• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

13.10.2020

10:16

NEZABELEŽENA INVAZIJA SMRDIBUBA: Omražene štetočine obožavaju paradajz, ali ove godine povrtar Radovan im je doskočio, EVO KAKO!

Vesti

NEZABELEŽENA INVAZIJA SMRDIBUBA: Omražene štetočine obožavaju paradajz, ali ove godine povrtar Radovan im je doskočio, EVO KAKO!

Podeli vest

Radovan Sivčev (68), povrtar iz Kikinde, iskustveno tvrdi da najezda smrdibuba nikada nije bila veća nego što je ove godine. Poučen ranijim podbacivanjem zasada, sada je na vreme zaštitio povrće na njivi i u bašti i tako sačuvao sve povrtaske kulture, a naročito paradajz

Ne pamti se da su omražene smrdibube toliko okupirale bašte i njive, u meri u kojoj su učinile ove godine i napravile ogromnu štetu na povrtarskim kulturama.

Radovan Sivčev se 40 godina bavi povrtastvom i kaže da se ne seća ovolike najezde smrdibuba u baštama, koja je ove godine uništila brojne zasade. Invazija štetočina dobro je poznata Radovanu koji je, poučen ranijim iskustvom, svu zaštitu povrća na vreme obavio.

Foto: V.N.

 

- Ima ih i na njivi i u bašti. Više od 40 godina bavim se povrtarstvom i ne pamtim da je smrdibuba bilo u ovolikom broju. Bitna je zaštita povrća u startu, a ne kada se štetočine primete. Kada stigne plod, prskanje bilo kakvim zaštitnim sredstvima ne sme da se radi. Već par godina muku mučim sa njima, ali je ovogodišnja invazija nezabeležena do sada.

Foto: Pinterest

Sve ih je više

Invazija smrdibuba počela je pre tri godine, ali je ovogodišnji intenzitet ovih štetočina ugrozio najviše povrća u svakoj kući koja ima baštu. Krompir, tikvice, luk, zelena salata, a posebno paradajz omiljena je hrana smrdibubama, pa brojni baštovani dolaze kod našeg domaćina da ga kupe, jer je njihov plod podbacio.

Foto: V.N.

Radovan Sivčev

- Često mi dolaze ljudi, koji gaje paradajz, da ga od mene kupe, pa čak i sok koji pravim od njega. Imaju paradajz u bašti, ali ga smrdibube unište. One najviše napadaju paradajz, takvo je moje iskustvo-navodi Radovan i ne iskjučuje mogućnost da se ta situacija proširi i na druge biljke-Sećam se da mi je zlatica prvo okupirala lišće krompira, a sad napada i patlidžan, papriku, pa i list kukuruza dok je još zelen-priseća se Radovan.

Foto: V.N.

 

Ovaj povrtar iz Kikinde kaže da su smrdibube najviše aktivne u baštama i na njivama od sredine
avgusta do kraja septembra, a potom ulaze u kuće i stanove da prezime.

- Povrće štitim krajem juna kad su i prvi cvetovi i do kraja avgusta procenjujem, u zavisnosti od situacije, da li je potrebna nova zaštita s vremena na vreme. Bitno je da se 15 dana pre branja ništa ne prska po povrću-ističe naš domaćin.

Svima omražene i teško uočljive zbog sivkasto-zelene ili tamno smeđe boje, smrdibube se lepe za odeću, prozore i vrata i tako neprimetno, ofanzivno okupiraju naš stambeni prostor. Bacio 10 tona paradajza.

Foto: V.N.

 

Radovan Sivčev se priseća brojnih negatvnih iskustava sa štetočinama, a ono iz 1992. godine kaže da nikada neće zaboraviti. Tada je bio primoran da baci čak ceo jedan vagon prvog roda paradajza.

- Prošlo je tačno 28 godina kada sam sejao paradajz sorte „Arizona“ i ceo prvi rod sam morao da bacim. Iz zrelog, ali i zelenog paradajza izlazili su ogromni crvi samo zato što ga nisam na vreme i adekvatno zaštitio. 10 tona paradajza otišlo je u nepovrat, ceo jedan vagon. Šteta je bila velika- priseća se ovaj povrtar.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set