• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

23.03.2021

17:06

DOKTOR PRUNIĆ OTVORIO DUŠU: Korona nam je promenila živote, rođendan sam proveo prevozeći ZARAŽENOG PACIJENTA

Vesti

DOKTOR PRUNIĆ OTVORIO DUŠU: Korona nam je promenila živote, rođendan sam proveo prevozeći ZARAŽENOG PACIJENTA

Podeli vest

Stahovi i strepnja od nepoznatog, zbunjenost i dosad neviđena klinička slika pacijenata, a onda i prvi smrtni ishod od koronavirusa u Srbiji, slike su koje kikindski lekari nikada neće zaboraviti

Nakon godinu dana od hrabrog suočavanja sa opakom bolešću, anesteziolog Vladimir Prunić, načelnik Prijemne službe Opšte bolnice, svedoči za „Informer“o beznađu u kojem se sa kolegama našao početkom marta.

- Iz kikindske bolnice transpotovan je prvi preminuli pacijent u Srbiji, Radislav Bokanić (60), koji je posle priključenja na respirator u Klinici za infektivne bolesti u Novom Sadu, izgubio bitku sa koronom. Njega i još jednog Kikinđanina zarazio je Branislav Šugić, komšija koji je kasnije preminuo.

Foto: V.N.

 

Bio je to početak suočavanja i borba sa nepoznatom bolešću o kojoj su slušali samo u dalekoj Kini i Italiji, misleći da do njih nikada neće doći.

- Prvi pacijent u Kikindi, Branislav Šugić, hospitalizovan je u kikindskoj bolnici dva dana od potvđivanja kovida 19, na Odeljenju urologije, kada se sumnjalo na urinarnu infekciju. Sutradan, kad je postavljena sumnja da je zaražen koronom, premešten je ujutru na Odeljenje za infektivne bolesti gde je započeto lečenje i dijagnostika.

Tada se rezultat PCR testa čekao mnogo duže, do kasnih večernjih sati. Iz „Batuta“ je oko 22 sata iz Beograda stigao rezultat da je pacijent kovid pozitivan- priseća se aneteziolog dr Vladimir Prunić, načelnik Prijemne službe kikindske bolnice koji je dobio tada najnezahvalniji zadatak.

Foto: V.N.

 

- To je bilo 10. marta. Dobro se sećam. Stigao sam na Infektivno odeljenje. Noge su mi se odsekle, počele su da se tresu od straha. Prvi put u životu oblačim skafander, stavljam debele rukavice na ruke koje su ostale još od ebole, kapu, vizir, dve maske, nisam znao šta me je snašlo. Ulazim u sanitetsko vozilo gde me je čekao medicinski tehničar Ljubomir Lazičić koji je sad penzionisan i vozač Svetozar Simić.

- Krećemo na put u KC Novi Sad, prevozimo pacijenta ćutke. Samo smo se gledali i videli strah jedno dugom u očima-priča dr Prunić.

Rođendan u sanitetu

Dr Prunić nikada neće zaboraviti svoj 38. rođendan koji je proveo u sanitetu, vraćajuće se iz Novog
Sada za Kikindu.

Foto: V.N.

 

- Pacijenta smo odvezli na Infektivnu kliniku u Novom Sadu, uradili smo to profesionalno i uhvatili smo se u koštac sa problemom. Bio je to već 11. mart kada smo se vraćali u kikindsku bolnicu i najneobičniji rođendan koji sam proveo u sanitetskom vozilu. Telefon je bio ispod skafandera, zvali su me da mi čestitaju, a ja nisam smeo da se javim. Ujutru sam redovno došao na posao da radim- priseća se, sada sa smeškom, prvih dana epidemije ovaj anesteziolog.

Mnogo strahova

Kada je posle dva dana, 12. marta prošle godine, na Infektivno odeljenje kikindske bolnice primljen
prvi preminuli pacijent u Srbiji , Radislav Bokanić, strahova je bilo mnogo, a najviše od neizvesnosti i nepoznanice šta će doneti sutra u suočavanju sa nevidljivim neprijateljem.

- Ne znaš šta pratiš, sa čime se susrećeš, koji je način prenosa infekcije, da li su mere zaštite, skafanderi, rukavice, maske, adekvatne. Od visokog pritiska, nisam imao osećaj da li sam dobro pričvrstio vizir. Sve je bilo novo i za nas lekare i za sve ljude. Strahovali smo za sebe, za pacijenta, za kolege, za svoje najbliže, roditelje, brata, njegovu decu.

Foto: V.N.

 

Kad sam prvi put bio sa prvim zaraženim pacijentom, bez obzira što sam imao svu zaštitnu opremu, radio sam, ali nisam posećivao nikoga dve nedelje. Plašio sam se još i da li će nas poslati na neko dugo mesto da radimo. Lakše je kad se radi u svojoj ustanovi, nego kao ispomoć negde-kaže dr Prunić.

Manji pritisak

 

Radeći na Intenzivnoj nezi gde učestvuje sa svojim kolegama u lečenju naujgorženijih pacijenata od kovida, dr Prunić navodi da je pritisak nakon godinu dana mnogo manji, a da doktori sa manje straha odlaze na kovid odeljenje, iako su jednako posvećeni pacijentima, kao i prvog dana od infekcije.

- Strah je bio najveći marta i aprila prošle godine, a sada smo samo naučili da živimo i radimo sa tim. Mnogo smo pacijenata lečili i mnoge izlečili. Bilo je, nažalost, onih koji su preminuli. Sada nam je strah manji, shvatili smo da smo adekvatnim korišćenjem zaštitne opreme sprečili prenošenje infekcije.

U početku nismo znali na koji način se prenosi, ni kako se infekcija leči, kako se pacijenti ponašaju. Sada je, ipak, malo lakše-kaže ovaj anesteziolog i navodi da su boljoj organizaciji rada u vreme kovid krize doprinele kolege iz novosadskog KC Vojvodine.

Foto: V.N.

 

- U martu su svi kovid pozitivni pacijenti upućivani za Novi Sad, a od juna je i kikindska bolnica uključena u lečenje pacijenata-priča naš sagovornik.

Vino za opuštanje

U retkim trenucima odmora, kada je pritisak od posla na granici psihičkog i fizičkog pucanja, a premor toliki da san na oči ne ide, nalazio se način za opuštanje.

- Imali smo izduvni ventil nakon posla u tim prvim danina epidemije. Vožnju kolima i po koju čašu belog vina. Tako smo savladavali strah i pritisak nakon posla. Morali smo malo da se relaksiramo u društvu-kaže dr Prunić koji je posle svih napora i borbe sa koronom zadržao osmeh na licu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
duhat u svijece ko djete od 3g

pre 3 godine

bas se pitam kako bi ja to trebao da slavim svoje rodjendane ako mi svaki protece ili na poslu ili kod kuce ko i svaki drugi dan?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set