• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

31.03.2021

15:31

VELIKO SRCE HRABROG MILENKA! Uprkos urođenoj bolesti on trči i pliva, kroz život korača STOPAMA ISTINSKOG HEROJA!

Vesti

VELIKO SRCE HRABROG MILENKA! Uprkos urođenoj bolesti on trči i pliva, kroz život korača STOPAMA ISTINSKOG HEROJA!

Podeli vest

Da mladi Boranin Milenko Janićijević (29) ima veliko srce, pokazao je mnogo puta. Hrabro se odazivajući svakoj humanitarnoj akciji u gradu rudara bez obzira na svoje zdravstene probleme koji datiraju još iz ranog detinjstva, ali koji za ovog momka kao da ne postoje ili kako bi mnogi rekli, on svoju bitku bije tako što živi punim plućima potpuno ignorišući bolest. U tome mu je uvek najveća podrška dolazila iz porodice.

,, Nije što je moj sin, Milenko je poseban dečko. Samo reči hvale imam za njega i veoma sam ponosan roditelj. Deci koja se rode sa ovakvom mukom život je obeležen borbom kako da je na najbezbolniji način prevaziđu. Moj sin se okrenuo sportu i veliki je heroj. Za to treba biti i psihički jak, a Milenko zaista predstavlja prvi primer kako to izgleda, za Informer kaže otac Zoran Janićijević. 

Iako boluje od celebralne paralize od svog rođenja, Milenko Janićijević se oduvek bavio sportom koji mu predstavlja najveću sastisfakciju u životu. Kroz život mu je uvek bila vodilja kako sam kaže, izjava čuvenog genrala Živojina Mišića,, Ko ne zna za strah, ide dalje,, . I zaista je tako u njegovom životu.

Prijateljica Aneta najvažnija podrška

Za stah gotovo da nema mesta, on krupno korača dalje uz spoznaju u svakom trenutku kolike su njegove mogućnosti. Voli plivanje i prve čari ovoga sporta otkrio je u plivačkom klubu ,,Olimpija,, iz Bora, uz svoju prijteljicu Anetu de Kandija. Ona je odmah prepoznala o kakvom se kapacitetu radi i preuzela brigu o Milenku vodeći njegove treninge. Otkrila mu je i usadila ljubav prema sportu objašnjavajući koliko on znači u prevazilaženju svih prepreka u njegovoj daljoj borbi u životu sa ovom nimalo bezazlenom bolešću.

Foto: V.Jović

 

Naučila ga je pored plivanja da voli trčanje. Maratoni su njegova pasija, vožnja biciklom, takođe on je prva osoba sa celebralnom paralizom koja je na Bogojavljenje dva puta plivala za Časni krst.

Njegovu sobu danas krase mnoge osvojene diplome, zahvalnice, odličja doneta sa mnogobrojnih
takmičenja i istrčanih maratona. Ovaj jedinstven mladić ističe, da je testiranje granica za njega pravi izazov što je do sada mnogo puta pokazao.

- Da mogu svoj život da okrenem i i započnem iznova, ne bih ništa menjao. Istestirao sam se na sve moguće napore i sve mogu da izdržim i podnesem i još uvek se testiram. Moja repriza života bila bi ista. Jedino što bih možda promenio je što bih ranije krenuo da se bavim sportom.

Za sebe mogu da kažem da sam jedan običan, noramalan mladić iz Bora koji živi život kao i svi ostali mojih godina, jedino se razlikujem u tome što malo više treniram od ostalih i uprkos poslu kojim se bavim a zaposlen sam kao radnik obezbedjenja u prreduzeću ,,Inex Plus,, ja
uspevam da postignem sve, kaže ovaj samouvereni humanitarac kojeg po dobrim delima i plemenitom srcu poznaju sugrađani u Boru
.

Trčao u akciji za sugrađanku Saru Nikolić 

Firma u kojoj radi pruža mu podršku u svemu i iskazuje razmevanje za sve ono dobro što Milenko čini za druge.

Tako je i ovoga puta sebi zacrtao i pred sebe postavio cilj da trči za svoju malu sugrađanku Saru Nikolić kako bi dao svoj doprinos u prikupljanju sredstava za njeno lečenje u inostrastvu a koja boluje od teškog oblika tuberozne skleroze. U tome mu je kao i mnogo puta do sada pomogla prijateljica i trener Aneta de Kandija a ovoga puta mu je dala svesrdnu podršku praveći mu drušvo.

Trčali su zajedno i za sat vremana sakupili sumu od 100 .000 dinara. Da je Bor grad velikog srca pokazalo se i na ovom primeru, jer je akciju organizovalo lokalno Udruženje građana ,, Borci za Bor,,.

-  Bilo je neophodno što pre se organizovati da bi prikupili novac i maloj Sari omogućili da otputuje u Hjuston gde će biti operisana. Ovaj hiruški zahvat je jedino moguće izvesti tamo i košta 270 hiljada evra, kaže Dalibor Jović, član udruženja ,,Borci za Bor,,.

Foto: V.Jović

 

Milenko Janićević i Aneta de Kandija nisu ni časa razmišljali kada je u pitanju još jedna ovakava akcija u kojoj će svakako svojim doprinosom pomoći da se izleči jedan mladi život. Ovoga puta svim srcem trčali su za malu Saru. Milenko je i u ovom slučaju kao i bezmalo puta do sada, svoj hendikep i bolest stavio po strani, kao da ne postoji i sve od sebe dao za svoju malu sugrađanku trčeći kao da je potpuno zdrav.

Uostalom, kao i njegov uzor u sportu, Novak Đoković čija je lestvica uvek postavljena najviše moguće, tako se i ovaj hrabri Boranin vodi i na svaki način pokazuje kolika je ljudska veličina i moralna gromada.

Priprema se za Beogradski maraton

Krenuo je davno od 400 metara a sada se priprema za veliki Beogradski maraton kao i za akciju početkom juna meseca u kojoj će podržati ljude koji su oboleli od celebralne paralize , tako što će zajedno sa njima gurati obolelu osobu u kolicima 5 kilometara.

I to nije sve , ovaj momak kaže da će se uvek odazvati svakoj humantarnoj akciji ukoliko postoji potreba za tim, a za naš portal navodi da bi bio srećan da u jednoj učestvuje zajedno sa svim novinarima.

Njegovo preduzeće ,,Inex Plus,, iz Bora i Majdanpeka, najavili su da će i nadalje biti uz Milenka.

Tako da su za humanitarnu akciju ,,Za Sofijin prvi korak ,, donirali 400 hiljada dinara a za izlećečenje male Boranke Sare Nikolić prikupljeno je 20 hiljada dinara .

Sport i dobra dela prate život ovog mladića iz Bora i njegovu borbu u kojoj bez sumnje uvek izlazi kao pobednik. I sudeći po svemu izrečenom što je samo mali deo koji opisuje Milenka Janićijevića, treba dodati da je upravo ovo osoba koja bi trebalo i koja već služi kao primer mladima, kako se treba ponašati i odnositi prema životu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set