• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. G.

23.03.2021

11:39

NISKA CENA DIKTIRA PROIZVODNJU SVINJSKOG MESA! Stočari se raduju najavljenom početku izvoza na tržište EU

Vesti

NISKA CENA DIKTIRA PROIZVODNJU SVINJSKOG MESA! Stočari se raduju najavljenom početku izvoza na tržište EU

Podeli vest

Pre više od jednog veka Srbija je bila vodeća zemlja u Evropi po proizvodnji i izvozu svinjskog mesa. U šabačkom kraju očekuju da će najave otvaranja novih tržišta uticati da stočari održe proizvodnju i da se povećaju trenutno niske cene tovljenika

„Ako se otvore tržišta i mi ćemo povećati fond svinja“, kaže Milorad Gajić iz Jevremovca kod Šapca, jedan od retkih stočara koji je nastavio tradiciju bavljenja uzgojem tovljenika u Pocerini.

- Zbog niskih cena svinjskog mesa, proizvodnju smo sveli na minimum, iako na 60 hektara koje obrađujemo brat i ja, obezbeđujemo dovoljno hrane i za višestruko veći stočni fond – navodi Milorad.

Najave iz Ministarstva poljoprivrede o očekivanom početku plasmana svinjskog mesa na tržište Evropske unije, ulivaju optimizam da će Srbija moći da odgovori tržištu i vrati se na put liderstva u izvozu svinjetine. Dok ne krene izvoz, nabitnije je zadržati stočni fond. Cena tovljenika od 130 dinara po kilogramu žive vage ne ide u prilog proizvođačima. Rasprodaju se prasad planirana za tov.

Foto: S.G.

 

- Planovi resornog ministarstva i Vlade RS usmereni su da se stočarima pomogne, najpre da zadrže postojeću proizvodnju, a potom i da se obezbedi siguran plasman. Najviše tovljenika gaji se u Mačvi, a u Šapcu će grad subvencijama pomoći proizvođačima – navodi Milutin Stojinović, član gradskog Veća za poljoprivredu.

Stočari se ipak nadaju da je ovo trenutna situacija a da će otvaranje novih tržišta, uz izbalansiranu ponudu i potražnju tovljenika omogućiti isplativost uzgoja i tova za proizvođače. U ovom delu Srbije, tradicionalno stočarskom, ne nedostaje objekata i priplodnog materijala za proizvodnju. Za sada, i radne snage u gazdinstvima vrednih domaćina ima dovoljno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 3 godine

NIŠTA TO NIJE ČUDNO. UVEK JE BILO DA SU SVINJE I PRASIĆI JEFTINI KADA JE KUKURUZ SKUP. NE ISPLATI SE TOV I SVI BI DA PRODAJU PA JE PINUDA VELIKA I NORMALNO JE DA IM CENA OPADA. OBRNUTO JE KADA JE KUKURUZ I HRANA JEFTINA PA BI SVI DA TOVE. POTRAŽNJA ZA PRASIĆIMA I SVINJAMA JE VELIKA PA JE STOGA I CENA VEĆA. LOGIČNO. OSNOVNI ZAKON EKONOMIJE, ZAKON PONUDE I TRAŽNJE.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set