• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: LJ.S.

23.11.2020

12:38

(FOTO) MATURANT PRIZRENSKE BOGOSLOVIJE PONOSAN NA RAZREDNOG STAREŠINU IRINEJA: Na nas nikada nije vikao, iz njega je zračila duhovnost

Vesti

(FOTO) MATURANT PRIZRENSKE BOGOSLOVIJE PONOSAN NA RAZREDNOG STAREŠINU IRINEJA: Na nas nikada nije vikao, iz njega je zračila duhovnost

Podeli vest

Profesor ruskog jezika i književnosti iz Prokuplja Đorđe Valjarević, kao srednjoškolac imao je tu čast da mu razredni bude patrijarh srpski Irinej na Bogosloviji u Prizrenu. On svedoči da je patrijarh rinej kao profesor bio blag, ali su ga učenici uvek slušali.

- Kao razredni držao nam je tri predmeta, između ostalog i besedništvo. Kao i svi srednjoškolci bili smo po malo nestašni, naravno, ali je uvek našao načina da nam priđe i umiri tu našu nestašnu prirodu- svedoči o svom školovanju i razednom starešini profesor Valjarević.

On sa ponosom pokazuje fotografiju njegove generacije sa razrednim starešinom patrijarhom
Irinejem
nakon završetka petogodišnjeg školovanja. U sredini patrijarh, a drugi sa leva je Valjarević, kao jedan od najbolji iz generacije 1959- 1964.

Foto: Lj.S.

Đorđe Valjarević

- Trajko Đorđević i ja bili smo najbolji đaci te generacije koja je upisala Srpsku pravoslavnu bogosloviju i imala 35 učenika u odeljenju. Razredni nam je bio patrijarh Irinej. Te godine su ostale u najlepšem sećanju ne samo meni, već i i ostalima.

Moj razredni je bio blag čovek, sa harizmom i znao je kako da nas umiri i prenese nam svoje znanje. Nikada nije vikao i iz njega je zračila čista duhovnost. Bili smo opčinjeni time- priseća se naš sagovornik i dodaje da je tih godina bilo teško, jer su komunisti mnogo vršili pritisak, kao i Albanci.

- Pravila na Bogosloviji su bila izuzetno stroga, a patrijarh Irinej ih je odlično prenosio učenicima i svu su znali kako treba da se ponašaju. Najviše sam upamtio što nije oštro kritikovao postupke učenika, već smirenim i odmerenim tonom je to činio, pa niko više ne bi opet pogrešio, ako ni zbog čega drugog, a ono zato što nas je bilo sramota da ponavljamo greške. Kasnije sam kao profesor u školi uvek imao na umu taj njegov pristup i prenosio ga na svoje učenike- dodaje naš sagovornik ponosan na svog razrednog starešinu.

Foto: Lj.S.

Ponosan na razrednog starešinu

Valjarević je poslednji put patrijarha Irineja video dok je bio vladik niški, kada mu je dao blagoslov da predaje veronauku.

- Nije me kritikovao što nisam u redovima svaštenika,jer sam mu objasnio problem koji sam imao. Dao mi je blagoslov,pa sam godinu dana predavao, već pred kraj radnog veka, i veronauku. Vidite, to je njegova najveća vrlina: da ume da sasluša svakog i da bez osude prihvati nesavršenstvo svih nas. I to onda natera pojedinca da bude bolji- zaključuje Valjarević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set