• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.04.2021

16:46

U SRBIJI NEKRETNINE IDU KAO ALVA! Beograđani kupuju najviše na kredit, a OVI OBJEKTI su NAJTRAŽENIJI!

Vesti

U SRBIJI NEKRETNINE IDU KAO ALVA! Beograđani kupuju najviše na kredit, a OVI OBJEKTI su NAJTRAŽENIJI!

Podeli vest

Na tržištu nepokretnosti Srbije tokom marta zabeležen obim prometa za četvrtinu veći nego u februaru, a vrednost sklopljenih ugovora je veća za skoro 40 procenata, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ)

U poređenju sa martom 2020. godine može se zaključiti da su svi parameti kojim se tržište nepokretnosti opisuje skoro duplirani, navodi RGZ.

RGZ-u je tokom marta dostavljeno 14.458 ugovora o prometu nepokretnosti, što je za 23,9 procenata više u odnosu na februar, i 93,9 posto više nego u martu 2020. godine.

Obim prometa na nivou Srbije u martu veći je u odnosu na februar za 27,5 procenata.

Najveće povećanje broj ugovora o prometu nepokretnosti zabeleženo je u regionu Beograda (37,1 procenata), Šumadiji i Zapadnoj Srbiji - 28,8 odsto, Južnoj i Istočnoj Srbiji - 23 odsto i u Vojvodini gde je povećanje bilo 21,6 odsto.

Gledano na nivou većih gradova, najveće povećanje u obimu prometa u odnosu na februar bilo je u Gradu Beogradu - 37,1 odsto, zatim u Nišu - 34,2 odsto, i Novom Sadu - 20,4 odsto, dok je u Kragujevcu zabeleženo smanjenje od 3,5 odsto.

RGZ navodi da je u martu 84 procenata prometa nekretnina realizovano gotovinskim plaćanjem.

Foto: Privatna arhiva



Gledano po regionima, gotovinsko plaćanje prometa nepokretnosti bilo je najzastupljenije sa po 90 procenata u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, i Južnoj i istočnoj Srbiji, a najmanje u Gradu Beogradu gde su tri od četiri nekretnine plaćene gotovinski.

U martu je zabeleženo povećanje učešća finansiranja prometa stanova iz kreditnih sredstava za dva procenta u odnosu na februar.

Količina novca na tržištu nekretnina u martu na nivou Srbije iznosila je oko 567,1 miliona evra, u čemu je tržište nepokretnosti Grada Beograda bilo preko polovine, a Vojvodina nešto ispod četvrtine.


U poređenju sa februarom ukupan obim novčanih sredstava bio je veći za 38,6 procenata, a u odnosu na isti mesec prethodne godine za 91 odsto.

Tokom marta promet zemljišta povećan je za 22,5 procenata, dok je ukupan promet objekata veći je za 29 procenata u odnosu na februar.

Najveće povećanje od 4,3 puta imao je promet objekata posebne namene, slede vikendice sa povećanjem od 68,3 posto i poljoprivredni objekti sa povećanje od 50 procenata.

Tokom marta zabeleženo je povećanje prometa posebnih delova objekata za 39,1 procenat.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set