• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

25.11.2020

10:42

(FOTO) SRBI "OTKRILI" ZAPADNU SRBIJU: Na hiljade turista očarano prirodnim lepotama svoje zemlje, procvetale I MANJE POZNATE DESTINACIJE

Vesti

(FOTO) SRBI "OTKRILI" ZAPADNU SRBIJU: Na hiljade turista očarano prirodnim lepotama svoje zemlje, procvetale I MANJE POZNATE DESTINACIJE

Podeli vest

Turistički centri regije Zapadna Srbija, koja obuhvata lokalne samouprave sa područja Zlatiborskog i Moravičkog okruga, sumirali su rezultate protekle turističke sezone. Zaključak je da u epidemiološki izuzetno nepovoljnoj godini, turizam ovog kraja ostvario je neočekivano uspešne rezultate.

Desetine hiljada domaćih gostiju odmaralo se tokom leta i s početka jeseni na planinama, jezerima, u banjama i selima ove regije, mestima idealnim za zdrav odmor u prirodi. Direktor TO regije Zapadna Srbija Miroslav Rađen podseća da je već na početku letnje sezone u regiji sve vrvelo od turista i da su pojedini centri imali izuzetnu popunjenost tokom nekoliko meseci (Tara, Zlatibor, Bajina Bašta, Mokra Gora, sela prijepoljskog kraja), da su padali su rekordi u broju posetilaca (Stopića pećina), a gosti su otkrivali i njima do sada nepoznata zanimljiva područja (Peštersko polje, klisuru Đetinje, Povlen, Visočku banju, novovaroška sela, Tometino polje...).

Foto: Z.G.

 

– Tara je bila prepuna, na vidikovcima se čekao red za fotografisanje, a za krstarenje kanjonom Drine mesto se rezervisalo danima ranije. Zlatibor je i u ovoj godini potvrdio da je lider u turizmu, gosti su uživali u lepotama "Starog sela" Gostiljskih vodopada, Vodica, a Stopića pećina zabeležila je neverovatan rezultat, više od 100.000 posetilaca. Muzejski voz na "Šarganskoj osmici" bio je prepun putnika, Potpećka pećina posećenija nego prošle godine, a klisura reke Đetinje sa novim sadržajima ponudila je drugačiji doživljaj grada Užica.

Foto: Z.G.

 

Svoje skrivene lepote otkrila je „Srpska Sveta Gora“, one koji su se odlučili da bolje upoznaju Ovčarsko-kablarsku klisuru oduševljavao je pogled sa vrha Кablara. U susednom Dragačevu ekspanziju je doživeo seoski turizam, a da na Zlataru srce kuca jače uverili su se mnogobrojni posetioci ove planine.

Goste su privukli i Кamena Gora, Sopotnica, rafting Limom u prijepoljskom kraju, dok je mnoge očarala magija Sjeničko-pešterske visoravni sa vidikovcima Molitva i Veliki vrh, od ove sezone i s novom biciklističkom rutom. Ivanjica i Кosjerić ponudili su Hadži Prodanovu pećinu, zip-lajn, Taorska vrela, Povlen, zanimljiva sela.

Foto: Z.G.

 

U novim okolnostima afirmisao se odmor u prirodi i manje poznate destinacije, poput Vodene pećine, Visočke banje i Velikog Rzava u ariljskom kraju. Tometino Polje kod Požege postalo je oaza za ljubitelje pešačenja, planinarenja i biciklizma – navodi Rađen.

On je dodao da je ovo lepša strana turizma u ovoj godini, a da su onom lošijom stranom ozbiljno pogođene agencije, prevoznici, dečija odmarališta. Arsen Đurić, predsednik Upravnog odbora TO regije Zapadna Srbija, turistička sezona za nama, u godini epidemije korona virusa, bila je uspešna u ovom delu Srbije.

Foto: Z.G.

 

– Smatram da ne postoji turistička regija u Evropi koja ima toliko prirodnih potencijala, kulturno-istorijskih znamenitosti, raznovrsnih atrakcija, privlačnih planina, jezera, banja, kvalitetnih smeštajnih kapaciteta kao što je naša.

Foto: Z.G.

 

Lepote i blagotvorna dejstva prirode, uz sadržaje na ovom prostoru, savremenom turisti obezbeđuju potpun i zdrav odmor – rekao je Đurić i dodao da turistički radnici ovog kraja nisu sedeli skrštenih ruku i čekali da se promene nepovoljne okolnosti i otvore granice, već su neumorno radili da se domaći gosti što bolje odmore i otkriju zanimljive predele koji nisu dovoljno poznati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SRBI VOLE KAUBOJE I INDIJANCE! Novu turstičku atrakciju na Zlatiboru za mesec dana posetilo 30.000 ljudi! (FOTO)
Srbija

SRBI VOLE KAUBOJE I INDIJANCE! Novu turstičku atrakciju na Zlatiboru za mesec dana posetilo 30.000 ljudi! (FOTO)

Usled ponovnog širenja koronavirusa, najbezbednije je letovati u Srbiji, a izgleda da je to shavatio i veliki broj građana jer samo na Zlatiboru trenutno boravi oko 10.000 hiljada gostiju, a hotilijeri se nadaju dobroj letnjoj sezoni. Jedan od najposećenijih lokaliteta na ovoj planini je kompleks "El paso siti", poznatiji kao kaubojski grad, a za mesec dana od otvaranja zabeležena je poseta od čak 30.000 posetilaca

29.06.2020

08:17

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set