dok njegovu punu lepotu još skriva zelenilo kojim je okružen ili kada se niz stepenice spustite u njegovo podnožje, gde vas dočekuju slapovi imresivnog izgleda.

Foto: V. N.

Veliki parking nalazi se ispred samog ulaza. Do samog vodopada ne treba više od nekoliko minuta lagane šetnje uz par zaustavljanja zbog fotografisanja, štandova sa standardnom turističkom ponudom, malo domaćih rukotvorina, meda, rakije, slatkog, kajmaka i nezaobilazne zlatiborske pršute. A onda samo koji minut kasnije začućete strašan huk vode koji počinje da se meša sa neskrivenim zvucima oduševljenja turista i pratećim komentarima.

Ova oaza netaknute prirode u srcu Zlatibora smeštena na nadmorskoj visini od 1.000 metara obiluje prirodnim lepotama i zelenim pašnjacima sa ušuškanim malim karakterističnim seoskim kućama. Rakovička pećina, vodopad, rodna kuća Dimitrija Tucovića samo su neke od znamenitosti sela. Posetiocima pruža nesvakidašnji doživljaj prepun najlepših kontrasta prirode i jedinstvenih planinskih prizora kojima se uvek rado vraćaju. U letnjem periodu gostima su na raspolaganju sportski tereni, dečje igralište i bazen.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!
Politika

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!

U Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, završen je sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, u kojoj su i finansijski eksperti, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom. Očekuje se da je glavna tema današnjih sastanaka u Briselu bila odluka takozvane centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

18.04.2024

14:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set