• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.10.2020

07:57

OVO JE NAJBIZARNIJI OBIČAJ U SRBIJI Ako mladić umre neoženjen...

Vesti

OVO JE NAJBIZARNIJI OBIČAJ U SRBIJI Ako mladić umre neoženjen...

Podeli vest

Stari običaji se u Srbiji više ne praktikuju, ali njihova bizarnost se ne zaboravlja, pa se tako i dan danas o njima govori

U istočnom delu Srbije izdvojen je najbizarniji običaj koji se naziva "mrtvačka svadba". Ovaj običaj praktikovao se u slučaju kada mladić umre neoženjen. Tada bi se njegova verenica ili druga neudata devojka iz sela venčala sa njim (sa pokojnikom), a brak bi važio godinu dana. Da stvar bude još jezivija, majka preminulog mladića morala bi da igra kolo na grobu svog sina!

Foto: Shutterstock

"Mrtvačka svadba" je jedan od najjezivih običaja u celoj Srbiji, a moderno doba je ovaj običaj iskorenio. 

Takođe, postoji niz bizarnih običaja u Srbiji od kojih se neki i dalje praktikuju. Mi smo izvojili one koji su najbizarniji: 

1. U okolini Raške običaj je da onaj koji kupa pokonika, bilo žensko ili muško, namaže sve nokte na rukama, ali samo po pola nokta.

2. Krevetac bebe ne sme da bude "u noge" roditeljskog kreveta. Kad se beba rodi svekrva donese kravanj i to se zamota u salvetu i stavi detetu pod dušek. Tako stoji 40 dana da bi dete lepo jelo i napredovalo. Takođe, postoji verovanje da se stvari za bebu ne kupuju pre nego što ona pređe prag kuće, kako je niko ne bi urekao. 

Foto: Pixabay

3. Za daće u kuršumlijskom kraju, kada se služe gosti, nosi se po jedan tanjir u desnoj ruci. U tom kraju je postojao i običaj da se mladina majka stavi na točak oborenih kola i vrti dok mladoženja ne plati koliko se traži.

4. U poavalskim selima, najbizarniji običaj je da devojku krišom pomaze nečim što se zove mrtvački peškir da bi se udala za momka kog joj predlože. Na sreću novih generacija, ovaj obićaj se više ne praktikuje. 

5. U Srbiji postoji običaj da se neudate devojke sahranjuju u venčanicama ili u belim kovčezima.

Foto: Pixabay

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set