• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.04.2021

14:11

Srbija dobija dva NOVA MEĐUNARODNA AERODROMA, evo na kojoj lokaciji će biti smešteni

Vesti

Srbija dobija dva NOVA MEĐUNARODNA AERODROMA, evo na kojoj lokaciji će biti smešteni

Podeli vest

Pored postojeća četiri aerodroma koji su u funkciji međunarodnog vazdušnog saobraćaja, u Srbiji je u planu izgradnja još dva aerodroma, još jednog u Beogradu i jednog u Novom Sadu, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Tačna lokacija dva nova međunarodna aerodroma, njihova površina, vreme izgradnje i investiciona vrednost biće određeni u daljoj razradi planske i tehničke dokumentacije, preciziraju za Tanjug u ministarstvu.

Objašnjavaju da se Prostorni planom Republike Srbije od 2021 do 2035. definiše potreba dugoročne rezervacije prostora za potrebe izgradnje novih aerodroma u Beogradu i Novom Sadu.

- Pre donošenja odluka o izgradnji neophodno je izvršiti detaljna istraživanja, izraditi detaljniju plansku i tehničku dokumentaciju, kao i rešiti druga pitanja - navode u ministarstvu.

Kako je ranije prenela eKapija, novi beogradski aerodrom gradiće se kod Dobanovaca, na novoj lokaciji na 10 kilometara zapadno od aerodroma "Nikola Tesla", 24 kilometra od Beograda u neposrednoj blizini auto-puta E70 na potezu Grmovac - Dobanovci - Deč.

Kompleks, kako navodi eKapija, trebalo bi da bude površine oko 1.100 hektara, sa tri poletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, logističkom i slobodnom carinskom zonom, modernom navigacionom opremom i sistemom svetlosnog obeležavanja i kodnom oznakom aerodroma 4F.

Kada je reč o Novom Sadu, prenosi taj portal, gradnja je planirana na lokaciji koja se nalazi oko 15 kilometara jugoistočno od najvećeg grada na severu Srbije, u neposrednoj blizini auto-puta A1, na potezu Kovilj - Šajkaš - Budisava, sa obuhvatom od oko 300 hektara i kodnom oznakom aerodroma 4E.

Neposredna blizina pruge predstavlja perspektivu za razvoj robnog, multimodalnog transporta, navedeno je u dokumentaciji, piše eKapija.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da u Srbiji ukupno ima 36 aerodroma, od kojih su tri aerodroma sa sertifikatom i jedan sa dozvolom za korišćenje, koji su u funkciji međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

Dodaju da ima 18 aerodroma sa dozvolom za korišćenje namenjenih za obavljanje javnog avio prevoza ili obuku pilota i 14 aerodroma za saglasnošću za korišćenje koji nisu u funkciji javnog avio saobraćaja i obuke.

Kako navode u ministarstvu, Prostornim planom Republike Srbije predložena je osnovna koncepcija prostornog razvoja aerodromske infrastrukture.

Ta koncepcija se, kažu, zasniva na razvoju i opremanju međunarodnih aerodroma i daljoj realizaciji projekata u okviru mreže aerodroma sa dozvolom i aerodroma sa saglasnošću koji u teritorijalnom smislu čine mrežu regionalnih aerodroma.

Aerodromi Niš, Kraljevo (Čačak) i Priština su deo mreže međunarodnih aerodroma u Srbiji, dodaju u ministarstvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 2 godine

Зар није боље да се аеродром направи у непосредној близини брзе пруге Београд-Нови Сад, тако да путници на самом аеродрому могу да уђу у возове према ова два града? Такво решење постоји, рецимо, у Цириху или Франкфурту. У овом другом испод аеродромског терминала осим пруге пролази и аутопут, па путници једноставно лифтом силазе до возова и аутобуса који их одвозе до центара свих градова у кругу од неколико стотина километара.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set