• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

19.01.2021

07:26

BOG SE JAVI, VAISTINU SE JAVI! Danas obeležavamo Bogojavljenje, ovo su OBIČAJI NA DANAŠNJI SVETI DAN! Kući se nosi osvećena voda i ne posti se!

Vesti

BOG SE JAVI, VAISTINU SE JAVI! Danas obeležavamo Bogojavljenje, ovo su OBIČAJI NA DANAŠNJI SVETI DAN! Kući se nosi osvećena voda i ne posti se!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju veliki praznik Bogojavljenje

Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.

Bogojavljenje je dan kada je Isus Hristos kršten u reci Jordanu.

Prvi put, ostvareno je Sveto Trojstvo – u Božjem glasu sa neba koji reče: Ovo je Sin moj, krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista.

Smatra se lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja. Bogojavljenska vodica nikada se ne kvari, jer u njoj, uči hrišćanstvo, prebiva sila Duha Svetoga.

Foto: www.spc.rs

Bogojavljenje

Na Bogojavljenje, nikada se ne posti, bez obzira u koji dan padne. Sa ovim danom završavaju se i "nekršteni dani", započeti na Božić.

Običaji

Poželeti želju 

Po narodnom verovanju, u noći uoči Bogojavljenja, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog. Tada treba poželeti jednu želju koja će se ispuniti.

Staviti ogledalce pod jastuk 

Verovanje je i da neudate devojke stave ogledalce pod jastuk, jer kog muškarca sanjaju za njega će se udati. 

U crkvama se sveti vodica

Tog dana se u svim crkvama i hramovima osvešćuje voda u koju se stavlja bosiljak i koju narod uzima i nosi kući, pije se radi zdravlja i prosvećenja duše i tela, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Ona se, prema verovanju, nikad ne kvari.

Plivanje za časni krst 

Plivanje za Časni krst i vađenje krsta iz reka i jezera, obnovljen je običaj koji se održava u mnogim našim krajevima. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Na Bogojavljenje se valja okupati u reci radi boljeg zdravlja.

Foto: R.B.

Plivanje za Časni krst

Ove godine, svedeno, zbog pandemije.

Predskazanje vremena

Ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada sneg, prema verovanju, godina će biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna.

Pozdrav  "Bog se javi - Vaistinu se Bog javi" 

Po krštenju Isusa Hrista u reci Jordan otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u obliku goluba sleteo Sveti Duh. Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju sa "Bog se javi - Vaistinu se Bog javi".

Po običajnom kalendaru, danas počinju dani pogodni za venčanja.

Foto: Wikimedia Commons

Bogojavljenje

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set