• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

22.07.2021

08:32

Kad je Milutinova žena otvorila kovertu koju joj je poštar dao, pomodrela je i izustila samo JEDNU REČENICU - BIO JE TO POČETAK NEVEROVATNE DRAME O KOJOJ BRUJI SRBIJA

printscreen RTS

Vesti

Kad je Milutinova žena otvorila kovertu koju joj je poštar dao, pomodrela je i izustila samo JEDNU REČENICU - BIO JE TO POČETAK NEVEROVATNE DRAME O KOJOJ BRUJI SRBIJA

Podeli vest

Milutin Petrović iz sela Sibnice kod Kraljeva nedavno je saznao da je navodno preminuo, jer je njegova supruga od kraljevačkog notara dobila poziv za početak ostavinske rasprave. Milutin je podneo krivičnu prijavu protiv njemu nepoznatog lica koje je neosnovano prijavilo da je preminuo. Ko je prijavio njegovu smrt i zašto je došlo do greške?

Poziv za raspravu o Milutinovoj zastavšini, njega i suprugu zatekao je u dvorištu.

"Žena je čitala, kada sam pogledao u ženu, ona je bila sva plava, pomodrela. Ona je još jednom pročitala to i kaže ja sam postala udovica", kaže Milutin Petrović iz Sibnice kod Kraljeva.

Pre svega obratili su se notaru. Bezuspešno. Zatim su unajmili advokata, ali ni on, zbog osporavanja punomoćja koje je priložio, nije imao više sreće. Pokušali su i u sudu da otkriju ko je i na osnovu čega pokrenuo postupak ostavinske rasprave, ponovo bez uspeha. Na kraju je protiv nepoznate osobe podneo krivičnu prijavu.

"Ako postoji umrlica, da vidimo ko je izdao umrlicu. Rastrojen sam, ako mogu da kažem, stvarno sam rastrojen. I cela porodica mi je rastrojena", dodaje Milutin Petrović.

Po zakonu, postupak ostavinske rasprave pokreće se kada matična služba dostavi sudu izvod iz knjige umrlih. Ali pored toga, pokretanje tog postupka mogu da zatraže i porodica i i rodbina, ali i svako drugo lice koje dokaže da ima interes u tome. I upravo se to desilo u ovom slučaju.

"Predlog za pokretanje ostavinskog postupka podnela je Banka Poštanska štedionica, uz dostavljanje Ugovora zaključenog sa Milutinom Petrovićem iz Sibnice, čime je dokazala svoj pravni interes za pokretanje istog. Uz predlog je dostavila i rešenje Osnovnog suda u Kragujevcu da je u određenom sporu odbačena tužba podneta protiv Milutina Petrovića, jer je isti preminuo", navode iz Osnovnog suda u Kraljevu.

Foto: printscreen RTS

Porodici stigao zvaničan dopis o ostavinskoj raspravi čoveka koji je živ

Na osnovu čega je sud u Kragujevcu utvrdio da je Milutin Petrović preminuo i da li je to ista osoba, utvrdiće nadležni. Do tada, ostaje pitanje zašto sud, koji izvorno vodi postupak, i javni beležnik u Kraljevu, kome je posao poveren, nisu pokušali da dobiju izvod iz matične knjige umrlih. A oba organa su za to bila ovlašćena.

"Prilikom sprovođenja postupka, javni beležnik je u skladu sa Zakonom o vanparničnom postupku ovlašćen da pribavlja potrebne podatke i isprave od nadležnih organa, pa i matičnih službi, što je trebalo učiniti i u konkretnom slučaju", naglašavaju iz Osnovnog suda u Kraljevu.

Javni beležnik Miroljub Stanisavljević iz Kraljeva kaže da je dobio spise predmeta u kome nije bilo izvoda iz knjige umrlih, već ranije rešenje Osnovnog suda u Kragujevcu, iz 2019. godine, kojim je tužba banke odbačena kao nedozvoljena zbog konstatacije da je tuženi preminuo.

"Kao javni beležnik, ostavinske postupke sprovodim po rešenju suda, nakon što sud utvrdi da je nastupila smrt ostavioca", dodaje Stanisavljević.

Predmet je vraćen kraljevačkom Osnovnom sudu koji će, kako saopštavaju, odbaciti predlog banke za pokretanje ostavinskog postupka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set