• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slađana Tasić

20.05.2021

16:46

NEMA PREDAJE, NE ODUSTAJEM! Dragan je u sukobu sa teoristima OVK izgubio obe noge, ali njegova borba TADA JE TEK POČELA/FOTO/

Vesti

NEMA PREDAJE, NE ODUSTAJEM! Dragan je u sukobu sa teoristima OVK izgubio obe noge, ali njegova borba TADA JE TEK POČELA/FOTO/

Podeli vest

Dragan ostao bez obe noge u sukobu sa teroristima, sam sebi podvezao butine da ne iskrvari, strepeći da ne padne u ruke neprijatelju

Dragan Veličkov iz Surdulice, nekadašnji policajac, već 22 godine živi kao invalid, jer je u terorističkom napadu na Kosovu i Metohiji ostao bez obe potkolenice. Dugo je bio u rezervnom sastavu policije, a onda je zasnovao radni odnos u OUP Suva Reka, gde ga zatiče rat.

- Na jednom od zadataka, tačnije kada smo krenuli da pružimo pomoć kolegama čije je vozilo naletelo na protivtenkovsku minu, nama se isto to dogodilo. Sve se desilo 24. maja 1999.gdine, u blizini sela Pećina.

Foto: S.T.

 

Bilo je oko 11 časova, sa kolegama smo stajali u centru Suve Reke, kada smo preko radio stanice čuli poziv u kolima da kolege traže pomoć i da su napadnuti. Bez razmišljanja smo im krenuli u pomoć. Trebalo nam je desetak minuta da stignemo do pet kilometara udaljenog sela Pećine. Kada smo stigli, još uvek se pucalo. Saznali smo da su trojica policajaca iz tog sela krenuli u Suvu Reku po hranu, kada su ih teroristi OVK napali.

Pohitao u pomoć kolegama, pa isto naleteo na minu

Zatekli smo dva ranjena policajca koji su se krili između vozila i kuće. Kolegi Zoranu Dodiću, koji je bio za volanom, nije bilo spasa. Jedno vozilo je produžilo ka centru sela, a mi smo stali da pokupimo ranjene. Ubacili smo ih u zadnji deo vozila i ja sam seo sa njima, pokušavajući da im pružim prvu pomoć.

Foto: S.T.

 

Međutim, na samo kilometer odatle, naše vozilo je naletelo na minu. Kako nije bilo blindirano, vozilo se raspalo, a delovi su odleteli unaokolo. Nakon toga, usledio je tajac - seća se Dragan.

Detonacija je odbacila Dragana pored puta, tako da su mu noge bile uzdignute u odnosu na telo. Po izgledu pantalona, odmah je bio svestan da je ostao bez nogu. Međutim, to je bila sreća u nesreći, jer upravo taj položaj sprečio da u potpunosti iskrvari.

Pored mesta napada su prolazili teroristi UČK, ali nisu proveravali da li ima preživelih policajaca.
 

- Ležao sam u blatu, ranjen i nepomičan, čitava dva sata. Blizu mene ležele su poginule kolege. Čuo sma da neko krklja, a nisam mogao da mu pomognem. Noge više nisam osećao.

Skinuo sam kaiš i podvezao butine, čekao sam da dođe pomoć, pitajući se hoće li uopšte doći. Bio sam nemoćan, a opet tako jak, prolazile su mi slike mojih najmilijih pred očima. U levoj ruci imao sam život od 40 godina, a u desnoj pištolj i bombu, ako zatreba, da se živ ne predam Šiptarima.

Foto: S.T.

 

Čuo sam kako se vozilo približava, ali nisam smeo da išta kažem. Bile su to kolege koje me nisu videle. Potom sam čekao život ili smrt. Vratili su se. Prvo sam ugledao kolegu Ramadana Šabanija, a zatim i Žiku. Počeo sam da ih dozivam i tek tada osetio strašnu bol. Zahvaljujući njima, ponovo sam se rodio - priča Dragan.

U bolnici mu amputirali obe noge, ali njegova borba tek je počela 

U bolnici u Prizrenu Draganu su amputirali obe noge i sanirali ranu od gelera ispod levog plućnog krila. Tog trenutka, kaže Dragan, počinje borba za njegov drugi život uz veliku upornost.

- Bez obzira na stopostotnu invalidnost znao sam da ću samo upornim vežbanjem moći ponovo da obučem uniformu, navikavajući se na proteze. Dugo sam razmišljao, kako ću da provodim vreme, a da ništa ne radim. Vrtaio sam se i radio administrativne poslove u PS Surdulica.

U levom džepu,ispod službene značke nosio sam novčanik, kao amajliju, ali to nije običan novčanik, već ona koji mi je spasio život. Ima i rupu od gelera. Geler bi me pogodio tačno u srce, ali novčanik mu je skrenuo putanju i zato ga sada nosim i čuvam kao amjliju - priča Dragan.

Posle Prizrena, Dragan se lečio u vojojnoj boliciu Nišu. Starešine, kolege, kao i MUP ga nisu zaboravili, od trenutka kada je ranjen, pa dalje, uvek su pomagali, kaže. Seća se da kada su jednom prilikom došli kod nejga u posetu kod kuće, po navici je krenuo da ustane i pozdravi starešinu.

Foto: S.T.

 
Zahvaljujući protezama radi i živi normalno

Zaboravio je da nema noge i pao je, što je bilo veoma dirljivo za njega, porodicu i kolege. Dug put lečenja, rehabilitacije, navikavanje na kolica i proteze, sve je to sada iza Dragana i njegove porodice. Zahvaljujući protezama, ali jakoj volji Draganov život izgleda sasvim normalno. On vozi auto, u penziji je, provodi vreme sa decom, suprugom i unucma. Veliki je ljubitelj prirode, pa je često na Vlasini ili Čemerniku.

Inače, sve muške glave u porodici Veličkov su policajci, i to već treću generaciju. Dragan je dobitnik mnogih priznanja, ordena i zahvalnica. Svi su stečeni za rad u službi, odbranu zemlje i veliku posleratnu borbu da svoj i život svoje porodice posle njegovog ranjavanja bude normalan.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set