• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

10.10.2020

14:27

Stekao je penziju u Austriji i u selu kod Bajine Bašte NAPRAVIO ČUDO: Velika je to cifra novca, žena i deca kukaju, ali...

Vesti

Stekao je penziju u Austriji i u selu kod Bajine Bašte NAPRAVIO ČUDO: Velika je to cifra novca, žena i deca kukaju, ali...

Podeli vest

Neverovatan slučaj kod Bajine Bašte.

Dide Sekulić, sedamdesetogodišnjak iz Rogačice kod Bajine Bašte, po sticanju penzije u Austriji, vratio se u rodni kraj u kome je kupio gotovo 60 hektara zemlje, zasadio smrče, jele, kestenje, orahe, divlje trešnje i bundeve. I mada na imanju uzgaja i svinje koje hrani organskom hranom, od svega toga, kaže nema posebnu korist, jer će istinske "plodove" njegovog truda ubirati potomstvo, zbog koga je sve to i uradio.

ŽIVORAD SE SA 67 GODINA VRATIO IZ ŠVAJCARSKE i u rodnom selu kod Svilajnca odlučio da napravi nešto za šta niko nije verovao da će uspeti, a sve zbog ZAKLETVE IZ DETINJSTVA

Nekada zapustela i zarasla imanja na više lokacija u bajnobaštanskoj Rogačici i Svojdrugu, danas su zasadi koje je za dve i po decenije kupio, očistio i sa hiljadama stabala različitih vrsta drveća i voća, Dide Sekulić, pošumio.

- Velika je to cifra novca al' nikad ništa računao nisam. Račune nikome ne polažem, malo žena kuka na mene i deca što ja to radim, al' ja mislim jednog dana da će doći vreme da oni to vide da je unosno - kaže Dide Sekulić iz Rogačice.

I drugi, sumnjičavo gledaju na to što radi, ali on ne odustaje, i iz godine u godinu, proširuje zasade i šume, mahom sadnicama iz svog rasadnika.

Foto: printscreen RTS

 

"Sve što imam popunjeno na imanju, sve je ovde proizvedeno, osim smrče i jele što sam morao da kupim. Najviše imam rodnog oraha od 18 -20 hiljada a ovo drugo recimo divlja trešnja isto, crni orah na hiljade, a bagrema već da vam ne pričam", kaže Sekulić.

Po dvoje stalno i povremeno angažovanih, tu su da ostvari planirano, zasadi i do svake od 30-ak parcela, prokopa put, ali i uberu usputne plodove višegodišnjeg rada.

"Ja sam tu negde već desetak godina, radim. Sadili smo smrču jelu, orah, crni orah, mečju lesku, divlju trešnju, kesten, plevim rasadnik, sve što treba radim. Kad dođe jesen krenemo da ubiramo plodove orahe, kestenje", navodi Slavojka Stanić iz Bajine Bašte.

Sekulić kaže da radi što voli. "Uživam, da imaju, da nešto uradim, da ostane iza mene, znam da je ovo veliko bogatstvo i savetovao bi svima da posade nešto da ostane iza njih", ističe on.

I mada su rezultati njegovog rada već vidljivi svuda po selu, tu nije kraj. Na proleće sledi novo čišćenje, prored i ko zna, možda još neka parcela i novi zasad, u ovom kraju nesvakidašnjeg voća i drveća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set