• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

24.03.2021

16:33

NA DAN SEĆANJA KOD SPOMENIKA TUGA! U Kikindi položeni venci stradalima u NATO agresiji I ratovima devedesetih/FOTO/

Vesti

NA DAN SEĆANJA KOD SPOMENIKA TUGA! U Kikindi položeni venci stradalima u NATO agresiji I ratovima devedesetih/FOTO/

Podeli vest

Dan sećanja na početak Nato agresije na SRJ pre 22 godine, pogibiju i nestanak Kikinđana tokom ratova devedesetih , obeležen je polaganjem venaca na spomenik „Tuga“ u centru grada

Na spomen obeležju „Tuga“ uklesana su imena 37 boraca koji su poginuli i nestali u ratovima
devedesetih, dok su petorica Kikinđana stradala 1999. godine.

- Odali smo poštu vojncima, policajcima, poginulim i nestalim u ratovima devedestih, našim rođacima, prijateljima, saborcima. Napad Nato-a na SRJ bio je toliko anticivilizacijski i siledžijski čin, da je podsećao na borbu Davida protiv Golijata.

Vreme prolazi, ljudski je i hriščćanski praštati, ali se ne sme nikada zaboraviti. Samo negovanjem kulture sećanja, možemo i moramo preneti novim generacijama istinu o borbi i stradanju kroz koje smo svi zajedno pošli. Neka je večna slava i hvala svima koji su poginuli za slobodu našeg naroda-rekao je Vladimir Radojčić, predsednik Skupštine Udruženja srpskih ratnih veterana Kikinda.

Foto: V.N.

 

Nato bombardovanje SRJ koje je počelo 24. marta pre 22 godine jedan je od najbolnijih i najtežih
perioda u našoj novijoj istoriji, kada je jednu suverenu zemlju napalo 19 zemalja članica Nato-a, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, istakao je Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada Kikinde.

Foto: V.N.

 

- Podžavaćemo sve važne datume koji su značajni za istoriju našeg grada i zemlje. Pre tri godine omogućili smo postavku spomenika „Tuga“, jer Kikinđani koji su poginuli i nestali tokom ratova devedesetih nisu imali spomen obeležje. Nije to samo znak zahvalnosti i čast njima i njihovim porodica, nego je važno da im i sam grad oda priznanje što su dali svoje živote za slobodu zemlje.

Grad je prošle godine pomogao Uduženju spskih ratnih veterana i SUBNOR-u da posete mesta gde su
stradali sugrađani 1999. godine, naglasio je Bogdan.

Foto: V.N.

 

- Podsetiću da se od 2012. godine politika prema žrtvama i stradanju našeg naroda promenila. Više nemamo problem da kažemo da to nije bila Nato intervencija, već agresija i da događaje nazovemo pravim imenom.

Da „Oluja“ nije bila vojna akcija, nego pogrom, da slobodno možemo da pričamo o stradanjima u Jasenovcu, Jadovnu i drugim logorima, o jamama gde je pogubljen srpski narod rekao
je Bogdan i dodao da je važno je da poštujemo naše žrtve, uz uvažavanje tuđih.

Foto: V.N.

 

Vence su danas položili predstavnici Gradske uprave, Srpskih ratnih veterana, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika i veterani 72. Specijalne brigade.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set