• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

26.08.2020

22:20

LOŠA SITUACIJA ZA UZGAJIVAČE I KLANIČARE! Korona snizila cene mesa za čak 30 odsto!

Vesti

LOŠA SITUACIJA ZA UZGAJIVAČE I KLANIČARE! Korona snizila cene mesa za čak 30 odsto!

Podeli vest

Kilogram svinjetine može se kupiti za 429 dinara, jagnjetine za 599 dinara, junetine za 699 dinara, piletine za svega 169 dinara

Epidemija koronavirusa snizila je cene mesa u Srbiji za 20 do čak 30 odsto, što se nije desilo poslednjih deset godina, otkrivaju za Informer najveći uzgajivači, prerađivači i klaničari.
Tako se kilogram svinjetine može kupiti već za 429 dinara, jagnjetine za 599 dinara, junetine za 699 dinara, piletine za 169 dinara! Razlog za ovako niske cene leži u slaboj potražnji za mesom jer restorani i hoteli izuzetno slabo rade, ne organizuju se ni svadbe, proslave i daće, a uz sve to, stao je i izvoz u Tursku i Kinu.

Stao izvoz

Zoran Ivanović, vlasnik "Marso grupe" i najveći klaničar u Srbiji, kaže za naš list da, od kada se bavi ovim poslom, ne pamti ovako niske cene mesa.

- Kada je izbila epidemija koronavirusa, u potpunosti je stao izvoz, a uz to su restorani i hoteli prestali da nabavljaju meso ili ga nabavljaju minimalno. Nema svadbi, ispraćaja i proslava, na kojima se meso masovno jelo. To se najbolje vidi na primeru bifteka i ramsteka, iako smo najveća klanica, pre početka epidemije nismo mogli da ispunimo više od 10 odsto ukupne potražnje koju su imali ugostiteljski objekti. A sada na lageru imamo i bifteka i ramsteka u vrednosti od nekoliko miliona dinara. Tu je i činjenica da Srbi jagnjetinu kupuju pre svega za Vaskrs i Đurđevdan, a sve ostalo prodaje se restoranima i hotelima - kaže Ivanović.

Sa njim se slaže i vlasnik najuspešnije domaće kompanije "Knez petrol" Srđan Knežević, koji tvrdi da je situacija za uzgajivače izuzetno loša jer su cene rekordno niske i da se ova situacija neće promeniti u kratkom vremenskom roku.

Cene žive vage


Svinjetina 180 145
Junetina 283 190
Jagnjetina 300 180
Piletina 200 169

* Cene su izražene u dinarima po kilogramu

Svinjsko meso

Svinjetina 540 429
Svinjski but bez kostiju 600 479
Svinjska plećka bez kostiju 580 469
Krmenadle 530 420
Vrat 580 470

Juneće meso

Juneći but 870 699
Juneća plećka bez kostiju 850 689
Juneća rebra 565 489
Juneća leđa sa kostima 710 599

Jagnjeće meso

Cena pre korone 800
Cena sada 599

Pileće meso

File 598 479
Batak i karabatak 290 239
Pileće grudi 424 339
Pileća krilca 300 239

* Cene su izražene u dinarima po kilogramu

 

- Svinjetina košta 145 dinara po kilogramu žive vage, jagnjetina 180 dinara, a junetina 190 dinara. Ne pamtim kada su cene bile ovako niske i to je izuzetno nepovoljno za sve nas uzgajivače. Razlog je jednostavan, nema potražnje za mesom, nema izvoza i samim tim cena pada. I kada krene izvoz i sve se koliko-toliko vrati u normalu, cene se neće odmah vratiti na staro, tako da su netačne tvrdnje da nas u narednim nedeljama očekuje neko osetno poskupljenje mesa - ističe Knežević.

Vlasnik mesne industrije "Đurđević" iz Pećinaca Milenko Đurđević tvrdi da mu je prodaja opala sedam puta, ali i da ne treba napuštati ovaj posao jer će se situacija popraviti.

- Sve je stalo, nema potražnje i zato i imamo najniže cene mesa u poslednjih 10 godina. Pre početka epidemije prodavao sam 100 bikova i 100 jaganjaca dnevno, a sada toliko prodam za nedelju dana. Međutim, smatram da treba ostati u ovom poslu i da će se svako ko odustane već sledeće godine gorko kajati - kaže Đurđević.

Vlasnik novosadske industrije mesa "Matijević" Petar Matijević kaže da se ova kriza najmanje odrazila na piletinu, ali da je i tu prodaja pala za 20 odsto.

- Mi imamo najjeftiniju piletinu u Evropi. Potražnja nije opala kao kod drugih mesa, ali jeste sigurno za 20 odsto. Uz to je i cena manja, pa je sa 200 dinara, koliko je bilo ranije, kilogram celog pileta došao na 179, a nekim danima i 169 dinara. Na toj ceni ne može da se zaradi, ali spustili smo maksimalno kako ne bismo pobacali piliće - objašnjava Matijević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set