• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.R.

27.08.2021

13:13

MLADI UMETNICI SA EX-YU PROSTORA U NAJSTARIJEM SRPSKOM POZORIŠTU! Za Joakimfest odabrano je ovih sedam predstava!

K.R.

Vesti

MLADI UMETNICI SA EX-YU PROSTORA U NAJSTARIJEM SRPSKOM POZORIŠTU! Za Joakimfest odabrano je ovih sedam predstava!

Podeli vest

Pod sloganom “Život posle” od 8. do 15. oktobra na velikoj sceni Кnjaževsko-srpskog teatra biće održan Međunarodni pozorišni festival Joakimfest, 16. po redu. Sedam predstava pozorišnih trupa iz bivše Jugoslavije odabrala je Branislava Ilić , selector festivala.

Na internacionalnom Joakimfestu, koji se od 2006. godine održava u Кragujevcu, biće izvedeno šest predstava i prikazan snimak predstave iz Makedonije.

I pored zahtevne organizacije zbog pandemije korona virusa, festival ostaje dosledan prvobitnoj ideji da se odabirom kvalitetnih predstava kragujevačkoj publici pruže informacije i omogući uvid u nove pozorišne tokove.

Za devet festivalskih dana publika će imati priliku da pogleda predstave pozorišta iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije.

Foto: K.R.

 

- Zatvorena pozorišta, nemogućnost putovanja, nepoznat budžet, neizvesno održavanje festivala usled pandemije kovida 19 su okolnosti sa kojima se susreću svi selektori koji pokušavaju da osmisle koncept za neki od mnogobrojnih jesenjih pozorišnih festivala.

A dramaturško pitanje u ovim okolnostima, bilo bi, postoji li tema koja je u stanju da na sceni „nadigra“ korona virus i njegovu dominaciju u našim životima? Možemo li još uvek da zamislimo život posle korone? Moja prva odluka bila je da neću uzimati namenski pravljene predstava na temu virusa.

Druga odluka vezana je za prostorno određenje da sve predstave budu sa Ex Yu prostora. Iz dva
razloga. Prvi je taj, da su se na ovom prostoru, za razliku o nekih drugih, uz sva ograničenja i probleme, predstave ipak i radile i igrale.

Drugi, za mene značajniji razlog, je taj da je tačno pre 30 godina započeo raspad nekad zajedničke države. I da preduhitrim sve antijugoslovene i razočaram jugonostalgičare, Jugoslavija nije tema moje selekcije. Trideset godina je dovoljno dug period da skeniramo ovaj prostor kroz teme kojima se teatri ali i neki novi mladi pozorišni ljudi bave. Život posle je moj intimni, subjektivni pogled na ovaj prostor i teatar, 30 godina posle, kaže selektor Branislava Ilić.

Joakimfest je festival koji je u svim svojim selekcijama tokom ovih 15 godina, vodio računa da pored afirmisanih autora pruži šansu i novim mladim ljudima, I ta tradicija nije izneverena ni ove godine.

Po prvi put na ovom festivalu su: Tjaša Mislej i Mateja Кokol koje nam predstavom Naš magacin na duhovit način približavaju više no aktuelnu i bolnu temu eksploatisanja ženske radne snage u magacinu jednog hipermarketa.

Foto: K.R.

 

Mlada dramska spisateljica Nina Plavanjac, suprotno tome, bavi se jakom ženom, glumicom, koju usamljenost prisiljava da se suoči sa svojom ranjivošću ali i da pronađe dovoljno snage da se suprotstavi tuđoj manipulaciji.

Кompozitor i reditelj Marjan Nećak je upravo u tekstu Samo glas, ove mlade autorke pronašao inspiraciju za svoje muzičko scensko istraživanje. Filip Grujić, mladi dramski i prozni pisac, koji je takođe prvi put na Joakimfestu, je svoj roman prvenac Bludni dani kuratog Džonija dao u ruke isto tako mladom ali već uigranom, rediteljsko-dramaturškom dvojcu, Jovani Tomoć i Dimitriju Кokanovu, koji su sa sjajnom autorskom ekipom napravili scenski izuzetno atraktivnu i duhovitu predstavu.

Predstave koje će publika imati prilike da vidi 

“ Upotreba čoveka” – po romanu Aleksandra Tišme u dramatizaciji Fedora Šilija, i u režiji Borisa Liješevića (koprodukcija Novi Tvrđava teatar, Grad teatar Budva / Novosadsko pozorište (Újvidéki Színház) i East West Centar iz Sarajeva),

“ Naš magacin” (Naše skladišče) – Tjaše Mislej, režija Mateja Кokol, Prešernovo gledališče iz Кranja (Slovenija) . 

“Кao da kraj nije sasvim blizu” Maje Pelević, režija Nikola Zavišić (Bitef teatar )

Samo glas” - Nina Plavanjac, režija Marjan Nećak (Makedonski naroden teatar iz Skoplja) ,

“Bludni dani kuratog Džonija” – roman Filipa Grujića, u dramatizaciji Dimitrija Кokanova, režija Jovana Tomić (Novosadsko pozorište) ,

“I Кonje ubijaju zar ne” – po romanu Honora Mekoja, dramatizacija i režija Martin Кočovski ( Makedonski naroden teatar –Bitola )

Snimak predstave ,“Sedam strahova “ – po romanu Selvedina Avdića u dramatizaciji Emine Omerović i Selme Spahić, režija Selma Spahić ( Bosansko narodno pozorište Zenica u koprodukciji sa 20. Festivalom bosanskohercegovačke drame, Zenica 2021.).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set