• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

18.02.2021

16:12

ROMSKI PESNIK IZ UŽICA PREDLOŽEN ZA NOBELOVU NAGRADU! Predrag Peđa Jovičić ponosan na „Ciganski veliki san“

Vesti

ROMSKI PESNIK IZ UŽICA PREDLOŽEN ZA NOBELOVU NAGRADU! Predrag Peđa Jovičić ponosan na „Ciganski veliki san“

Podeli vest

Udruženje romskih pisaca i Svetsko udruženje Roma dali su predlog Predraga Jovičića (56) iz Užica, romskog pesnika iz Užica, za Nobelovu nagradu

Predrag Jovičić je krajem novembra prošle godine objavio dvojezične knjige pesama na srpsko romskom i romsko-engleskom jeziku „Ciganski veliki san“ („Romano baro suno“).

Pesnik romske poezije Predrag Peđa Jovičić do sada je objavio pet knjiga peozije, a u 22 knjige ima objavljene pesme. On je jedini romski pesnik u Zlatiborskom okrugu, a prvi u svetu koji je pre skoro dve decenije napisao knjigu haiku poezije na romskom jeziku. U novoj knjizi se nalazi 50 socijalnih, ljubavnih, opisnih i misaonih pesama.

Foto: Kultura

 

Na jednoj strani knjige se ispisane pesme na srpskom, a na drugoj, uporednoj, na romskom jeziku.

- Poveden emocijama, raspoloženjem, životnom borbom prvo napišem pesmu na srpskom, a onda je prepevam na romskom. Da bi Rom na ovakav način pisao poeziju on mora da poznaje srpsku književnost, njene vrednosti, pravila, istoriju, ali da ima i dobro poznavanje romskog jezika i kulture, običaja, načina života, svakodnevnih želja i briga. Problem je što nama nisu svakodnevno dostupne knjige na romskom jeziku.

Razlog tome je manja produkcija našeg stvaralaštva, manjeg ulaganja države u romsku pisanu kulturu – kaže Peđa.

Foto: Kultura

 

Peđa piše već četiri decenije, a ova poslednja knjiga je izašla uz finansijsku podršku Ministarstva za kulturu Srbije, na osnovu konkursa za izdavačku delatnost. Prevod na engleski jezik u Londonu je besplatno uradio Vladimir Davidović (romsko-engleski jezik).

Peđine pesme su satkane od emocija i realnog života, ponekad tako surovog.

- Posebnost romske poezije je u tom što je istinita, peva se iz duše, spaja nedaće svakodnevnice s ljubavlju i toplinom možda više nego druge poezije. Život Roma je opterećen teškoćama. Uprkos završenim školama, traženju životnih šansi, mesta u društvu do drugih izazova, sve su to teškoće koje Romi naročito osećaju i žive, sam u tome imam veliko iskustvo već decenijama - kaže Peđa.

Recenziju je napisao nedavno preminuli prof. dr Rajko Đurić, jedan od najumnijih Roma u svetu.

- Smrt neprestano magli život Roma. Kad pogledaju u Sunce, Sunca nema. Kada potraže Mesec na nebu, Meseca nema!... Veliki san poput ogromnog magneta, drži ove ljude na okupu. Dok sanja delić tog Velikog sna, svako biće registruje oko Velikog sna i svako biće prepoznaje u tom snu svoje vlastito lice.

Foto: Kultura

 

Romi,koji su oličenje najdublje i sveopšte patnje, u neprestanom su dosluhu sa tim Velikim snom – naveo je u recenziji dr Đurić.

Predrag je bio učesnik književnih manifestacija širom bivše SFRJ, u Španiji, Poljskoj, Francuskoj...
Romi su i veliki sanjari, pa otuda i naslov knjige „Ciganski veliki san“. Možda će se Peđin „Veliki san“ ostvariti.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set